Top 8 saveta za pakovanje

by

Danas delim svoje savete koje sam naučila na teži način, kada je pakovanje u pitanju 🙂

Uzmite zdravstveno osiguranje i ponesite lekove na koje ste navikli!

Ovo zvuči možda kao preterivanje, ali ako se nađete u zemlji u kojoj ne znate jezik bez zdravstvenog ili čak sa njim i trudite se da govorom tela objasnite svoje probleme u velikom ste sosu. Ponesite lekove od kuće, posebno ako ste alergični na neki sastojak (kao ja na brufen koga ima svuda)! Em je praktičnije, em je jeftinije, em ćete se osećati bezbednije.

Ručna torba u kojoj imate neophodne stvari ako vam zagube kofer

Ja ovde spakujem veš, punjače za telefon, laptop i četkicu za zube, osnovnu kozmetiku do 100ml da može da uđe sa mnom u avionsku kabinu, belu majcu i šorts za spavanje i čarape! Desilo mi se više puta da mi nestane kofer, pa mi je ovo bilo jako korisno.

passport-931882_1920

Vaše omiljene grickalice i flaša vode.

Ništa me ne frustrira više nego jurenje zdrave i ukusne hrane po velikim paprenim aerodromima dok čekam na presedanje u drugi avion i Marfijev zakon proradi pa moram da trčim da bih stigla gde treba. Moja ishrana i alergije na hranu (gluten free veganska ishrana plus alergija na kikiriki) su previše komplikovani za jednostavnu kupovinu grickalica na aerodromima. Sve i da nije tako zašto bacati novac bez potrebe? Uglavnom kupim pirinčane galete sa bosiljkom i paradajzom, poznate u Srbji kao stiropor 🙂 Uz njih nosim zelene kisele jabuke, pistaće, raw bar čokoladice. Uvek kod kuće spremim sendvič od domaćeg humusa, šaragarepe, zeleniša, limuna i crnog hleba. Takođe uvek nosim cedaljku za limun, jer dan započinjem sa 500ml limunade i volim da to što sam van kuće ne remeti moju jutarnju rutinu.

Udobne patike, šešir ili kačket i ešarpa.

Bez ove 3 stvari ne idem ni na put do Novo Sada, a kamoli dalje 🙂 Zašto?
– Kada zahladni ogrnete se ešarpom ili je koristite kao jastuk u avionu. Najviše sam volela crnu veliku svilenu ešarpu koju sam dobila na poklon i posejala na nekom aerodromu.
-Uvek nosim Nike run 5.0 patike koje imam u više boja, jer su najudobnije patike ikada.  Na putovanjima puno šetam, volim da obilazim gradove peške i prioritet mi je da mi na odmoru bude udobno, a ne da izgledam lepo.
– Šešire nosim kada je sunčano napolju da me ne bi udarila sunčanica dok satima obilazim novi grad i izgubim osećaj za vreme.

Gedžeti za tech frikove

Eksterni punjač, usb, slušalice, fotoaparat, adapteri za druge zemlje…to su samo neki od gedžeta bez kojih ne napuštam Beograd.Trenutno koristim Samsung s6 Galaxy telefon kojim pravim fotke, od aplikacija za editing ne koristim ništa, jer me iskreno mrzi, ali bitno da sam ja kupila SnapSeed i Facetune, nek se ima 🙂 Isto kao što sam kupila Pocket Casts, a podcaste ne slušam skoro pa uopšte. Da li i vi imate taj problem da kupite neki app, jer ga svi hvale, a onda ni ne upalite 🙁

Fotoaparat trenutno nemam, a već dugo merkam Olymus E-PL5  koji mi je dosta drugarica blogerki preporučilo. Da li vi imate neki savet za fotoaparat?

Kozmetika za put

Ono bez čega ja ne idem je:
– Termalna voda za lice, jer je vazduh u avionu katastrofa za kožu (Radila sam kao stjuardesa skoro godinu dana, verujte mi na reč. I knjigu sam o tome napisala, zaista bez šale vazduh u avionu je jeziva stvar).
– Krema za ruke (moja omiljena L’occitane Shea Butter)
– Maramice za bebe (volim miris Chicco maramica za bebe)
– Labelo (omiljeni Carmex Original Stick)
– Kleenex maramice bez mirisa
Tide olovka za čišćenje fleka
– Kapi za suve osetljive oči i Marisol kapi morske soli za nos ako imate problema sa sinusima
Papaw Ointment kremu od papaje koja leči sve ujede, osipe itd. 🙂

Držati UVEK pri ruci

Ovo su stvari od kojih se ne odvajate u putu.
Pasoš, kopija pasoša i bitnih dokumenata, sveska i olovka, avionske karte sa isečcima za kofer.
Obeležite vaš kofer da ga možete prepoznati s kilometra razdaljine, obavezno ostavite tačnu adresu, email i podatke da vas nađu ako se kofer izgubi ili ga neko drugi slučajno uzme (Desilo mi se sve ovo na žalost pričam iz iskustva).

Kvalitetna torba koja se zatvara zbog bezbednosti

Odlične torbe za put su one brenda LongChamp ili Angela Roi Large Tote. Ove torbe svi nose na aerodromima, jer unutra možete ubaciti sve što vam pada na pamet. Sama torba je lagana, a zatvara se rajfešlusom pa je prilično bezbedna za put.