Kako da počneš od nule?

by

prethodnih 3 godine živela sam u 5 zemalja, započela 3 startup-a i proputovala svet od Islanda do Izraela potpuno besplatno. Studirala sam na FON-u 2 godine i tu sam dobila osnovu, međutim, to nije bilo ni približno dovoljno za kasnije zaposlenje kakvo sam planirala za sebe. Na trećoj godini studija, dobijam UGRAD stipendiju i selim se u Ameriku, gde sam za godinu dana školovanja naučila puno toga radeći u kompaniji VEVO i Estro Communications u New Yorku. Kasnije me posao vodi u Abu Dabi, Kipar, Dubai i London.

Trenutno živim u Beogradu, bavim se marketing consultingom, radim kao Lifestyle urednik Cosmopolitan magazina, pišem ovaj blog i trudim se da drugim ljudima otkrivam fazone koje sam ja naučila na tezi način kroz svoje tekstove 🙂

PRVO PITANJE KADA NEKO ČUJE DA ZARADIŠ >2000e IZ SRBIJE MESEČNO JE: KAKO?

Odgovor vas neće začuditi. Morala sam dosta da radim na sebi i investiram u sebe. Ne mislim na veštačke nokte, kozmetiku, umetke za kosu i brendiranu garederobu. Već na kurseve na Udemija, Coursere, čitanje Quore, Reddita i edukaciju putem YouTuba. Većinu stvari naučila sam SAMA na internetu i to može svako! Jedina investicija koja vam treba je vreme! Stvari koje ja znam dostupne su svima, potrebno je samo malo dobre volje. 

1. Nauči da koristiš alate koji olakšavaju poslovanje! Pokaži šefu zašto su oni bitni i naglasite da će mu vaše znanje višestruko koristiti, jer ćeš obučavati i druge zaposlene besplatno. Na takvu preduzimljivost niko neće ostati ravnodušan!Ukoliko se kao i ja baviš community managementom topla preporuka je da kreneš da koristiš i dobro se upoznaš sa Social Bakersom, Bufferom i MailChimpom. Da ne bih dužila sada i pisala o svakom, guglajte i informišite se sami, pa vidite koji vam od njih moze koristiti 🙂

Traziš posao? Skokni na UpWork, Fiverr, PeoplePerHour ili domaće verzije Infostud, Honorarci, Poslonaut, Startit Poslovi… Za posao iz oblasti marketinga čekiraj ovu FB grupu a za poslove iz IT-a klikni OVDE.

2. Moji Omiljeni Alati – Ukoliko imaš tim ljudi sa kojima zajedno radiš na nekom projektu prestanite da jedni drugima zatrpavate email i prebacite se na Asanu, Trello ili moj omiljeni Streak. Želiš da znaš da li ti sajt valja i gde idu zenice tvojih klijenata? Isprobaj Crazy Egg! Hoćeš da napraviš cool vizale za društvene mreze? Nema problema, tu je Canva ili Ceros. Zavisi koliko ti ili klijent imate kinte na raspolaganju! Teško ti je da ispratiš sve svoje kontakte? Probaj Contactually. Kako da znaš kada je klijent ili potencijalni kupac video tvoj mejl besplatno? Instaliraj Streak! Za još super alata klikni OVDE.

3. Završi besplatne kurseve na nekom od sajtova – evo nekih stranica na kojima se možeš besplatno obrazovati online. Ubaci verifikovane diplome na svoj LinkedIn, Fiverr, PeoplePerHour ili UpWork nalog. To će sigurno doprineti da se diferenciraš od ostalih.

4. Završi kurs stranog jezika Položi internacionalni kurs za nivo B2 ili C1. Tako što investirate u sebe kroz učenje novog jezika, otvaraš sebi mnoga vrata za posao kod nas, ali i u inostranstvu. Za diplome se možeš besplatno raspitati i testirati u kulturnim centrima ili školama jezika. BESPLATNO možeš učiti jezik online putem ovih stranica: DuolingoBabbel. O freelancovanju u vezi sa pisanjem tekstova na netu najbolje savete daje Jelena sa bloga Može i ovako! Nakon toga možete se baciti na UpWork, Fiverr, PeoplePerHour  ili domaću verziju Honorarci

Good morning from my sea office. #joxyeats

A post shared by Jovana Miljanovic (@joxynyc) on

5. Odradite kompletnu analizu neke firme, pre nego što odete na razgovor! Raspitajte se kod prijatelja i poznanika sa kojim problemima se firma suočava, koji su izazovi aktuelni, čemu se teži. Najviše se fokusirajte na probleme, izvucite informacije od prijatelja koji tu rade, malo FBI stila nije na odmet.

6. Ukoliko imaš šansu odradi neku PRAKSU ILI VOLONTIRANJE U INOSTRANSTVU, strano iskustvo i nova perspektiva su uvek veliki plus. Neke od šansi možeš pronaći OVDE.   Pre toga definitivno razamisli da li je to za tebe. Pisala sam OVDE o razlikama kada je u pitanju zivot kod nas i u Americi.

Good morning. #joxyeats

A post shared by Jovana Miljanovic (@joxynyc) on

7. COMMUNITY MANAGER je pozicija koja se kod nas najviše i najbrže isplati, po klijentu možeš dobiti od 200 do 1000 evra mesečno zavisno šta sve znaš da radiš. Bitno je da si dobar sa rečima, da se razumeš u Facebook oglašavanje, SEO, video marketing, da umeš da praviš dobre fotke i brendirane vizuale, ali da ujedno poznaješ inbound marketing, jer ipak se sve to radi da bi se na kraju nešto nekome prodalo. Ukoliko ne znaš šta je Inbound Marketinga klikni OVDE za odličan kurs koji će ti dati sve neophodne informacije.

Good morning view #oslo #tyf15 #telenoryouthforum2015 #workspace #minimal

A post shared by Jovana Miljanovic (@joxynyc) on

Predlažem da zapratiš ove momke koji dele korisne savete o Facebooku na njihovim profilima, a Milan Maglov i Ivan Bildi takođe drze kurseve o Facebook marketingu.

Milan Maglov
Ivan Bildi
Istok Pavlović
Petar Vasić
Mario Pilar
– Dragan Varagic

Prednost ovog posla je što ga mozeš raditi odakle god, pa se mnogo globalnih nomada bavi baš community managementom.

8. POČNI DA PRODAJEŠ NEŠTO DRUGAČIJE PUTEM FACEBOOKA
Da, svi smo videli meme koji je kruzio o Facebook draguljarkama koje smaraju sa svih uglova. I da, ma koliko da se slazem da ponavljajuće, loše targetirane Facebook reklame mogu da budu dosadne, u moru gluposti nađe se uvek osoba koja svojom kreativnošću uspe da nam oduzme dah. Jedna od njih je Jelena Marković koja kreira najneobičnije čestitke za rođendane, svadbe i slične zgode.

? Photo by: @borisjovanovic #yelka #yelkacraftandcards #handmade #crafting #love #etsy #etsyshop

A post shared by Yelka ? (@yelkadesign) on

U njenim čestitikama figurice se kreću, igraju, pomeraju i svaka nosi zaista unikatnu priču poznatu samo vama i Jeleni. Da, Jelena svakako ne zarađuje milione od ovoga u Srbiji, ali prezentujući svoj unikatan rad našla je svoju malu, ali izabranu ciljnu grupa koja će je pratiti u budućnosti šta god da napravi, a to je nešto čime ni mnogo veži brendovi ne mogu da se pohvale.

9. Započni potpuno drugačiji YouTube KANAL o temi koju ti dobro poznaješ. Tako nešto uradila je Ivana Radovanović iz MoguJaToSama i za relativno kratko vreme skupila zavidan broj pratiteljki na kojem mogu da joj pozavide portali koji su mnogo duze na sceni i upucavaju basnoslovne pare u reklame, ne shvatajući da to nije način da se pobedi. Ivana je pre svega uvek pričala o onome što zna i poznaje, bila je iskrena, uporna i nije odustala u trenucima kada bi svako drugi rekao dosta, jer prihoda nije bilo, a rashodi su rasli. Pravi primer kako nema uspeha preko noći i ako zaista zelite da zivite od svog sna u Srbiji morate da budete jedan uporni tvrdokozac.

10. Često dobijam pitanja o STUDIJAMA U INOSTRANSTVU. Evo nekih tekstova koji vam mogu biti od pomoći.
– Kako da odeš u Ameriku na studije?
– Prednosti studija u Americi 

– Zašto volim New York

Nadam se da će ovo nekome biti od pomoći, znam da bi meni značilo da mi je neko sve ove resurse dao pre par godina 🙂

Ostali tekstovi iz serijala KAKO DA:

Kako da putuješ besplatno?

Kako da započneš blog od nule

Kako influenseri prave pare?

 

Prijava za radionicu