Kako da počneš od nule?

04. 07. 2016

Biznis

Od 2011. do 2016. godine živela sam u pet zemalja, započela tri startup-a i proputovala svet od Islanda do Izraela potpuno besplatno. Studirala sam na FON-u dve godine i tu sam dobila osnovu, međutim, to nije bilo ni približno dovoljno za kasnije zaposlenje kakvo sam planirala za sebe. Na trećoj godini studija, dobijam UGRAD stipendiju i selim se u Ameriku, gde sam za godinu dana školovanja naučila puno toga radeći u kompaniji VEVO i Estro Communications u New Yorku. Kasnije me posao vodi u Abu Dabi, Kipar, Dubai i London.

Trenutno živim u Beogradu, bavim se marketingom, držim radionice za žene preduzetnice i trudim se da sa drugima otkrivam fazone koje sam ja naučila na teži način. 🙂

PRVO PITANJE KADA NEKO ČUJE DA ZARADIŠ >2000e IZ SRBIJE MESEČNO JE: KAKO?

Odgovor vas neće začuditi. Morala sam dosta da radim na sebi i investiram u sebe. Ne mislim na veštačke nokte, kozmetiku, umetke za kosu i brendiranu garederobu, već na kurseve na Udemija, Coursere, čitanje Quore, Reddita i edukaciju putem YouTuba. Većinu stvari naučila sam SAMA na internetu i to može svako! Jedina investicija koja vam treba je vreme! Stvari koje ja znam dostupne su svima, potrebno je samo malo dobre volje.

  1. Nauči da koristiš alate koji olakšavaju poslovanje! Pokaži šefu zašto su oni bitni i naglasi da će mu tvoje znanje višestruko koristiti, jer ćeš obučavati i druge zaposlene besplatno. Na takvu preduzimljivost niko neće ostati ravnodušan! Ukoliko se, kao i ja, baviš community managementom, topla preporuka je da kreneš da koristiš Social Bakers, Streak i MailChimp.

Traziš posao? Skokni na freelancing sajtove UpWork, Fiverr , PeoplePerHour ili domaće verzije Infostud, Honorarci, Poslonaut, Startit Poslovi…

  1. Moji Omiljeni Alati – Ukoliko imaš tim ljudi sa kojim zajedno radiš na nekom projektu, prestanite da jedni drugima zatrpavate e-mail i prebacite se na Asanu, Trello ili moj omiljeni, Streak. Želiš da znaš da li ti sajt valja i gde idu zenice tvojih klijenata? Isprobaj Crazy Egg! Hoćeš da napraviš cool vizale za društvene mreze? Nema problema, tu je Canva ili Ceros. Zavisi koliko ti ili klijent imate kinte na raspolaganju! Teško ti je da ispratiš sve svoje kontakte? Probaj Contactually. Kako da znaš kada je klijent ili potencijalni kupac video tvoj mejl besplatno? Instaliraj Streak! Za još super alata klikni ovde.
  2. Završi besplatne kurseve na nekom od sajtova – evo nekih stranica na kojima se možeš besplatno obrazovati online. Ubaci verifikovane diplome na svoj LinkedIn, Fiverr, PeoplePerHour ili UpWork nalog. To će sigurno doprineti da se razlikuješ od ostalih.
  3. Završi kurs stranog jezika Položi internacionalni kurs za nivo B2 ili C1. Tako što investiraš u sebe kroz učenje novog jezika, otvaraš sebi mnoga vrata za posao kod nas, ali i u inostranstvu. Za diplome se možeš besplatno raspitati i testirati u kulturnim centrima ili školama jezika. BESPLATNO možeš učiti jezik online putem ovih stranica: Duolingo, Babbel. O freelancovanju u vezi sa pisanjem tekstova na netu najbolje savete daje Jelena sa bloga Može i ovako! Nakon toga možete se baciti na UpWork, Fiverr, PeoplePerHour ili domaću verziju, Honorarci
  4. Odradite kompletnu analizu neke firme pre nego što odete na razgovor! Raspitajte se kod prijatelja i poznanika sa kojim problemima se firma suočava, koji su izazovi aktuelni, čemu se teži. Najviše se fokusirajte na probleme, izvucite informacije od prijatelja koji tu rade, malo FBI stila nije na odmet.
  5. Ukoliko imaš šansu, odradi neku PRAKSU ILI VOLONTIRANJE U INOSTRANSTVU, strano iskustvo i nova perspektiva su uvek veliki plus. Neke od šansi možeš pronaći na sajtu HeySuccess.   Pre toga definitivno razamisli da li je to za tebe i pročitaj moja iskustva sa studijama u Americi na blogu.
  6. COMMUNITY MANAGER je pozicija koja se kod nas najbrže isplati, po klijentu možeš dobiti od 200 do 1000 evra mesečno, zavisno šta sve znaš da radiš. Bitno je da si dobar sa rečima, da se razumeš u Facebook i Instagram oglašavanje, Google reklame, SEO, video marketing, da umeš da praviš dobre fotke i brendirane vizuale, ali da ujedno poznaješ inbound marketing, jer ipak se sve to radi da bi se na kraju nešto nekome prodalo. Ukoliko ne znaš šta je Inbound Marketing, klikni OVDE za odličan kurs koji će ti dati sve neophodne informacije. Prednost ovog posla je što ga mozeš raditi odakle god, pa se mnogo globalnih nomada bavi baš community managementom.
  7. POČNI DA PRODAJEŠ NEŠTO DRUGAČIJE PUTEM FACEBOOKA

Uzeću primer Jelene Marković Yelke, koja kreira najneobičnije čestitke, albume, dnevnike i ilustracije. U njenim čestitikama figurice se kreću, igraju, pomeraju i svaka nosi zaista unikatnu priču poznatu samo vama i Jeleni. Da, Jelena svakako ne zarađuje milione od ovoga u Srbiji, ali prezentujući svoj unikatan rad našla je svoju malu, ali izabranu ciljnu grupu koja će je pratiti u budućnosti šta god da napravi, a to je nešto čime ni mnogo veći brendovi ne mogu da se pohvale.

  1. Započni potpuno drugačiji YouTube KANAL o temi koju ti dobro poznaješ. Tako nešto uradila je Ivana Radovanović iz MoguJaToSama i za relativno kratko vreme skupila zavidan broj pratiteljki, na kojem mogu da joj pozavide portali koji su mnogo duže na sceni i upucavaju basnoslovne pare u reklame, ne shvatajući da to nije način da se pobedi. Ivana je pre svega uvek pričala o onome što zna i poznaje, bila je iskrena, uporna i nije odustala u trenucima kada bi svako drugi rekao dosta, jer prihoda nije bilo, a rashodi su rasli. Pravi primer kako nema uspeha preko noći i ako zaista želite da živite od svog sna u Srbiji, morate da budete jedan uporni tvrdokožac.
  2. Često dobijam pitanja o STUDIJAMA U INOSTRANSTVU. Brojne tekstove na temu dobijanja stipendije pune za Ameriku, kao i kulturoloških razlika, možete pronaći kod mene na blogu.

Nadam se da će ovo nekome biti od pomoći, znam da bi meni značilo da mi je neko sve ove resurse dao pre par godina. 🙂

Nadam se da vam je ovo pomoglo da započnete svoj blog kvalitetno ili da krenete freelancing. Ako želite više informacija o tome kako da blog iskoristite kao alat da svoj hobi pretvorite u posao, pogledajte moju radionicu OD HOBIJA DO POSLA.

Let's Connect
Check Out My YouTube Channel