Kako da počneš od nule?

04. 07. 2016

Biznis

Od 2011. do 2016. godine živela sam u pet zemalja, započela tri startup-a i proputovala svet od Islanda do Izraela potpuno besplatno. Studirala sam na FON-u dve godine i tu sam dobila osnovu, međutim, to nije bilo ni približno dovoljno za kasnije zaposlenje kakvo sam planirala za sebe. Na trećoj godini studija, dobijam UGRAD stipendiju i selim se u Ameriku, gde sam za godinu dana školovanja naučila puno toga radeći u kompaniji VEVO i Estro Communications u New Yorku. Kasnije me posao vodi u Abu Dabi, Kipar, Dubai i London.

Trenutno živim u Beogradu, bavim se marketingom, držim radionice za žene preduzetnice i trudim se da sa drugima otkrivam fazone koje sam ja naučila na teži način. 

PRVO PITANJE KADA NEKO ČUJE DA ZARADIŠ >2000e IZ SRBIJE MESEČNO JE: KAKO?

Odgovor vas neće začuditi. Morala sam dosta da radim na sebi i investiram u sebe. Ne mislim na tone šminke i brendiranu garederobu, već na kurseve na Udemija, Coursere, čitanje Quore, Reddita i edukaciju putem YouTuba. Većinu stvari naučila sam SAMA na internetu i to može svako! Jedina investicija koja vam treba je vreme! Stvari koje ja znam dostupne su svima, potrebno je samo malo dobre volje.

  1. Nauči da koristiš alate koji olakšavaju poslovanje! Pokaži šefu zašto su oni bitni i naglasi da će mu tvoje znanje višestruko koristiti, jer ćeš obučavati i druge zaposlene besplatno. Na takvu preduzimljivost niko neće ostati ravnodušan! Ukoliko se, kao i ja, baviš community managementom, topla preporuka je da kreneš da koristiš Social Bakers, Streak i MailChimp.

Traziš posao? Skokni na freelancing sajtove UpWork, Fiverr , PeoplePerHour ili domaće verzije Infostud, Honorarci, Poslonaut, Startit Poslovi…

  1. BOLJI ALAT ZA SVAKI ZANAT – Ukoliko imaš tim ljudi sa kojim zajedno radiš na nekom projektu, prestanite da jedni drugima zatrpavate e-mail i prebacite se na Asanu, Trello ili Streak. Želiš da znaš da li ti sajt valja i gde idu zenice tvojih klijenata? Isprobaj Crazy Egg! Hoćeš da napraviš cool vizale za društvene mreze? Nema problema, tu je Canva ili Ceros. Zavisi koliko ti ili klijent imate kinte na raspolaganju! Teško ti je da ispratiš sve svoje kontakte? Probaj Contactually. Kako da znaš kada je klijent ili potencijalni kupac video tvoj mejl besplatno? Instaliraj Streak! Za još super alata klikni ovde.
  2. OBRAZUJ SE VIŠE Završi besplatne kurseve na nekom od sajtova – evo nekih stranica na kojima se možeš besplatno obrazovati online. Ubaci verifikovane diplome na svoj LinkedIn, Fiverr, PeoplePerHour ili UpWork nalog. To će sigurno doprineti da se razlikuješ od ostalih.
  3. ZAVRŠI KURS STRANOG JEZIKA Položi internacionalni kurs za nivo B2 ili C1. Tako što investiraš u sebe kroz učenje novog jezika, otvaraš sebi mnoga vrata za posao kod nas, ali i u inostranstvu. Za diplome se možeš besplatno raspitati i testirati u kulturnim centrima ili školama jezika. Besplatno možeš učiti jezik online putem ovih stranica: Duolingo, Babbel. Nakon toga možete se baciti na UpWork, Fiverr, PeoplePerHour ili domaću verziju, Honorarci
  4. PROMOĆ PRIJATELJA Odradite kompletnu analizu neke firme pre nego što odete na razgovor! Raspitajte se kod prijatelja i poznanika sa kojim problemima se firma suočava, koji su izazovi aktuelni, čemu se teži. Najviše se fokusirajte na probleme, izvucite informacije od prijatelja koji tu rade, malo FBI veština nije na odmet. Spremi CV i motivaciono pismo kako treba, ceo tutorijal za to možeš naći kod mene na blogu.
  5. Ukoliko imaš šansu, odradi neku PRAKSU ILI VOLONTIRANJE U INOSTRANSTVU, strano iskustvo i nova perspektiva su uvek veliki plus. Neke od šansi možeš pronaći na sajtu HeySuccess.   Pre toga definitivno razamisli da li je to za tebe i pročitaj moja iskustva sa studijama u Americi na blogu. Pogledaj i Erasmus programe za mlade i UGRAD programe za Ameriku.
  6. MENAŽER ZA DRUŠTVENE MREŽE je pozicija koja se kod nas najbrže isplati, po klijentu možeš dobiti od 200 do 1000 evra mesečno, zavisno šta sve znaš i želiš da radiš. Bitno je da si dobar sa rečima, da se razumeš u Facebook i Instagram oglašavanje, Canvu, Google reklame, SEO, video marketing, da umeš da praviš dobre fotke i brendirane vizuale, ali da ujedno umeš da pratiš metrike i prodaju. Prednost ovog posla je što ga mozeš raditi odakle god, pa se mnogo globalnih nomada bavi baš ovim poslom. Što si veći ekspert u samo jednoj od ovih oblasti, to ćeš više para zarađivati i imati bolje klijente.
  7. ISPRIČAJ SVOJU PRIČU NA MREŽI Pogledaj brendove cura kao što su Tamara Etera nakit od perja, Origin BG kožne torbe ili Dulsineja Silk svilene ešarpe. Pogledaj spisak cool domaćih brendova na sajtu Remembering Places i nađi inspiraciju za svoj biznis.
  8. Započni potpuno drugačiji YouTube kanal o temi koju ti dobro poznaješ. Tako nešto uradila je Ivana Radovanović iz MoguJaToSama i za relativno kratko vreme skupila zavidan broj pratiteljki, na kojem mogu da joj pozavide portali koji su mnogo duže na sceni i upucavaju basnoslovne pare u reklame, ne shvatajući da to nije način da se pobedi. Ivana je pre svega uvek pričala o onome što zna i poznaje, bila je iskrena, uporna i nije odustala u trenucima kada bi svako drugi rekao dosta, jer prihoda nije bilo, a rashodi su rasli. Pravi primer kako nema uspeha preko noći i ako zaista želite da živite od svog sna u Srbiji, morate da budete jedan uporni tvrdokožac.
  9. Često dobijam pitanja o STUDIJAMA U INOSTRANSTVU. Brojne tekstove na temu dobijanja stipendije pune za Ameriku, kao i kulturoloških razlika, možete pronaći kod mene na blogu. Više o studijama u inostranstvu saznajte u Ino agenciji, IACBG agenciji i Via Academica agenciji.

Nadam se da vam je ovo pomoglo da započnete svoj blog kvalitetno ili da krenete freelancing. Ako želite više informacija o tome da hobi pretvorite u posao, pogledajte moj online kurs OD HOBIJA DO POSLA.

Ako želiš više saveta od mene na temu započinjanja svog biznisa, greški koje treba da izbegneš i strategija koje će ti doneti rezultate, pogledaj moj besplatni webinar u trajanju od 45 minuta.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Let's Connect
Check Out My YouTube Channel