Kako pokrenuti kreativnost?

Danas pričamo o tome kako pokrenuti kreativnost kada nam se desi blokada. Svako od nas je na jedan ili drugi način u kreativnoj industriji, a čak i da nismo, u svakom poslu kreativnost dobro dođe. Isto tako, dešava nam se nekada ne možemo da prizovemo kreativnost ma koliko se trudili. Isprobala sam razne tehnike i ovo su bile one koje su mi najviše pomogle da se ubacim u kreativni mod pored čitanja ove knjige

Ignoriši šta konkurencija radi, ali ne zaboravi da postoji.

Ako bih se ja stalno fokusirala na to kako ostali blogeri vode svoje blogove, iscrpela bih se i možda bih čak počela da se podsvesno trudim da ličim na neke od njih koji su popularniiji od mene, što apsolutno ne bi bio korak u pravom smeru. Treba pratiti konkurenciju s vremena na vreme u smislu da znaš kuda se kreću industrijski trendovi, ali se apsolutno ne treba opterećivati svakim sadržajem koji konkurencija objavi, jer to vodi u kreativnu propast.

Traži inspiraciju na neobičnim mestima! Ako stalno radiš iz iste sobe, probaj da odeš u kafić. Ako stalno radiš iz istog kafića, probaj da odeš u lokalnu čitaonicu. Promena prostora je promena energije i nikada ne znaš koga ćeš primetiti ili ko će te inspirisati na novom mestu. Odličan tekst na tu temu pročitajte na Fast Company sajtu.

Putuj sama! Kada putuješ sama, otkrivaš ne samo nova mesta, već i nove delove sebe. Suočavaš se sa raznim preprekama i sam nalaziš nove načine da ih rešiš. Bilo da sam opljačkana sama u inostranstvu ili da mi je nestao pasoš, iz svih tih suludih životnih situacija izvukla sam nove kreativne načine za rešavanje prepreka, ali i nove lude priče kojima se danas smejem sa prijateljima 🙂

Mali rituali su obavezni. Dosta uspešnih pisaca imalo je male rituale koji ih podstiču na kreiranje. Evo najzanimljivijih rituala sa jednog od mojih omiljenih blogova, sigurna sam da će vas neki od njih inspirisati da bolje organizujete svoj dan.

Probaj nešto potpuno drugačije od onoga što inače radiš. Jedan od mojih omiljenih Ajnštajnovih citata kaže: “Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.” U skladu sa tim, verujem da je promena neophodan preduslov da budemo kreativni. Ako stalno radimo jedno te isto, jedemo jedno te isto, pričamo sa jednim te istim ljudima, teško da ćemo biti inspirisani za nešto drugačije.

Uvek budi spreman za nalet kreativnosti ma gde da si. Nigde bez alata tvog izabranog zanata. Za mene konkretno to znači sveska ili notes, hemijska olovka i laptop. To su stvari od kojih se ne odvajam, kako bih uvek mogla da zapišem svoje misli, planove, želje, strepnje, strahove itd. Kasnije kada se vratim ovim mislima i idejama iz njih kreiram blogpostove i nove projekte.

Isključi notifikacije! Ako stalno dozvoljavate nekome da vas ometa, nećete moći da zadržite koncentraciju i biće vam neophodno minimum 15min da se ponovo vratite u taj radni mod. Ja ne dozvoljavam nikome da me ometa dok radim, mejlove čitam dva puta dnevno i ne želim da se ceo moj dan podređuje izboru drugih ljudi o mom vremenu. Biram da radim u blokovima od 45min, mejl mogu da proverim u pauzi samo ako očekujem nešto hitno.

DIZNIJEVA STRATEGIJA KREATIVNOST

Ovo je možda jedna od najzanimljivijih strategija kreativnosti koju sam ikada čula. Otkrila sam je na predavanju Tatjana Šokčić, gde je objašnjavala šta je Dizni koristio da bi došao do vrhunskog rezultata.

Dosta kreativaca poput Diznija nisu se snašli kada je nakon kreative i puštanja mašti na volju došla na red egzekucija. Neki od nas su dominantno vizionari, neki kritičari, a treći realisti. Pitate se šta je dobro, a šta ne? Odgovor je da je svaki od ovih načina razmišljanja neophodan ako želimo da ostvarimo istinski uspeh u bilo kojem polju. Većina nas ima dve dominante strane, neko stalo smišlja nove kreativne ideje, dok sam sebe sabotira, dok je neko toliko realan, bez imalo osećaja za sanjarenje da odmah nailazi na objektivne razloge zašto nešto neće uspeti.

Ono što je važno da shvatimo je da svako od nas poseduje sva tri glasa u sebi i možemo ih koristiti da rade za nas, a ne protiv. Kako je onda Dizni uspeo u nečemu što niko drugi nije?

Čovek je shvatio da će morati da odvoji vreme kada će svoj mozak pustiti da samo sanjari bez ometanja, gde postavlja pitanja ŠTA ŽELIM, šta me usrećuje, šta me zanima, šta bih da probam, šta mi je važno itd. Onda može to razraditi kroz potpitanja poput kada, gde, sa kim, kako, šta…sve sa ciljem kako bi se što više uživeo u svoje sanjarenje. Dok sanjari, ne dozvoljava realisti i kritičaru da ga ometaju i na svaki pokušaj sabotaže odgurne negativne misli u stranu i samo nastavi da sanjari i piše ideje.

Kada je konačno završio, ustupa mesto realisti koji ga sada pita važno pitanje, a to je: Kako ili šta TAČNO želiš da uradiš. Kada nekoga pitamo da nam nešto tačno kaže, njemu je mnogo teže da vrda i izbegava odgovor. Takođe, nekada izlete misli i stvari koje nismo ni znali da krijemo u sebi, samo kada nas neko upita za ovo tačno pojašnjenje. 

Kada je realista sve pojasnio korektno, na scenu stupa bespotrebno omraženi kritičar. Zašto bespotrebno? Zato što dobar kritičar uvek vidi rupe koje vizionaru i realisti promaknu i zahvaljujući kritičaru vaše velike ideje dolaze do realizacije.

Kritičar pita…ŠTA AKO? Pa onda pokušava da smisli sve moguće i nemoguće scenarije da odgovori na to. Sve dok kritičar ima pitanja igra nije gotova. Ako kritičar postavi neko pitanje za koje ne možeš iz prve da odgovoriš, vidi kome je upućeno, pa se obrati vizionaru ili realisti.

Let's Connect
Check Out My YouTube Channel