Kako pokrenuti kreativnost?

24. 08. 2016

Biznis

Svima nam se desi da kreativno zablokiramo. Evo šta ja radim kada me stigne kreativna blokada. Nadam se da će vam makar nešto od ovoga koristiti. 🙂

Ignoriši šta konkurencija radi

Ako bih se ja stalno fokusirala na to kako ostali vode svoje radionice, iscrpela bih se i možda bih čak počela da se podsvesno trudim da ličim na neke od njih koji su popularniiji od mene, što apsolutno ne bi bio korak u pravom smeru. Treba pratiti konkurenciju s vremena na vreme u smislu da znaš kuda se kreću industrijski trendovi, ali se apsolutno ne treba opterećivati svakim sadržajem koji konkurencija objavi, jer to vodi u kreativnu propast.

Traži inspiraciju i kreativnost na neobičnim mestima

Ako stalno radiš iz iste sobe, probaj da odeš u kafić. Ako stalno radiš iz istog kafića, probaj da odeš u lokalnu čitaonicu. Promena prostora je promena energije i nikada ne znaš šta će da te inspiriše (da podstakne kreativnost) na novom mestu.

Putuj sama

Kada putuješ sama, otkrivaš ne samo nova mesta, već i nove delove sebe. Suočavaš se sa raznim preprekama i nalaziš nove načine da ih rešiš. Bilo da sam opljačkana sama u inostranstvu ili da mi je nestao pasoš, iz svih tih suludih životnih situacija izvukla sam nove kreativne načine za rešavanje prepreka, ali i nove lude priče kojima se danas smejem sa prijateljima.

Probaj nešto potpuno drugačije od onoga što inače radiš

Jedan od mojih omiljenih Ajnštajnovih citata kaže: “Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.” U skladu sa tim, verujem da je promena neophodan preduslov da budemo kreativni. Ako stalno radimo jedno te isto, jedemo jedno te isto, pričamo sa jednim te istim ljudima, teško da ćemo biti inspirisani za nešto drugačije.

Uvek budi spremna za nalet kreativnosti 

Nigde bez alata tvog izabranog zanata. Za mene konkretno to znači sveska, hemijska olovka i laptop. To su stvari od kojih se ne odvajam, kako bih uvek mogla da zapišem svoje misli, planove, želje, strepnje, strahove itd. Kasnije kada se vratim ovim mislima i idejama, iz njih kreiram blogpostove i nove projekte.

Isključi notifikacije

Ako stalno dozvoljavate nekome da vas ometa, nećete moći da zadržite koncentraciju i biće vam neophodno minimum 15 min. da se ponovo vratite u taj radni mod. Ja ne dozvoljavam nikome da me ometa dok radim, mejlove čitam dva puta dnevno i ne želim da se ceo moj dan podređuje izboru drugih ljudi o mom vremenu. Telefon mi je uvek na tihom režimu, a sve notifikacije su mi isključene.

Pogledajte moj YouTube kanal


Ako želiš da ti pošaljem moj priručnik koji će ti pomoći da napraviš brend po svojoj meri, ostavi ime i email.