Koja je tvoja IDEA?

by

Oduvek me je fascinirao svet mašte, jer je u njemu sve moguće, ma koliko glupo i nerealno nešto zvučalo. Nekada su ideje koje smo imali kao klinci najbolje baš zbog toga što su toliko jednostavne (ali ne i lako izvodljive),  te ih odrasli greškom okarakterišu kao glupe i nedovoljno vredne truda. Kako godine prolaze, odrasli počnu da veruju da sve mora biti kompleksno i složenije nego što jeste. Svi smo skloni tome da ocrnimo svoje i tuđe ideje, a kada ste poslednji put nekome ponudili pomoć ili pohvalili njegov trud, bez obzira što ne verujete da je nešto izvodljivo. Kada ste poslednji put čuli nekoga da vam kaže: Da, ta ideja je super, znam da će biti izazovno sprovesti je u delu, ali računaj na mene ako zatreba pomoć! Na žalost, ove reči čujemo jako retko, ali zapitajmo se koliko ih često i mi sami izgovaramo?

Ne moraju sve ideje biti velike i menjati svet.
Ne moraju imati epohalne posledice po okruženje kako bi bile vredne.
Po meni vredno je sve ono što nekome navuče osmeh na lice.

Deca su najbolje merilo koliko je neka ideja vredna. Pitajte ih samo za žirafu na Topčideru! Ćerka moje drugarice uvek izbaci glavu kroz prozor kada prolazimo tuda, smeje se i maše žirafama. Da je Milivoj Pavlović, umetnik koji je kreirao ovu neobičnu četvoronožnu porodicu, razmišljao šta će ceo grad misliti o njegovoj kreacije, kome će biti glupa, a kome lepa, nikada joj ne bi udahnuo život. Da li mislite da bi njega zaustavilo nečije mišljenje da je ideja glupa, jer nema nikakvu praktičnu vrednost? Ne, jer vrednost koju ima vidiš odmah na osmehu samo jedne devojčice kojoj je ulepšala dan i ulepšaće ga svaki put kada tuda prođe.

Topciderska zirafa

Za nešto stariju decu koja se ne odvajaju od svojih omiljenih igračaka, magično drvo iz Tašmajdanskog parka donosi im osmeh na lice kada baterija pokazuje manje od 2 crtice. U pitanju je Strawberry drvo koje omogućava da pomoću javnog solarnog punjača dopunite svoje mobilne telefone. Ovako velike ideje često ne možeš da sprovedeš sam i onda je potrebno da nađeš tim ljudi kojima možeš da veruješ, sa kojima želiš da radiš i čije su ti veštine komplementarne i da sa njima praviš inovativne projekte koji svima poboljšavaju život.
Stawberry Energy

Ideja koja je meni najdraža delo je Ivana Cvijića Cvije, a u pitanju je Travnati trabant koji se nalazi ispred kafića Maska u Rankeovoj ulici. Ova neobična kreacije je zaista ulepšala ulicu i prizor trabanta ukrašenim cvetićima je definitivno nešto što se ne viđa svaki dan. Zašto mi je ova ideja najdraža? Baš zato što dokazuje moju tezu da ni jedna ideja nije previše mala ili glupa ili nedovoljno cool, ako za cilj ima unapređenje životne sredine ili ulepšavanja naše svakodnevice. Verujem da svako od nas poseduje jedinstven sklop ličnosti i talenata koji mogu biti iskorišćeni da unapredimo grad u kome živimo. To što ne znaš koja tehnologija stoji iza Strawberry drveta ne sprečava te da napraviš fenomenalnu trabant kreaciju koja će prolaznicima ulešati dan, a turistima osvežiti Instagram.

Travnatiu trabant

Uvek možemo gledati ljude koji su u nečemu talentovaniji od nas i razmišljati o tome šta bismo mi s njihovim talentima i gde bi nama bio kraj, ali to nije način da se proživi život. To je bacanje vremena, jer si ti baš takav kakav jesi sa razlogom. I baš tvoj sklop ličnosti i životne priče, uspeha, neuspeha, problema i izazova sa kojima se suočavaš može da nekome pomogne i promeni realnost. Zato se potrudi da što pre otkriješ taj svoj specijalni talenat, tu supermoć koja može da unapredi svet oko tebe, jer nema ničeg lepšeg nego kada podelimo svoje ideje sa svetom i nađemo istomišljenike na tom putu, koji žele da nam pomognu da svoje snove sprovedemo u realnost.

Ako ste ikada prolazili kroz park „Milutina Milankovića“, videli ste sigurno instalaciju pod imenom „Lupa“ koja ti omogućava da pogledaš svet kroz sočivo veličine jednog metra. Verujem da je dobro ponekada gledati svet iz drugog ugla. Ako svaki dan radimo iste stvari, viđamo se sa istim ljudima i smejemo istim šalama, često naš mozak postane zatvoreniji teže nam dolaze na pamet ideje koje mogu promeniti realnost.
Milutin Milankovic

IDEA je danas otvorila konkurs za najbolje ideje iz najrazličitijih oblasti i pišem ovaj tekst sa ciljem da vas ohrabrim da se prijavite. U sledećem tekstu iz ovog serijala gosti koji su već sproveli neke jako uspešne ideje će pričati o izazovima sa kojima su se oni suočili i dati vam savete kako da ih prebrodite i što pre stignete do vašeg cilja.

Ako misliš da nemaš ama baš nikakvu ideju sa kojom bi mogao da se prijaviš, razmisli još jednom. Svaki dan ideš istim putem na posao, na ručak, do teretane…
Šta je to što primetiš pa te iznervira, a šta to biraš da ne primetiš? Lako je zažmuriti na jedno oko, ali zar nije lepše dati doprinos da se rupe zakrpe, umesto što izbegavamo da upadnemo u njih?

Ideje su najjača sila koja pokreće čovečanstvo. Bilo da verujete u to ili ne, osmelite se da danas smislite neku novu ideju za problem koji ste identifikovali u vašem okruženju. Lako je samo ukazivati na probleme, ali koliko nas se zapravo potrudi da promisli o načinu na koji oni mogu da se reše?

Razmisli o tome i pošalji svoju ideju već danas putem websajta BG vaših ideja.

Bitno: Ideje nisu ograničene samo na CSR tematiku, već mogu biti bilo kakve ideje vezane za pojedince, grupe, komunalne probleme, sponzorstva, tehnička rešenja, sve što smatrate dobrom idejom, sve što će unaprediti život u Beogradu, ali i na kraju krajeva sam Beograd, odnosno, jedan deo njega!
No tags 5