Lepa si… za krupnu devojku!

Lepa si… za krupnu devojku!

Odlično ti stoje te farmerke, a tek će kad još malo smršaš!

Jesi ti nešto bolesna, baš si mi se osušila?

Nešto si se ubucila, ili je to PMS?

Svet je direktnošću i otvorenošću na ovu temu mrdnula Ešli Grejem, plus size manekenka koja je godinama slušala ove reči, baš kao i Kristal Ren, Sophie Dahl i mnoge druge manekenke. Ove, ali i mnoge druge još pogrdnije reči slušaju i devojčice, devojke i žene koje nas okružuju. Da li mislite da jedna Kristal Ren voli sebe baš svaki dan kada se pogleda u ogledalo? Bez obzira na hordu trenera, šminkera, kuvara,  frizera koje može da priušti. Bez obzira na modne revije, besplatnu garderobu i naslovnice? Ona je sama govorila o tome koliko je teško prihvatiti sebe u svetu koji se trudi da te stalno pretvori u nešto što nisi.

Koliko je zapravo teško u današnje vreme voleti sebe ma koliko da izgledaš pitala sam žene iz mog okruženja i saznala tužnu istinu. Ma koliko da ja mislila da one izgledaju fenomenalno i ma koliko im pažnje biva upućeno, dosta njih pati od poremećaja u ishrani, bilo da je to ortokreksija, anoreksija, bulimija ili nešto potpuno drugačije. One koje ne pate od poremećaja u ishrani, pate od nedostatka ljubavi i prihvatanja prema sebi i svom telu. Pogrešno je što se danas prihvatanje svog tela i sebe izjednačava sa lenjošću. To što prihvatamo sebe, ne znači da tu staje svaki napredak.

Zajedničko im je da svaka od njih, ma koliko brine o svojoj ishrani, zdravlju, treninzima oseća se iznutra kao da to nije dovoljno. Sa Instagrama iskaču izvajana osunčana tela devojaka kojima je to posao, te jedna obična žena ne može da ne potpadne pod utisak da je to jedna norma kojoj bismo se sve morale prikloniti.

Svaka od devojaka sa kojom sam razgovarala na ovu temu jasno se seća prvog puta kada joj je neko rekao da je debela, da bi mogla da smrša koju kilu ili da izgleda kao tenk. Da, baš tim rečima. Dosta njih ima problem da uživa u seksu sa upaljenim svetlom, retko ulaže novac u seksi veš, jer smatra da njeno telo nije dovoljno dobro i ma koliko se trudila, uvek ostaje osećaj praznine i verovanje da je moglo više. I verovanja da drugi od nje očekuju više.

Kristal Ren je model koji je od anoreksije išao do gojaznosti i nazad. Ono što je fascinantno na ovom njenom putu je armija fanova i hejtera koji prate svaki njen kilogram i napadaju bez obzira na ishod.

Kada Kristal smrša sačeka je horda komentara: Izdala si nas gojazne devojke! Zašto izgledaš kao osušena mačka?

Kada se Kristal ugoji kreću komentari: Ta haljina bi ti bolje stajala da izgubiš koju kilu. Umrećeš od srčanog udara, pogledaj se kolika si!

Epilog priče je da kako god vi izgledali uvek će se naći neko da vam nešto prebaci. Zato prihvatite vi sebe umesto da čekate da vas prihvati ceo svet.

Ne ulazim u to koje su zdravstvene implikacije gojaznosti, ali želim da skrenem pažnju da svako od nas ima pravo da izabere telo koje ga nosi kroz život. Ako neko uživa u pet, deset, dvadeset kilograma više ko smo mi da mu kažemo da to nije lepo ili zdravo? Mislite da taj neko ne zna svoje zdravstveno stanje malo bolje nego što mi to mislimo? Ako vidite da neko zaista svesno bira da kroz život ide sa kilogramima viška, podržite ga u njegovom izboru, uprkos što svet kaže drugačije.

Premda je već dugo vremena standard lepote žena tipa Viktorijinih anđela, čak su i vrapci na grani shvatili da je većina tih devojaka prirodno jako mršavo, da o njihovom svakom obroku, gramaži, kalorijama i svemu brine tim stručnjaka, da imaju pristup najboljim svetskim hirurzima, maserima, spravama i kremicama za uklanjanje celulita itd. Iako je apsurdno porediti se sa tako nekim, dok većina nas sedi na poslu, kuva ručak, pere, pegla, čisti stan i pokušava da to izmanevriše život sa partnerom, decom, drugaricama i eventualno teretanom, iz nekog razloga to i dalje radimo.

Kada se baš potrudimo, treniramo redovno, skinemo koju kilu masti, nabijemo koju kilu mišića, pa opet kada stanemo na vagu, a ona pokaže istu brojku, često se pojavi taj osećaj: Nisam se dovoljno trudila. Iako na svesnom nivou i te kako znamo da smo dale sve od sebe obzirom na školu, posao, porodicu, hobije itd. I te kako znamo da najpre skidamo vodu, onda mast, mi i dalje težimo da se ta brojka i konfekcijska veličina smanjuju.

Setimo se mladih devojaka koje nas prate svetske starlete i trend seterke na društvenim mrežama. One teže da izgledaju kao one, oblače se i šminkaju tako i kupuju proizvode koje one reklamiraju. Zato je jako bitno da devojke koje se bave javnim poslom uvek imaju u vidu uticaj koji imaju na one koje ih prate i da taj uticaj pametno koriste. Da pričaju o stvarima koje su važne, a ne samo o onima koje su zabavne i donose još lajkova.

Koliko je zapravo bitno da volimo sebe i kada nismo savršene i kada smo debele, lenje, umorne, spore, zbunjene govore mnoge knjige, videi i TED govori. Koliko je bitno da prihvatimo sebe kakve jesmo, jer to ne isključuje, već pospešuje uspešan rad na sebi. Nisam protiv toga da skinete koju kilu, ako vam smeta ili ćete se osećati bolje bez iste, ali jesam protiv da to radite iz tuđih ideala i razloga. Vi ste se rodili u tom telu, vama su date osobine, metabolizam, kosti kakve imate i zaista je pogrešno mrzeti sebe za nešto na šta nismo imale nikakav uticaj. Ono na šta imamo uticaj danas je da osvestimo tu lošu naviku da se samo kritikujemo, da nastojimo da se više podržavamo, ali ne samo to, već i da podržavamo žene oko nas. Da se međusobno tapšemo po leđima kada stvari idu kako treba, ali i tešimo kada omanemo. Nije realno očekivati da naš svaki dan čine idealna ishrana, meditacija, trening, jer život nije konstanta. Nekim danima nizak nam je pritisak, gužva je u saobraćaju, šef viče bez razloga i ako tada čokoladni mafin i kapućino sa cimetom mogu da pomognu, uzmite ih sa zadovoljstvom, uživajte u njima i nemojte se posle preslišavati i kinjiti što ste ih pojeli. Svesno ste donele tu odluku, što ne znaći da odustajete od brige o sebi, treninga, zdrave ishrane, već samo znači da dovoljno volite sebe da možete da zgrešite i dalje prihvatate svoju ličnost baš zbog tih nesavršenosti, ne uprkos njima.

JEZIVA STATISTIKA

  • Jedna od tri žene i jedan od četiri muškarca su na dijeti svakoga dana.
  • Dve od pet žena i jedan od pet muškaraca bi dali tri do pet godina života ukoliko bi postigli željenu težinu.
  • Dijete i dijetski proizvodi obrnu preko 33 biliona dolara godišnje.
  • Pola devojčica koje su sada četvrti razred su na dijeti.
  • 81% desetogodišnjakinja ima paničan strah od gojenja.
  • 80% žena u istraživanju magazina People je odgovorilo da ih nerealna slika ženskog tela na televiziji čini nesigurnim u sebe.
  • Model i glumica Elizabeth Hurley je izjavila za Allure Magazine, “Oduvek sam mislila da Marylin Monroe izgleda fenomenalno, ali ja bih se ubila da sam tako debela.”
  • Četiri od 5 žena u Americi je nezadovoljno svojim izgledom.
  • Jedno istraživanje je pokazalo da se devojke u pubertetu više boje gojenja nego raka, rata ili gubitka roditelja.
  • Pre dvadeset godina prosečan model je bio oko 8% ispod prosečne težine za žene u to vreme, a danas je to čak 23% manje.

Kako da stanemo na put ovim opasnim i smrtonosnim bolestima?

Tako što ćemo obratiti malo više pažnje na naše prijatelje i prijateljice koji su trenutno na raznim dijetama i uporediti to ponašanje sa onima koji pate od poremećaja u ishrani.

Najdominantniji element kod poremećaja u ishrani je manjak samopouzdanja.To je mnogo ozbiljnije i opasnije od same dijete. To je borba u kojoj ispašta ne samo osoba koja od njega pati, već i njena porodica, prijatelji i celokupno okruženje. Ova bolest potiče iz emotivne slabosti i nesigurnosti.

Dijeta je gubljenje kilograma postepeno i na zdrav način.

ED  je pokušaj da poboljšate vaš život tako što uskraćujete sebi hranu ili se prejedate.

Dijeta je tu sa ciljem da uradite nešto dobro za sebe i svoj organizam.

ED je tu kako biste pronašli odobrenje i/ili bili prihvaćeni od strane okoline- makar negativna pažnja, za njih je ipak pažnja.

Dijeta je tu sa ciljem da izgubite suvišne kilograme postepeno i jednom zauvek.

ED su o tome kako život neće biti dobar dok ne izgubite kilograme i ne dostignete željenu, ali ne nužno i zdravu težinu.

Dijeta je tu kako bismo bili zadovoljni spoljašnjim izgledom, pošto je on deo celine koju čini naša unutrašnjost.

ED govori da naša celoukpna vrednost kao ljudske osobe zavisi od toga kako izgledamo i koliko smo teški.

Dijeta je tu kako biste kontrolisali vašu kilažu.

ED je tu kako biste kontrolisali vaš celokupni život i emocije putem hrane.

Ako ste primetili neki od ovih sindroma najbolje je da pokušate da popričate sa prijateljem tj.prijateljicom o tome, zatim ako to ne urodi plodom, uključite njegovu tj.njenu porodicu, pošto kada poremećaji u ishrani nastupe, iza toga se krije mnogo više od samog nezadovoljstva fizičkim izgledom. Srećno, hrabro i istrajno. Pomoć u vidu razgovora, psihologa ili grupnih terapija je neophodna.

Resursi za ljude sa poremećajima u ishrani za one koji žele da saznaju više o tome:

Istine i zablude u poremećajima sa ishranom

Kako nastaju poremećaji ishrane?

Anoreksija Iskustva koja su uzdrmala svet

Anoreksija – klinička slika, tipovi i lečenje

Beg iz zamke anoreksije i sa kime pričati o tome

Da li su mediji krivi za poremećaje u ishrani

Kome se obratiti ako imaš poremećaj u ishrani?

Psihoterapija i savetovanje.

Let's Connect
Check Out My YouTube Channel