Veliko raspremanje

Jesen je kažu vreme da se započnu nove stvari, kreiraju nove navike kako bismo uplovili spremno u novu godinu. Tih nekoliko meseci zaista može da nam pomogne da steknemo figuru na koju smo ponosni, naučimo novi jezik ili krenemo sa novom navikom. Ujedno, to je odlično vreme za godišnji presek i odluku šta su nam dalji koraci.

Za mene je jesen odlično vreme da se rešimo svih stvari koje nam više ne služe, kako navika, ubeđenja, uverenja koja nas samo usporavaju, tako i onih fizičkih stvari koje nam više nisu potrebne. Bitno je da dobro porazmislimo šta je za nas uspeh i krupnim koracima krenemo u smeru njegovog ostvarenja.

Jedna od stvari kojima se ja pozabavim svake jeseni je veliko raspremanje stana i ormara. U tome mi je pomogla knjiga Mari Kondo, koja daje sjajne savete o temeljnoj organizaciji. Ako njenu filozofiju sumiram u jednu rečenicu ona bi glasila: Baci sve što u tebi ne budi radost! Drugim rečima baci sve što ne nosiš, ne voliš ili ne koristiš.

U praksi to izgleda tako što ili izbaciš sve iz ormara na krevet, pa jedno po jednu uzmeš u ruku, pogledaš, razmisliš kada si to nosio poslednji put, a onda ukoliko te taj komad odeće i dalje usrećuje zadržiš ga. Ukoliko ne, spakuješ ga da ga prodaš, pokloniš ili baciš, zavisno u kom je stanju.

Meni ovakve odluke dolaze spontano, jer sam već godinama u minimalističkom fazonu. U mojoj sobi se nalaze samo krevet, nekoliko knjiga koje trenutno čitam, šolja za kafu, dnevnik i planer, olovke i markeri i mirišljava sveća. Kupujem jako kvalitetne basic stvari koje mi dugo traju, bele i crne pamučne majce meni čine bazu svake dobro kombinacije. Uz kvalitetan sako, dobar sat i udobne patike ili cipele izgledaš doterano i elegantno, a očas posla iz poslovne kombinacije pređe u večernju uz neku lepu ešarpu ili nakit ili karmin. Kada uđete u ovaj fazon shvatićete koliko ste nekada para bacali na gluposti koje više ne koristite.

Za put od godinu dana spakujem se u jedan kofer, a na kratka putovanja nosim samo carry on prtljag. Zvuči nemoguće, ali verujte mi da tu imam sve što mi je potrebno. Sve lepo stane u manje od 23kg za godinu dana, odnosno 8kg za 10 dana van kuće.

Možda je vaš izgovor da ste jako vezani za tu staru garderobu kada ste bili mali ili šta već, ali znajte da od te emocije leba nema, a nekome ko se smrzava na ulici ta jakna dobro dođe. Kapirate poentu?

Ako tek počinjete sa ovim načinom života, možda će vam prijati da pročitate ovaj tekst.

Pitanje na koje početnici još žele da čuju odgovor je gde sada sa svim tim stvarima.

Gde baciti te stvari?
Uvek pored kontejnera, jer ma koliko vama to delovalo kao iscepano smeće, možda nekome bude korisno ili nosivo.

Gde prodati stvari?
Ja se šalim često da sam ceo stan prodala na Limundu, Kupindu i sajtu MojeKrpice. MojeKrpice su odlične, jer ne uzimaju nikakvu proviziju za kačenje stvari. Možete prodati stvari u second hadn šopovima, ali ne mogu pisati o tome detaljnije, jer nisam probala. Ja sve što mogu odradim online.

Gde pokloniti stvari?
Oprane i ispeglane stvari možete odneti u Crveni krst ili prihvatalište. Drugarica i ja smo ih nosile u dom Moše Pijada.

Postoje razni benefiti koje ćeš osetiti kada se otarasiš svih nepotrebnih gluposti koje si godinama akumulirao svuda po kući, pa i u ormaru. Neki od tih benefita su sledeći:

  • Znaš tačno šta imaš za koju priliku. 
    Znam šta nosim na posao, šta u teretanu, a šta na dejt. Pošto je 90% mog garderobera crne boje to mi olakšava čitavu situaciju, jer se sve slaže sa svime. Pa nekada na poslovnom sastanku završim sa komadom za teretanu ili dejt.
  • Znaš tačno šta ti fali da dokupiš ukoliko ti išta zaista i fali.
  • Znaš tačno šta pozajmljuješ po potrebi. Zašto bi morao sve da poseduješ? Nešto što ti ne treba za svaki dan možeš i da pozajmiš. Ja za sve javne događaje, svadbe i prijeme uvek pozajmljujem haljine od drugarica, mame ili domaćih dizajnera. Ovako svaki put imam odličnu kombinaciju i nemam problem da razmišljam gde sada sa tom haljinom koju sam samo jednom obukla.

Nadam se da vas je ovaj tekst nadahnuo da sredite taj ormar i prionete u akciju sa tim što pre, kako biste osetili benefite minimalističkog života i učinili dobro delo pokloniviši stvari koje ne koristite onima kojima i te kako znače.

 

Let's Connect
Check Out My YouTube Channel