Kako da napraviš savršeni CV?

Dakle, konačno si našao kompaniju svojih snova? Ili poziciju koja će da plaća račune, dok ti radiš na svojim snovima, a sada ti treba savršen CV? Najpre da se razumemo, savršen CV ne postoji 🙂 A sada da pređemo na realan CV koji se prilagođava svakoj poziciji na koju apliciraš.

Prvo kada si pronašao konkurs za posao, pročitaj ga 3 do 5 puta, da dobro ukačiš šta se tu tačno traži. Ako nema opisa posla, već apliciraš za određenu kompaniju preko sajta sa svojim postojećim CV kako bi probao da upadneš unutra, onda spremi priču o svojoj idealnoj poziciji o kojoj ćeš pisati u propratnom motivacionom pismu.

Pa da pređemo na stvar:

JAČE STRANE su ono što uvek treba da istakneš, a posebno jače strane vezane za tu konkretnu poziciju! Nije dovoljno samo napisati i nabrojati ih, već to dokazati primerima iz prakse. Ako samo izlistaš 20 prideva kojima pokušavaš da kažeš da si ti cool, to neće delovati ni profesionalno ni realno. Lista prošlih uspeha je mnogo vrednija od liste svih stvari koje ti kao u teoriji možeš da uradiš.

KLJUČNE REČI za određeni položaj su jako bitne i pomoćiće kompaniji da vidi da si ti pravi kandidat za njih! Pokazuju da znaš o čemu pričaš i da si upoznat s materijom. Koristi termine koje su oni koristili u samom oglasu za posao. 

LAYOUT Napravi CV tako da je uredan i lep na oko! Pokaži da vladaš Wordom i potrudi se da sve bude kako treba. Na internetu možeš da pronađeš inspiraciju. Sačuvaj dokument u PDF formatu, a nazovi ga Ime.Prezime.CV

 BOLDOVANI NASLOVI pozicija na kojima si bio će ti pomoći da se istakneš, u moru aplikacija koje stoje na gomili na stolu.

GRAMATIKA I PRAVOPIS Svi smo mi ljudi i svi omašimo gramatiku i pravopis, zato je ovo vreme za pomoć prijatelja. Uvek pošalji svoj CV na makar 3 adrese da ga ostali pogledaju i dorade.

DUGOROČNI CILJEVI su bitni i važno ih je istaći. Bitno je da onaj ko čita tvoj CV vidi da se ti uklapaš u sliku koju on ima u glavi za svoju firmu. Velikim firmama je jako bitno da znaju da ako ulože novac u tebe, ti nećeš nestati nakon 3 meseca.

TIPOGRAFIJA  je takođe jako bitna, tako da nemoj biti previše kreativan sa fontovima, drži se Arial, Times New Roman ili Georgia, a font može biti 12, sa malim povećanjem tamo gde želite nešto da naglasite.

NE LAŽI! Danas je sve transparentno, sa tehnologijom i bez nje. Kredibilitet se gradi godinama, a gubi u sekundi. Nema potrebe da lažeš, jer svakako postoji neka pozcija koja zaista traži osobu baš kao što si ti.

OPIS POSLA je nešto na šta moraš obratiti  pažnju, jer vam oni tu konkretno navode šta im treba i na osnovu toga ti krojiš CV za tu određenu poziciju. U trenutnku kada gledaš opis posla, odlično bi bilo da iskoristiš poznanstva i saznaš od nekoga ko radi za tu kompaniju šta se od vas zaista očekuje, jer znamo i sami koliko se ono što vidimo online razlikuje u realnosti. 

DUŽINA  je jako bitna i ako CV ima preko 2 strane nešto treba da leti napolje. Moj CV koji sadrži 6 godina radnog iskustva u marketingu, edukacije, jezike, diplome, hobije i nagrade sadrži samo 1 stranu. Pregledali su ga moji prijatelji koji rade u HR za Google, Twitter itd.i složili su se da je nepisano pravilo 10 godina iskustva po stranici. CV treba da bude koncizan, bez viška nepotrebnih reči. Posebno ne treba koristiti reči koje ti zvuče cool, a ne znaš ni šta znače!

FOTOGRAFIJA  Ovo zavisi od zemlje do zemlje, u Americi ili Holandiji se fotografija ne stavlja zbog diskriminacije, a od skoro u Holandiji CV šalješ čak i bez imena, kako se ne bi desilo da zbog nacionalnosti i imena budeš sklonjen u stranu, čak i ako imaš iste ili bolje reference nego lokalac. Ovo je u Srbiji još uvek naučna fantastika, mi koristimo slike i postarajte se da te slike budu profesionalne. Najbolje je da ako to ne umete sami, odete u foto radnju, odradite slike za pasoš i sačuvate verziju na USB i iskoristite je za LinkedIn i CV.

BITNO: Ne zaboravi da ažuriraš CV svaki put kada se nešto u tvom životu promeni.

SAVET Milenka Pilića, osnivača sajta HeySuccess:

Vaš CV treba da ima manje opisa, a više metrikla. Budite konkretni kada pričaite o vašim prošlim projektima. Ovo ćete postići uvođenjem metrika. Umesto da opisujete svoju ulogu na poziciji social media menadžera, samo napišite koliko ste procenata uvećali broj lajkova, engagement ili koliko ste napravili prodaja zavaljujući društvenim mrežama.

Brojevi su moćni, jer zvuče istinito i konkreno, a dokazujuda vi zaista donosite konkretne rezultate na sto! Bitno je da ti brojevi pokažu da ste vi osoba koja razume biznis, koja ume da kreira nove stvari, da nešto proda ili donese neku vrednost organizaciji.

Nadam se da su vam ovi saveti bilo korisni! Savet za pisanje motivacionog pisma imaš u dodatku!

 

 

 

Ako ti moj sadržaj doprinosi, podrži me!

Novać ću utrošiti na knjige, edukacije i dodatan rad na sebi kako bih ti pružila bolji i kvalitetniji sadržaj.

Let's Connect
Check Out My YouTube Channel