Kako napisati motivaciono pismo za posao?

18. 11. 2016

Biznis

Nakon teksta Kako da savršeno napišete CV, vreme je da popričamo o tome kako napisati motivaciono pismo. Iako nije uvek neophodno, uvek je plus napisati ga, jer vas to izdvaja iz mase kandidata koji to nikada ne učine.

  • Prvi korak: Upoznavanje (Ja Tarzan, ti Džejn!)

Najbitnije je da se najpre upoznaš sa kompanijom. Nađi na njihovom sajtu i na netu sve što možeš i pažljivo pročitaj. Na samom početku pisma naglasi gde si čuo za tu poziciju, ili ukoliko pozicija nije otvorena, već se prijavljuješ za određenu firmu za koju bi voleo da radiš, onda navedi to u uvodu. Bilo bi super da tu napomeneš zašto baš ta željena pozicija u baš toj firmi.

Primer: Kada sam videla vaš oglas za posao na sajtu Infostuda, pomislila sam na osnovu opisa pozicije da je ovo posao koji bi mi potpuno odgovarao, jer je u skladu sa mojim znanjima, veštinama i afinitetima. Kompanija poput Com Trade-a je zaista lider u svom polju i verujem da bih radom kod vas mogla dosta da naučim, steknem nova iskustva, ali i doprinesem svojim znanjem i iskustvom.

  • Drugi korak: Da li si TI zaista savršena osoba za tu ulogu?

Sada je vreme da jasno objasniš kako se ti uklapaš u tu poziciju. Bitno je da bar dva puta pročitaš opis posla, kako bi svoje iskustvo i veštine obojio tim tonom. Ne kažem da lažeš, već da naglasiš ono što je bitno i ono što je povezano sa opisom tog posla. Nemoj ovde da prepričavaš svoj CV, već se skoncentriši da predstaviš lepo ono najbolje i najspecifičnije za određenu ulogu.

Poslovno iskustvo, prakse, volontiranja, sportovi, sve što ima veze sa liderskim sposobnostima ili željenom pozicijom će se ovde odlično uklopiti!

Primer: Oduvek me je privlačilo vođenje digitalnih kampanja, jer smatram da je to jedan jako interesantan i dinamičan posao, koji nikada ne može da mi dosadi. On me tera da se stalno usavršavam i učim nove alate za kreiranje boljih sadržaja na webu.Već 3 godine vodim svoj blog i posebno me zanima polje native advertizinga i content marketinga, jer sam sarađivala sa puno blogera, kako profesionalno tako i privatno. Vođenje bloga mi je pomoglo da usavršim svoje pisanje, upoznam divne ljude iz različitih sfera biznisa i života. Donelo mi je saradnje sa najvećim domaćim brendovima, ambasadama, besplatna putovanja, predavanja na stručnim konferencijama i brojne prilike za consulting. Verujem da je ovo znanje vrednost koju mogu iskoristiti da doprinesem i vašoj firmi.

  • Treći korak: Šta je tvoj USP? (Unique Selling Proposition)

Motivaciono pismo treba da bude zanimljivo, kao interesantan članak koji vuče čitaoca da ga pročita i nauči nešto novo. Osoba koja ga čita treba da oseti da si ti drukčiji i da i da se izdvajaš od ostalih kandidata. U ovom delu je bitno navesti zašto si baš ti odgovarajući kandidat za tu poziciju i šta je to što te izdvaja od drugih (ne pominjući druge i ne upoređujući se sa njima). U trećem delu je bitno ponovo spomenuti zašto ste baš vi najbolji za ovu poziciju.

Primer: Preko tri godine iskustva u vođenju mog bloga, saradnje sa brojnim stranim i domaćim klijentima, izdavanja mog prvog Ebooka, organizacije seminara i consultinga iz oblasti digitalnom marketinga i društvenih medija, donelo mi je iskustvo i samopouzdanje zahvaljujući kojem ću moći odlično da se pokažem u ovoj ulozi! Jako sam snalažljiva i volim izazove, a pri tome se ne stidim da kažem kada nešto ne znam i volim da učim, tako da će okruženje poput vašeg biti vrlo stimulativno za mene i to je glavni razlog zašto verujem da sam odličan kandidat za ovu poziciju! Ukoliko i vi tako mislite, radovalo bi me da se vidimo uživo i popričamo više o tome.

  • Četvrti korak: Zahvali se!

Ovo je deo gde se zahvalite osobi na izdvojenom vremenu.

Primer: U svako slučaju, hvala vam na izdvojenom vremenu i nadam se da se čujemo uskoro!

Sada 3x pročitajte motivaciono pismo, pošaljite na adrese par prijatelja da provere gramatičke greške, prebacite ga u PDF, potpišite svojim imenom i prezimenom i spremni ste 🙂

Pogledajte moj YouTube kanal


Ako želiš da ti pošaljem moj priručnik koji će ti pomoći da napraviš brend po svojoj meri, ostavi email.