RADIONICA: Kako da monetizuješ blog

by

Blog vodim od 2011.godine, a od njega živim od 2015. Zarađujem od bloga putem prodaje mojih blogerskih radionica, prodaje preko affiliate linkova, prodaje ebooka koji sam napisala, prodaje consultinga za pisanje CV, motivacionih pisama i sređivanja LinkedIn profila, pisanja sponzorisanih postova za brojne kompanije u reginu, plaćenih saradnji sa turističkim organizacijama iz celog sveta, držanja stručnih predavanja iz oblasti marketinga, preduzetništva i blogovanja…

U decembru 2016.godine odlučila sam da napravim ovu radionicu i potpuno demistifikujem šta to znači biti ozbiljan bloger i šta jedan bloger treba da radi da bi od bloga napravio biznis od kojeg živi. Od tada radionicu je posetilo preko 100 blogera u regionu, a održana je u Beogradu, Novom Sadu, Podgorici, Budvi, Zagrebu, Sarajevu i Skoplju. Svaka grupa ima do 10 blogera, jer mi je to brojka sa kojom mogu da radim kvalitetno i prenesem željenu vrednost.

KOJE SU MOJE REFERENCE?

Svoje znanje iz ove oblasti sticala sam u Njujorku još od svojih ranih dvadesetih godina kada sam se preselila da svoje studije nastavim na punoj stipendiji na Montclair biznis školi. Prakse sam radila baš iz oblasti marketinga i prodaje u kompanijama VEVO i Estro Communications u Njujorku. Učila sam od najboljih ljudi u toj oblasti: Marie Forleo, Ed Dale, Frank Kern i Melanie Duncun. Za proširenu listu i preporuka, čekirajte moj LinkedIn nalog i skrolujte do dna ove stranice za više informacija.

Za mene blog nikada nije samo još jedan hobi, već mnogo više od toga, a želim da vam pokažem kako to isto može da postane i za vas.

Mislim da je rad jedan na jedan zaista je najbolji način da se upoznamo i efektivno i efikasno napravimo najbolju strategiju za vaš blog, bilo da prodajete proizvod, uslugu ili svoj lični brend. Međutim od februara je ovo postalo vremenski neizvodljivo. Zbog mog trenutnog obima posla, nisam u mogućnosti da prihvatam nove klijente kako bih postojećim pružila dovoljno kvalitetnu uslugu.

ŠTA DOBIJAŠ NA RADIONICI?

 • Kreiranje organskog PR za blog
 • Kreiranje vizuelnog identitet bloga
 • Konkretnih 20 predloga za izvor prihoda od bloga
 • Alati koje ćeš početi da koristiš odmah nakon kursa
 • Gde i kome delegirati obaveze vezane za blog koje ne voliš ili ne znaš da radiš
 • Kako napraviti reprezentativan Media Kit
 • Kako kontaktirati klijente tako da ti zapravo odgovore
 • Kako kulturno reći NE besplatnim projektima i kompenzacijama
 • Kako odrediti pravu cenu za svoj proizvod ili uslugu
 • Kako pomoću bloga brendirati sebe i kreirati uspešan biznis
 • Gde da se usavršiš kako bi bio bolji bloger

UTISCI POLAZNIKA:

Neva Rajković Kreiranje uspeha 
Odlično koncipirana i strukturisano vođena radionica i no-nonsense pristup. Jovana je za nekoliko sati pružila maksimalnu vrednost, kompletan paket potrebnih informacija, konkretnih alata i praktičnih saveta. Ostvarila je odličnu interakciju sa prisutnima i odgovorila na sva postavljena pitanja. Profesionalno, autentično, jasno, konkretno, nedvosmisleno, posvećeno. Bravo Jovana! Mnogi bi mogli da uče od tebe.

Ivana Marinković Mandić Jedan frajer i bidermajer
Od Jovane sam na tete-a-tete razgovoru naučila mnogo toga. Kako da pametno i dostojanstveno radiš ono što voliš. Kako da zaštitiš svoju ideju. Kako da budeš zadovoljan i plaćen za ono što radiš. Kako da vrednuješ svoj rad i trud. Ono što me je najviše iznenadilo jeste jedna blagonaklonost i spremnost da se u biznis svetu gleda vizionarski i iskreno pomogne slušaocu. Pored mnogih koji prodaju “m… za bubrege” i prazne priče u ovom onlajn svetu, Jovana svojim praktičnim savetima i vizionarskim idejama, ostaviće na vas dubok utisak i želju da ste uvek okruženi takvim predanim i snažnim osobama koji vam i u ličnom i u profesionalnom razvoju mogu dati sjajne smernice.

Dušan Srdić Happiness Couch 
Jovana ima nestvarno veliko iskustvo u marketingu i zaista ume da vidi sve šanse koje vi možda propuštate, a mogu unaprediti vaš biznis. Pored toga jako je kreativna, snalažljiva i domišljata, što celoj priči daje dodatnu dimenziju. Saradnja s njom je difinitivno jedna od boljih odluka koje sam doneo i mnogo je doprinela razvoju mog marketinga.

Jelena Đukić Moj neseser
Puno se može čuti, a još više pročitati o blogovanju i prihodovanju od istog, ali ćete retko dobiti konkretnu priču i smernice apropo toga kako stvari zaista funkcionišu kod nas, a kako bi mogle da funkcionišu. Jovanu sam upoznala slučajno, bez jasne ideje kako bi mi mogla pomoći. Nakon jednog kafenisanja i konsultacija, shvatila sam da sam iz razgovora sa njom naučila i saznala više nego posle šest godina blogovanja i intenzivnog bavljenja blogom i ovom tematikom. Ona je neko ko će vas iznenaditi informacijom, naoružati dobrom alatkom i naterati da se zapitate “kako ja to nisam…?”. Pripremite se na nekoliko sati vremena potpune budnosti i pažnje!

Nada Pliškić FITT.rs
Sa Jovanom radim manje od godinu dana, a od nje sam naučila toliko toga kao da je poznajem godinama. Njeni saveti su vrlo konstruktivni i primenljivi. Jovana je riznica ideja, devojka koja radi na sebi u svakom smislu i neko od koga možete naučiti mnogo toga vezano ne samo za blog kao takav, već za postavljanje i razvoj vašeg celokupnog biznis model. Njeni saveti su mi pomogli kada je u pitanju moj blog i monetizacija istog kroz FITT klub. Isto tako naučila me je da definišem i osmislim jasan biznis cilj mog online nastupa.
Zahvaljajući Jovani, blog je za mene danas glavni izvor prihoda, što i jeste bila moja želja prilikom kreiranja.

Minja Milošević  To Sam Ja Blog
Svaki deo radionice sadrži vrlo konkretne informacije i odmah primenljive savete. Veoma je korisno i za one koji tek žele da počnu i za one koji su već počeli. Jovana kao predavač jasno prenosi svoje znanje, vrlo je energična i direktna!

Irina Milošević  Bee Shaper Influencer Agency 
BeeShaper sa Jovanom ima više nego profesionalnu saradnju. U svaku kampanju u kojoj je učestvovala je uložila značajan trud, pa su i rezultati bili odlični. Smatramo da je veoma kompetentna da novim generacijama blogera prenosi svoje znanje i veštine,  jer je u ulozi predavačice na radionici prevazišla sva naša očekivanja.

Jelena Malenović Spice and Sunshine Blog 
Hvala Jovana na sveobuhvatnoj i inspirativnoj radionici koja je pružila sva potrebna, konkretna i veoma praktična rešenja, predstavljena na sjajnom miksu znanja i iskustva. Zaista neprocenjivo! Posebno mi se dopao fokus na monetizaciju i svrhu vođenja bloga i tvoj follow up sa mnoštvom korisnih linkova i saveta.

Milana Milićević INAT Summit Blog
Jovana Miljanović je globalno povezana mlada žena koja deli svoje znanje uz mnogo strasti i plemenitosti. Zbog svoje ličnosti i stručnosti, Jovana je postala za mene jedna od osoba u okruženju kojoj se obraćam po pitanju marketinga na društvenim mrežama i ličnog brendiranja, jer dolazi iz Srbije, a opet transformiše svet kao marketinški stručnjak, bloger, i govornik.

Milica Radović Foxy Laguna You Tube kanal i blog
Iako sam došla po informacije za monetizaciju, dobila sam mnogo više od toga: boost pozitivne energije i motivacije! Bilo mi je značajno da čujem informacije od devojke koja iza sebe ima dosta iskustva i zarađuje od svog bloga, jer se kod nas o tome slabo priča, i ne mogu se mnogi pohvaliti zaradom od bloga a da su to sami postigli i da nisu izgubili ikakav kredibilitet kod publike. Energična Jovana će vam sigurno preneti sve što zna, u to nemojte sumnjati.  Sve preporuke za ovu radionicu kao i za samu Jovanu!

Jovana Budima Škola jezika Brighties blog
Želim da kazem samo da sam fascinirana Jovaninim znanjem i načinom na koji ga prenosi, jednostavnošću i pristupom. Posebno me je oduševila energija, lični stav o tome kakav treba biti čovek u svom poslu i kako ostati na zemlji.

Isidora Stojsavljević Cosmosetics Blog
Jovana me inspiriše svakodnevno kroz svoje tekstove i objave na društvenim mrežama, tako da ni ovaj kurs nije bio izuzetak. Dobra pokrivenost teme, puno praktičnih primera, adresa za dalje učenje i pozitivne energije. Pored znanja i korisnih informacija, mene je atmosfera sa kursa motivisala da se pokrenem, radim na svom blogu i posmatram stvari iz drugačijeg ugla, ali i da više cenim znanje i trud koji ulažem kada je ova oblast u pitanju. 

Dragan Kaluđerović AdvancedGWT
Jovanu sam angažovao kao poslovnog savetnika nekoliko puta. Vrlo brzo je uvidela greške koje sam pravio u poslovanju i uštedela mi puno truda i novca. Takođe, dala mi je vrlo korisne informacije za dalji razvoj mog posla. Vrlo precizna, brzo reaguje i na pravi nacin! Velika preporuka za Jovanu!

Snežana Stanković preduzetnica
S obzirom da sam pročitala Jovanin CV očekivala sam mnogo i ona je ta očekivanja i opravdala. Tek sam otvorila firmu i želim da je brendiram, tako da sam definitivno došla na pavo mesto i dobila sjajnu bazu i savete kako dalje. Ona nesebično i sa puno entuzijazma prenosi svoje znanje iz inostranstva i prilagođava našem tržištu i govori onako kako je, a ne onako kako bi mi voleli da vidimo. Taj kvalitet se retko viđa kod predavača, jer većina voli da se prestavi bolje nego što jesu. Jednim normalni  i prirodnim izlaganjem tematiku je približila, što devojkama koje se prvi put susreću sa time, što nekome ko ima više znanja. Prijatno me je iznenadilo kad sam jutros otvorila mail i tamo zatekla linkove koji su dobra priprema za predavanje. Šta drugo reći osim bravo Jovana, veliki si profesionalac!

Apsolutno! To je čak sjajna odskočna daska, jer će ti dati konkretne alate, tehnike i uštedeće ti vreme u startu. Ja bih volela da sam znala sve ovo kada sam kretala pre 6 godina, jer bih uštedela puno živaca i vremena, ali bih i ozbiljnije pristupila blogovanju od samog starta.
Odmah posle radionice znaćeš tačno kako i pomoću kojih alata da uspešno napraviš strategiju monetizacije za svoj blog. Međutim, moraš da imaš na umu da će biti neophodno da investiraš vreme, energiju i naučeno znanje primeniš u praksi, jer bez toga nema zarade. Ne postoji motivacioni citat, Ezopova basna ili šta god što će ti pomoći ako ne zavrneš rukave.
Super pitanje. Ako misliš u smislu koliko sam stručna da pričam na ovu temu onda ću ti reći da blog ima preko 30.000 jedinstvenih poseta mesečno, prosečno zadržavanje je preko 3 minuta, FB stranica preko 11.000 i Instagram preko 6000. Ovo su samo brojevi, ali ono što znači još više su globalne institucije i brendovi koje su mi ukazale poverenje, a više o tome pročitaj ispod.

Ukoliko misliš u smislu koliko sam dobar predavač, pustiću da klijnti koji su mi platili da održim seminare, predavanja i radionice i ukazali mi poverenje govore o tome. (Blog Open Beograd, Conventa Content Marketing Conference Ljubljana, Cosmopolitan Millenials Conference Beograd, Telenor Youth Forum Oslo, NetWork Konferencija Crna Gora, Net Nomadi Konferencija Paraćin itd.) 

Ovaj kurs nije magična pilula koja će da učini tvoj blog primarnim izvorom prihoda za tebe, ako nemaš kapaciteta za to. Pod kapacitetom mislim na znanje o temi o kojoj pišeš, konstantno usavršavanje i rad na sebi, ozbiljnost i redovnost kada je kreiranje sadržaja u pitanju, kreativnost, autentičnost i volju da uspeš.


 

REFERENCES

PRIJAVE ZA RADIONICU

KLIK OVDE.

 

 

 

 

 

No tags 9