Emotivno jedenje

Biću iskrena, kao mala volela sam da jedem emocije. Jela sam ih toliko da sam redovno imala jedno pet do sedam kilograma više. Sva sreća pa sam se bavila sportom i izrasla u visinu, pa se to nije toliko primećivalo. Ali ta navika koštala me je živaca i energije i dan rešila sam je se tek kada sam prešla na LCHF ishranu i uvela intervalni post (16:8) u julu 2018.godine posle radionice Principi Superiornog zdravlja, koju drži Boris Pohulek.

Po istraživanja da treba sedam godina da ti telo zapamti novu kilažu. Međutim, ono što mene zanima je koliko vremena treba da um kreira novu naviku?

Navika je automatsko ponašanje; kada nešto radiš bez razmišljanja. Često se može naći podatak da je potreban 21 dan da se usvoji nova navika. Međutim, ovo nije sasvim tačno, a evo kako je nastala ova zabluda:

Pedesetih godina prošlog veka, jedan američki plastični hirurg (Maxwell Maltz) je primetio da je pacijentima potrebno oko tri nedelje da se naviknu na svoj novi izgled, i napisao da je umu potrebno minimalno 21 dan da bi se navikao na novu situaciju. Znači minimalno 21 dan. Greška je nastala tako što je neko zaboravio da u daljim navođenjima preuzme tu jednu reč.

Minimalno 21 dan. A koliko maksimalno?

Po istraživanju jednog psihologa i doktora na University College London (Jeremy Dean) se ispostavilo da u proseku treba 66 dana (dva meseca!) da bi se stekla nova navika. U istraživanju je učestvovalo 96 dobrovoljaca kojima je bilo potrebno između 18 dana i osam meseci.

Bez obzira na istraživanja i statistike koliko traje promena navika, osnovno pitanje koje sebi treba da postaviš je da li zaista želiš da ih promeniš. Ako je tvoj odgovor potvrdan, najpre je potrebno je da postaneš svestan svojih navika koje te ne podržavaju u onome što želiš da postigneš.

Ono što možeš da uradiš je sledeće:

  • Postani svestan svog emotivnog jedenja. Mnogo toga što u toku dana pojedemo radimo potpuno nesvesno. Možeš da počneš da vodiš dnevnik u koji ćeš zapisivati šta si sve u toku dana pojela. Da li si zaista bila gladna i koliko (na skali od 1 do 10)? Ili si jela svoje emocije ili možda pak dosadu?
  • Ne postavljaj sebi zamke. Izbaci sve iz kuće što može da te isprovocira. Ako ti je čokolada slaba tačka, izbaci je i zameni čeri paradjzom. Onog čega nema ne možeš ni da pojedeš.
  • Uvedi zadršku od 10 minuta. Kad ti padne na pamet da nešto pojedeš, umesto da kreneš ka hrani, idi na neku drugu stranu i pozabavi se tamo desetak minuta nečim korisnim (raspremi policu sa kozmetikom, sredi papire na stolu ili bilo šta drugo).
  • Promeni energiju oko sebe. Ako si usamljena, tužna, besna ili ti je dosadno, ili ti nije ni do čega, pozovi prijateljicu telefonom, izađi i prošetaj, pospremi kuću, istuširaj se, arhiviraj fajlove. Pokreni se u svakom slučaju.
  • Spavaj dovoljno. Nedostatak sna je pokretač prekomernog jednja. Takođe, ako si neispavana ili preopterećena, šanse da ćeš istrajati u usvajanju željenih navika su znatno smanjene.

Kreći se. Vežbaj, šetaj, trči, igraj.
I tako 18 dana, osam meseci ili koliko god da je potrebno.

Vežba stvara majstora.

Let's Connect
Check Out My YouTube Channel