Želiš da unaprediš karijeru?

by

Puno vas mi se javilo nakon teksta kako da odradiš karijerni zaokret da me pita za dodatne načine kako se usavršavati da biste što pre našli ili kreirali vaš posao iz snova. Moji prijatelji koji se konstantno usavršavaju se bolje pokažu na razgovorima na posao, jer imaju više samopouzdanja, osećaju se samouvereno u sebe i svoje znanje iako trenutno možda i ne rade svoj posao iz snova. Koja god da je vaša priča, mislim da ne treba da vas obeshrabri to što ste trenutno tu gde jeste. To je samo posledica odluka iz vaše prošlosti i pokazatelj da je nešto što ste pre radili donelo zadovoljavajuće ili nezadovoljavajuće rezultate. Kroz ovaj tekst daću vam nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da unapredite svoju karijeru.

Pronađi mentora
Ma koji fakultet da ste završili i ma šta da radite bitno je da nađete mentora iliti osobu od znanja i poverenja koja će biti tu da vam odgovori na vaša pitanja i da vam bude vetar u leđa kada treba. Moji mentori su se pojavili u mom životu potpuno spontano, ali opet ni malo slučajno. Upoznavali smo se na seminarima, radionicama, predavanjima, na svim onim bitnim i nebitnim mestima za koja nas je vezivala glad za znanjem i slična interesovanja. Mentora ne možeš da siliš, sa njim ili njom prosto moraš da klikneš. Nemojte da forsirate mentorstvo, jer je ono kao ljubav ili prijateljstvo, ili dođe ili ne dođe. Naćićete savršenog mentora ukoliko se posvetite radu na sebi, napretku i postavljate pametna i prava pitanja u pravo vreme.  Mentor će vam pomoći da brže dođete do svog poslovnog rezultata,  naravno uz stalno obrazovanje, usavršavanje i rad na sebi.

Stalno stiči nova znanja
Važno je i da stalno stičete nova znanja nevezano za oblast kojom se bavite, jer vam to daje bolje razumevanje sveta oko vas, bolje komunikacione veštine, brže preslaganje prioriteta, fleksibilnost itd. Već smo pričali o poslovima koje možete da radite od kuće i ako ste se pronašli u nekom od njih, onda ste sigurno shvatili i potrebu za stalnim usavršavanjem u istima, jer je konkurencija na globalnom tržištu jako velika. Stalno stičite nova znanja kako za oblast kojom se bavite, tako i za ostale. Vaša svestranost, opšta informisanost, razumevanje većeg broja stvari, kao i nivo obrazovanja pomoćiće vam da brže napredujete na poslu, posebno ako tek počinjete.

Reci ne izgovorima
Bilo da ste na odmoru, kod kuće ili u kancelariji, vaš laptop uvek je sa vama i samim tim obrazovanje i usavršavanje je samo jedan klik daleko. Morate da naučite da zavisite od unutrašnje, a ne spoljašnje motivacije. Zapitajte se da li biste se podjednako trudili da šef ne stoji tik do vas. Obratite pažnju na to šta rade uspešni ljudi i shvatićete da se njima rad na sebi podrazumeva, a izgovori ne postoje.

Budi produktivniji
Organizacija vremena je jako važna kada se odlučite da studirate online, jer ste sami šef svog vremena. Bitno je da budete iskreni prema sebi, efikasni, efektivni i da zaista ne vrdate i ne odlažete obaveze. Moje savete za produktivnost već ste imali prilike da pročitate, ali ne zaboravite da vi sami morate da vidite šta od toga radi za vas. Neki od nas su produktivniji kada rade i uče od kuće, dok drugima treba društvo, kafeterija ili čitaonica. Nađi svoje mesto gde si najproduktivniji i drži ga se. Ono će vas odmah ubaciti u radni mod u glavi i brže ćete postizati sve. Imajte na umu da što se više usavršavate i radite na sebi, sticaćete više alata i veština koje će vam omogućiti da prokrastinaciji kažete stop.

Budi fleksibilniji
Rad na sebi i edukacija online zapravo daju kompletnu fleksibilnost da se držite rutine koja vam odgovara i u kojoj ste najproduktivniji. Meni je lično smetalo ustajanje u cik zore kako bih stigla na predavanje sa Bežanijske Kose na FON, jer su meni jutra inače bila posvećena treningu, jutarnjoj kafi, pisanju i pripremi za radni dan i uživala sam da ih provedem sama u miru, a ne putujući sat vremena kroz gužvu svaki dan pod stresom. Volela bih da sam tada imala herca da odaberem opciju studija na daljinu, jer verujem da bi mi mnogo više prijale i da bih bolje balansirala posao i fakultet. Ukoliko se i vama sviđa opcija studija na daljinu možda su studije na DOBA fakultetu nešto što treba da pogledate. U pitanju su prve kompletno online studije u Srbiji. Ako vam ovo zvuči zanimljivo, na njihovom sajtu imate mogućnost potpuno besplatne probe virtualnog amfiteatra za onlajn studiranje.

No tags 5