Blog Dilema: Custom Website ili WordPress Tema

27. 03. 2017

Biznis

Dosta polaznica mojih radionica pita kako da odluče da li da investiraju u custom sajt ili WordPress temu. To je zaista odlično pitanje, a posebno za one koji preko bloga žele da šire ili naprave ozbiljan biznis. Mislim da je najbitnija stvar prepoznati pravu potrebu i definisati jasan cilj vašeg sajta. Ukoliko on za cilj ima jednostavnu prezentaciju vašeg biznisa, onda kupovina teme može da zadovolji vaše potrebe. Međutim, bitno je da znate da se ne završava sve na samoj kupovini teme, već je neophodan dizajner ili developer da od te teme napravi sajt po vašim ličnim potrebama.

PREDNOSTI WORDPRESS TEMA

Na Theme Forest-u se mogu naći mnogo wordpress tema koje su neverovatno dobro odrađene, lako se ažuriraju i veoma brzo postavljaju. Cene ovih wordpress tema su povoljne, što je i dobro i loše. Dobro, jer svako želi da uštedi gde može. Loše iz istog razloga, što za posledicu ima to da ih svi skidaju. Zbog toga je neophodno zapitati se: Da li želim da moj jedinstven i pažljivo pripremljen sadržaj bude prikazan na temi koju svi imaju i da li ta tema može da iznese moj biznis?

Postoje i one manje popularne teme. Sa njima je kao na ruskom ruletu. Možda rade, a mozda i ne. Najgore od svega je što sve imaju neka ograničenja: teško ih je apdejtovati, a dosta njih i nisu optimizovane. Sve ovo utiče na to da vaš website bude lošijeg kvaliteta, što kasnije rezultira manjim brojem poseta i nezadovoljnim posetiocima.

Bez obzira da li odaberete manje ili više popularnu temu, i dalje morate imati dovoljno stručan tim ljudi koji će zajedno sa vama raditi na održavanju vašeg vebsajta. Vrlo često, taj tim će morati debelo da se namuči kako bi kupljenu temu prilagodio tako da zadovoljava sve vaše potrebe. To opet iziskuje dodatan napor i vreme, a samim tim i novac.

PREDNOSTI CUSTOM REŠENJA

Upravo zbog svih ovih razloga, najiskrenija preporuka je od samog početka ići sa custom rešenjem. Ovim se dobija dizajn koji vi želite i koji je pripremljen samo za vašu ciljnu publiku, tako da možete na što efikasniji način da im se obraćate – takozvani jedinstveni vizuelni identitet (kojim ćete se izdvajati od drugih). Od funkcionalnih stvari dobijate samo ono što vam zaista treba i koristi. Sve dodatno može veoma lako da se ubacuje naknadno, tako da nema više gomile nepotrebnih opcija koje vas samo zbunjuju i koje nećete nikada upotrebiti. Custom rešenje je kao tema napravljena samo za vas.

Međutim, nije sve u dizajnu. Kada se pravi Custom website, vodi se računa od samog početka kako se piše kod, da nema raznoraznih grešaka i sigurnosnih propusta. Vodi se računa i o optimizaciji, mobile friendliness-u i brzini učitavanja. Postoje neki standardi koji moraju da se ispoštuju, a većina kupljenih wordpress tema ih nažalost zanemaruje. 

Bitno je da li se web sajt učitava 2,3 ili 5 sekundi. Jedan od glavnih faktora zašto posetioci napuštaju web sajt  je brzina učitavanja. Sajtovi koji se učitavaju više od 5 sekundi škode vašem SEO-u, a sajtovi koji se učitavaju manje od 3 sekunde, Google rangira kao nadprosečne.

KAKO SE PRAVI CUSTOM SAJT?

Svako custom rešenje prolazi kroz nekoliko faza testiranja, takozvani Quality Assurance (QA). Zahvaljujući njemu, možete biti uvereni da vaš sajt radi savršeno u svim pretraživačima, na različitim dimenzijama ekrana i uređajima (desktop, mobilni i tablet). Custom rešenje ne sme da ide “live” dokle god ga QA ne odobri. Dobar QA nikada ne proverava samo mehaničke funkcionalnosti sajta, već je zadužen i da predvidi niz logičkih problema koji mogu da se jave u nekom trenutku, tako da rešava problem i pre nego što nastane. Ovim se zapravo dugoročno štedi mnogo vremena i novca.

Kada se posle mukotrpnog testiranja sajt pusti “live”, neophodno je pratiti i adekvatno izmeriti njegov učinak. Ovde nastupa marketing tim koji uz pomoć raznih alata (Google Analytics, Crazy Egg i drugi), pažljivo prati ponašanje posetilaca na sajtu i gleda na koji način da unapredi vaš web sajt, a samim tim i biznis kojim se bavite.

Za Custom web sajt neophodan je posvećen tim koji će zajedno sa vama rešavati probleme, biti uvek tu za vas i truditi se da vam pomogne da unapredite svoj biznis.

KOLIKO TO KOŠTA?

Vaš jedinstven custom web sajt možete imati već od 1500€.Ukoliko već imate web sajt, ali niste sigurni kakvog je kvaliteta, slobodno pišite Dejanu na [email protected] i zakažite besplatnu rundu QA-a, gde će vam do detalja pokazati na koje sve probleme treba da obratite pažnju. Oni takođe rade i proveru kvaliteta vašeg veb saobraćaja, kao i SEO analizu, gde vam ukažu na čemu treba da poradite. Daće vam zaista korisne savete na koji način da unapredite svoje digitalne prisustvo, kako bi vam povećali konverzije usluge ili proizvoda koje plasirate putem bloga.

Ukoliko zaista želite da od bloga napravite ozbiljan biznis, savetujem vam da mu tako i pristupite i od starta dobro postavite ceo biznis model, bilo sami ili uz pomoć eksternih konsultanata koji su tu da vam pomognu sa stvarima u kojima niste sami stručni.

Nadam se da vam je ovo pomoglo da započnete svoj blog kvalitetno. 

Pogledajte moj YouTube kanal


Ako želiš da ti pošaljem moj priručnik koji će ti pomoći da napraviš brend po svojoj meri, ostavi email.