Greške koje blogeri prave

Svi smo napravili makar jednu od ovih grešaka, ali to je sasvim u redu, jer se na njima uči i zbog njih se raste. Ne možemo ih sve izbeći, ali ih je bitno osvestiti i u skladu sa tim birati svoje korake pametnije.

Potcenjivanje sebe Svaki bloger je makar jednom bio izmanipulisan da odradi nešto za mnogo manju cenu nego što data usluga vredi. Iako bloger u tom trenutku misli bolje išta nego ništa, on zapravo ne shvata da time sebi potpisuje dugoročnu presudu. Svaki sledeći put kada taj klijent bude radio sa njim, očekivaće da dobija stvari besplatno ili da mu se spušta cena. A kada bude imao novac, neće zvati tebe, već blogera koga nije mogao da dobije prvi put kada si ti odlučio da odradiš u po cene ili  za džabe.

Precenjivanje sebe Novi blogeri često se gađaju cenama, nemajući ideju koliko je zapravo njihova realna cena. Cenu ne određuješ ti random metodom, već je određuje Facebook i Google Analitika, tvoj Media Kit i stanje na tržištu. Više o Media Kitu i bitnim analitikama, možeš videti ovde.  Ako te zanima na osnovu čega se određuju cene, onda pročitaj ovaj tekst. 

Niste u toku sa najnovijom tehnologijom Ukoliko ne koristiš moćne alate koji ti mogu ubrzati posao i skratiti vreme, onda gubiš prednost u odnosu na konkurenciju koja radi na sebi, usavršava se u pisanju, znanju iz oblasti društvenih mreža, dizajna, tehnologije itd. Ukoliko ne želite time da se baviti, izdvojite novac da platite nekoga ko se u to razume, inače nećete biti konkurentni na tržištu.

Fokusirate se na posete, a ne na kvalitet sadržaja i vaše čitaoce Na pitanje kako imati više pratilaca moj odgovor je da se zapitate kako davati više vrednosti. Jednostavno rečeno, gde je vrednost, tu su i pratioci. Kada napišete tri kvalitetna teksta, sigurno će ih neko primetiti i podeliti sa svojim prijateljima na Facebooku ili Linkedinu ili Twitteru. Zato je moj savet da se na početku više fokusirate na vrednost, a ne na pratioce. Mikro influenseri su najbolji način da dođete do ciljne publike. Influenser je osoba koja ima moć da utiče nad većim brojem svojih pratilaca koji joj veruju, jer je u idealnim okolnostima zasluženo izgradila taj kredibilitet. To što neko ima 100.000 pratilaca na Instagramu koji su žene, ne znači da je ta osoba influenser za brend čarapa za bebe ili preparata za stilizovanje brade za muškarce. Nadam se da to pojašnjava stvar, jer dosta brendova kod nas pravi strašnu grešku ne poznajući ko su influenseri i još gore kako se pravilno radi sa njima.

Ne investirate u bolje od sebe Da li si ti strateg, tehničar ili samo posmatrač kada je tvoj biznis u pitanju? Bilo da odlučiš da ulažeš u Google, Facebook ili Instagram reklame, grafičkog dizajnera, web development, design, QA, SEO ili nešto deseto, uvek gledaj da uložiš u ono što ti oduzima puno vremena da naučiš, a što je bitno. I obavezno pročitaj knjigu Preduzetnički mit čuvenog Majkla Gerbera.

Sav prihod vam dolazi iz jednog izvora Većini influensera i blogera prihod dolazi samo iz jednog izvora, a to su sponzorisani blog postovi. Ovo ih čini robovima svog sadržaja i defintivino im ne daje slobodu da se opuste. Moje pravilo je da novac dobijam preko prodaje mojih digitalnih proizvoda, radionica, marketing konsaltinga i affiliate linkova. Sponzorisani postovi su sezonski posao i to zna svako ko je obitavao kod nas u blogosferi kvalitetno duže od jedne sezone. Sponzorisani postovi imaju svoje sezone, i ma koliko tvoj sadržaj bio dobar, sponzorisani postovi neće doći kada im nije vreme.

Ne znate gde idete Ako ne znate gde idete, bilo koji put će vas onda odvesti tamo. Mislite o tome kada kreirate strategiju za vaš blog i posmatrajte i tretirajte svoj blog kao biznis, a ne kao hobi, da biste dobili takve rezultate.

Previše ste se opustili i ne pratite analitiku Google analytics, Facebook i Instagram analitika tu su sa razlogom. Nije im samo mesto u Media Kitu, već i u vašoj glavi. Morate da stalno baratate tim informacijama, da ih pratite i donosite odluke na osnovu toga.

Kopirate nečiji stil Imati uzora je jedno, ali pokušaj da budete identičan kao taj neko je potpuno drugo. Kod nas je česta pojava da se svi uhvate jedne osobe, pa pokušavaju svi biti najbolja kopija. To se desilo kada je Zorana eksplodirala, pa se pojavilo na stotine wannabe Zorana, od kojih se neke i danas voze na tom talasu. Ali Zorana je jedna, baš kao i ti. Trudi se da razviješ svoj lični stil i autentičnost, a ne da budeš nečija kopija.

Nadam se da vam je ovo pomoglo da unapredite svoj blog. Ako želite više informacija o tome kako da blog iskoristite kao alat sa svoj hobi pretvorite u posao posetite moju radionicu OD HOBIJA DO POSLA.

 

Let's Connect
Check Out My YouTube Channel