Premier Fabrika Čokolade

by

Svi koji me poznaju, upoznati su sa mojom ljubavi prema crnoj čokoladi. Za mene čokolada nije slatkiš, već poslastica, pa se tako prema njoj i odnosim. Jedem je retko, ali sa uživanjem. Investiram u nju novac, vreme i guštam svaki zalogaj. Baš zato postoji samo nekoliko mesta u Beogradu koja zadovoljavaju moje kriterijume kada je čokolada u pitanju, a Premier čokolaterija je moj favorit. Razlog za to je vrhunski proizvod koji mi prija i odlična dostupnost istog u svakom delu grada u kom se zadesim kada me čoko napad strefi. Jedina čokoladna tabla koju mogu da pojedem odjednom je crna čokolada sa karamelom i morskom soli i ako je još niste probali, šta čekate? 🙂 Posetite Premier radnju na Obilićevom vencu i probajte sami.

Posetila sam njihovu fabriku i uživala u čokoladnoj priči kreiranja pralina, raw čokoladnih barova, isprobavanju novih recepata, koji još nisu dostupni na policama, pa sve do ručnog pakovanja i vezivanja mašnica.

  

Kako zapravo nastaje čokolada?

Čokolada nastaje od ploda kakao drveta, jajastog oblika koje sadrži između 30 i 40 semenki, koje se sakupljaju, stavljaju na gomile, i potom prekrivaju listovima banane. Ovaj proces fragmentacije traje 3 dana, tokom čega se semenje okreće više puta, odvaja od ljuske i suši dve nedelje na suncu. Nakon što se probere savršeno čisto semenje, peče se na 120 stepeni u periodu 15 do 35 minuta. Zrna se dalje drobe, seju kroz sita i sortiraju po veličini. Potom se melju i pretvaraju u kakao prah. Količina masnoće u zrnu je 54% a njenim odvajanjem se dobijaju sorte čokolade s nižim procentom masnoće.

U zavisnosti od količine kakao praha, čokolada može da bude tamna i sadrži 60 do čak 99 % kakao delova, dok je polutamna sa 50% ili mlečna sa između 20 do 30% kakao delova. 

Kao veliki ljubitelj CRNE ČOKOLADE u ovom postu predstaviću vam moje favorite i nadam se da ćete imati prilike da se u kvalitet ukusa uverite i sami.

Ekvador

Tamna čokolada Ecuaedor ima visok sadržaj kako delova sa mnoštvom voćnih i izražajnih aroma. Note crvenog voća, sušene trave i tropskog cveća, preovladavaju u ovoj ekskluzivnoj, plemenitoj čokoladi.

Madagaskar

Ova tamna čokolada je delikatnog, moćnog ukusa sa notama banane, crevenog voća i nagoveštajima slatkog duvana i sladića.

Sao Tome 

Ova čokolada je intenzivna, osvežavajuće kisela sa uzbudljivom gorčinom i minimalnim slatkim dodirom. Nasuprot tome, otkriva cvetnu aromu i suptilne note maslina, začina i tropskog cveća.

Grenade

Ova čokolada dolazi od prestižnog i traženog kakaovca iz Grenade, gde guste kišne sume i vulkansko zemljište čine pogodno tlo za uzgoj ovog egzotičnog ploda. Odlikuje je jaka aroma, blaga gorčina i suptilna nota začina i cveća.

AKO STE POČETNIK KADA JE CRNA ČOKOLADA U PITANJU

Ukoliko tek prelaziti sa mlečne na crnu čokoladu, možda biste mogli da to odradite postepeno 🙂 Probajte najpre savršene praline od crne čokolade punjene alkoholom ili voćem, pa onda kada vam se nepce navikne, probajte one sa većim procentom kakaovca.

Kako se jede crna čokolada?

Kako se jede crna čokolada pitali smo Tatjanu Vučičević, direktorku Art Ivala i Premiera.
Kada jedete tamnu čokoladu, isto kao i kada pijete vino, pustite da vam kockica nekoliko sekundi odleži u ustima, da otpusti svoje prve ukuse i arome. Zatim je nekoliko puta lagano prožvaćite kako bi se otpustila sekunadarna aroma. Potom pustite da još malo «odleži» u ustima. Na ovaj način ćete osetiti čitav spektar ukusa koji nudi kvalitetna crna čokolada 🙂

Kako se prave praline?

Proces pravljenja pralina je bio jako zanimljiv za mene. Plastične modle se pune crnom, belom ili mlečnom čokoladom, onda ulaze u mašinu za sušenje, i tako se dobija se ona čokoladna ljuštura, koja se posle puni filingom. Nakon toga, praline se ponovo hlade i spremne su za pakovanje!

VINO I ČOKOLADA

Raspitali smo se za vas i kako ide kombinovanje vina i čokolade, i evo šta smo saznali. Čokolada kao i vino, ima isto blagotvorno dejstvo na ljudski organizam. Deluju kao odlično prirodno sredstvo za smirenje, jer sadrži feniletilamin, kao i teobromin, zadužen za dobro raspoloženje i osećanje sreće. Posebno je bogata mineralima, fosforom, magnezijom, gvožđem, sadrži niz vitamina B grupe, vitamina E i beta karotina.

Kakao ima dvostruko više antioksidansa od crnog vina, dva do tri puta više od zelenog čaja, a čak četri-pet puta više od crnog čaja. Kada konzumirate vino sa čokoladom, držite se sledećeg pravila, koje nam je otkrila Tatjana.

Bitno je da vino bude slatko poput čokolade, ako ne i slađe. U protivnom, ukus bi se mogao transformisati u kiseo.

  • Mlečna čokolada izvrsno ide uz Pinot Noir, Merlot, Rizling i dezertna.
  • Crna čokolada se savršeno uklapa uz Cabernet Sauvignon.
  • Kada usklađujete vina sa belom čokoladom, birajte „elegantnija”, bela vina. Bela čokolada uvek je mekša i masnija od crne, pa uz nju idu vina poput Muskata ili likerska vina, najbolje Cherry.

Poslušajte Tatjanine savete, ako želite da izvučete maksimum iz svake kockice čokolade.

  • Čokolada je najukusnija kada se konzumira na prazan želudac.
  • Idealna temperatura za konzumiranje čokolade je 20 °C.
  • Idealna temperatura za čuvanje čokolade je 15°C
  • Nikada ne ostavljajte čokoladu u frižider – to će uzrokovati razdvajanje kakaa i stvaranje belih mehurića ili fleka.
  • Ukoliko probate nekoliko različitih vrsta čokolade, uvek počnite sa onom koja ima najmanje kakaa, to je najčešće mlečna čokolada (izuzev bele čokolade koja uopšte ne sadrži kakao)

Nadam se da ste uživali u ovom tekstu i da sam vas ubedila da otvorite um i čula za neke nove ukuse! Sve fotografije delo su Tijane Žišić.

No tags 8
Prijava za radionicu