Na osnovu čega se prave cene?

by

Pokušaću u nekoliko rečenica da odgovorim na pitanje koje muči najviše blogera koji dolaze na moju radionicu OD HOBIJA DO POSLA. 

Na osnovu čega se prave cene, kako da znam koliko šta košta?

Cene se prave na osnovu vrednosti koju imaš da ponudiš, snage ličnog brenda koji poseduješ, referenci koje imaš i tržišta na kojem posluješ. U sredini toga je neki magični miks koji ti određuje cenu. Tebi ne treba da bude uopšte bitno šta koliko košta, već šta koliko vredi, a tvoj idealni kupac će uvek moći da plati tvoju uslugu, jer će biti ubeđen u njenu vrednost. Ako pričamo o Instagramu, pratioci ne određuju vrednost brojčano, koliko to određuje njihova demografija, godine, mesta iz kojeg su, platežna sposobnost istih, itd. Sada se sigurno pitaš kako to da znaš. Najlakši način je da preko profila vršiš različite pozive na akciju od proizvoda, poput kakao praha i knjiga, do premium proizvoda kao što su luksuzni odmori ili skupi kursevi, a potom vidiš ko te pita za šta i ko kupuje šta od toga. Ako sarađuješ sa na primer edukacionim centrima ili hotelima kao ja, onda ćeš to videti po broju ljudi koji je kupilo taj kurs ili odselo u tom hotelu pozivajući se na tebe i to će ti javiti sam klijent. To ti samim tim diže cenu u odnosu na influensere sa ogromnim brojkama i pratiocima koji ne konvertuju.

Faktori koji utiču na kreiranje cena?

  • Kako se prodaš.
  • Šta nudiš od vrednosti.
  • Ciljna grupa koja te prati i konvertuje.
  • Snaga ličnog brenda koji poseduješ.
  • Prošle reference i metrike iz prošlih saradnji.

Šta je ključno za dobar odnos sa klijentima?
U nekoliko reči po mom mišljenju je bitna: iskrenost, transparentnost, poverenje, rezultati.
Lični i poslovni integritet: walk your talk, reklamiraj samo ono iza čega zaista i stojiš, pazi kako se ponašaš i šta stavljaš na svoj privatni profil i sl. Pogledaj više o važnosti kreiranja ličnog brenda ovde.
Smatram da je veoma važno i odgovaranje na poruke u roku od 24h, čist i jasan layout mejla, pismeni email, da ima početak i kraj, potpis sa logom na kraju itd. Pažljivo sastavi ponudu za klijenta tako da sve bude transparentno i rečeno u tom mejlu kako bi se izbegli nesporazumi. Ugovor je neophodan i to uvek sa advokatom pročešljaj pre bilo koje saradnje.

KAKO DA ODREDIŠ PRAVU CENU?
Znaj i objasniti klijentu vrednost koju dobija za pare koje plaća. Napravite plan za 3,6 meseci i godinu dana. Dogovorite se za metrike uspeha, KPI i zajednicki cilj. Fokusiraj se na svoje snage, a ne na svoje slabosti!

Za kraj: Ako ti ne vrednuješ tvoj rad, niko neće!

No tags 6
Prijava za radionicu