5 lekcija koje sam naučila od Nade FITT

by

Ovo su neke od najboljih lekcija koje sam naučila kao članica FITT Kluba moje drugarice Nade Piliškić, osnivačice FITT.rs bloga, sertifikovanog FISAF internacionalnog personalnog trenera, FISAF Core instruktora i profesionalne plesačice. Pored FITT Kluba, od Nade sam uzela i personalizovani plan ishrane, jer sam zbog specifične zdravstvene situacije i ishrane odlučila da će mi tako biti lakše.

Prestani da piješ svoje kalorije
Kada smo se Nada i ja upoznale, prvo sam primetila da u kafićima i gde god da smo pije samo limunadu, nikada smoothije, za razliku od mene. To me je iznenadilo i pitala sam je kako to da ne konzumira smoothije ako su već zdravi. Objasnila mi je da koncipira svoju ishranu i bira namirnice na osnovu kalorijskih potreba, ali i treninga na kojima je i izgleda koji želi da postigne. Kao profesionalni fitness bloger njoj je u cilju da uvek bude u top formi i zato se ne pretrpava praznim kalorijama, ma odakle one dolazile. Objasnila mi je i koliko je zdravije da ujutru pojedem jednu narandžu sa zdravim vlaknima, nego da popijem sok dve ceđene narandže. Možda nekome to zvuči kao mala razlika, ali ja sam uz Nadu naučila da male promene u ishrani dovode do vrhunskih rezultata.

Superhrane su uglavnom marketinško supersra*e
Saznala sam da je superhrana uglavnom šišanje za ovce poput mene, koje uvek vole da isprobavaju nove food trendove. Prestala sam da ulažem u organsku chiu, spirulinu, maču i maku, organsku konoplju i ostala trendi čudesa i okrenula se baki sa pijace sa kojom sam se super skontala, koja mi prodaje borovnice, maline i kupine na gajbicu, po jako povoljnim cenama.

Doručak nije ALL YOU CAN EAT FEST
Moj doručak pre FITT Kluba bile su 4 kašike ovsene kaše, 1 velika kašika kokos ulja, 1 velika kašika lešnik butera, šolja višanja, banana, cimet, kokos, šaka oraha. Uz to sam pila sok od dve ceđene narandže. Moja politika je bila ako je zdravo, koga briga koliko ima kalorija. Ali kada sam saznala da je moja dnevna potreba 1300kcal, a unesem preko 700kcal samo za doručak, uvidela sam da nešto tu ne štima.

To što ne smeš da treniraš, ne znači da ne možeš da se baviš ni jednom fizičkom aktivnošću
Zbog operacije koju sam imala u maju, ne smem da treniram do novembra i najpre sam to shvatila kao nešto strašno, ali onda sam otkrila da mi zapravo duge šetnje rano ujutru ili predveče jako prijaju, posebno kada sam u prirodi ili pored reke. A i bolje da bezbedno šetam, nego da stavljam pare u džep nekome ko nema pojma šta radi i nanosi mi više štete nego koristi. Ako i vi niste u situaciji da trenutno trenirate ono što biste i koliko biste želeli, to ne znači da ne treba uopšte da se bavite fizičkom aktivnošću.

Smeš da jedeš koliko obroka hoćeš i kada god hoćeš, sve dok zadovoljavaš svoje nutritivne dnevne potrebe
Vremenski tajming i broj obroka je potpuno zanemarljiva stvar za prosečne rekreativce. To je jedna od čestih zabluda koje svakodnevno slušamo, te mora 5 obroka, te je bolje 2 velika, te mora u određeno vreme, te se voće više lepi ako ga jedeš posle 5 i takve stvari…Nada mi je objasnila da se ne obazirem na magazin dijete i naučim da slušam svoje telo.

Sigurna sam da će biti još korisnih lekcija koje ću otkriti preko Nade i vrlo rado ću ih podeliti sa vama, a do tada pratite njen blog.

Tekstovi na sličnu temu:
Kako da postigneš wellbeing 
Kako da izgradiš disciplinu
Lepa si…za debelu devojku

No tags 5
Prijava za radionicu