5 saveta za pronalaženje posla

by

Sve što radimo u životu, a posebno planiranje karijere i budućnosti je ulaganje, što vremena, što novca. Prošlo je vreme kada si iz srednje škole ili faksa uletao u državnu firmu i tamo ostajao do penzije ili smrti. Dobra vest je da svako od nas može da se profiliše u smeru u kojem želi i tu nema ograničenja. Ako želiš da budeš kancelarijski miš, to je skroz ok, nauči osnove engleskog i pozavanja računara na nekom kursiću i radi za mininalac. Ako želiš da budeš uspešan, da gradiš svoj CV, ime i lični brend, onda moraš da uložiš u sebe. Ja sam sve ovo što vas učim platila svojim vremenom, novcem i trudom koji sam uložila u svoj proces razvoja i rasta poslednjih 10 godina. Rad na sebi je investicija koja vam može obezbediti posao od 400, 600, 800, 1000 eur ili više. Granice zavise samo od vašeg iskustva, znanja i želje za učenjem.

Kroz dosadašnje tekstove na blogu pisala sam vam o sastavljaju dobrog CV, motivacionog pisma, karijernim promenama, itd. Sada je tu Neda Mirković, HR konsultantkinja koja će sa vama podeliti 5 saveta za pronalaženje posla, koje inače daje svojim klijentima.

Posvetite vreme i pažnju i ne dozvolite da ovo bude još jedan od onih teksotva koje ste pročitali, zabavili se i niste izvukli konretan benefit za vašu karijeru.

VIŠE CV VARIJANTI
Sastavite CV i motivaciono pismo tako da odgovaraju ključnim zahtevima konkursa! Pošto nije svaki opis posla i konkurs isti, treba da imate spremnih više opcija CV-ja, pa da šaljete onaj koji najviše odgovara onome što poslodavac traži kada aplicirate.

FOTOGRAFIJA
Slika na CV-ju nije neophodna, bolje je čak i da nema slike, ukoliko poslodavac to baš ne zahteva u oglasu. Ako je stavljate, neka bude profesionalna, da se vidite do ramena ili struka, sa belom ili plavom pozadinom Nikako ne sme da bude isečena slika sa mora i sl., pa se vidi nečija ruka i sl. Ukoliko baš nemate ideju kako da napravite takvu fotografiju, idite u najbližu fotografsku radnju i zamolite da vas fotografišu kao za pasoš i da vam prebace fotke na usb.

DA LI STE DOBAR KANDIDAT ZA BAŠ TO RADNO MESTO?
Razmislite da li ste vi dobar kandidat za radno mesto za koje se prijavljujete, u odnosu na vaš psihološki profil i znanje iz struke. Da li imate razvijene one veštine i sposobnosti, koje se zahtevaju za konkretno radno mesto. Na primer: da li imate dovoljno iskustva u upravljanju timom, prodajne veštine, strateško razmišljanje, veštine brzog rešavanja problema, kreativnost. Ne zaboravite da će vam tražiti da demonstrirate te veštine na intervjuu! To je jedna od ključnih stvari koje morate da odradite kako treba da biste dobili željeni posao.

TRIK PITANJA
Spremite odgovore na trik pitanja. Internet je pun raznih saveta kako da date dobre odgovore na različita pitanja. Poslušajte te savete, nemojte da idete nespremni na intervju. Uvežbajte odgovore na često postavljana pitanja. Posebno se psihički pripremite za stesnu situaciju ili tremu, ako vam se desi, pokažite da ste spremni da se suočite sa tim!

INFORMIŠITE SE O FIRMI I POSLODAVCU
Uvek se dobro informišite o poslodavcu. Nije dovoljno da mehanički šaljete CV, bolje ćete proći ako saznate što više detalja o poslodavcu. Posebno je važno da spremite dobra pitanja, kada vas na kraju intervjua pitaju imate li vi nešto njih da pitate. Za kandidate koji na intervjuu nisu ostavili dobar utisak, ovo je prilika da poprave stvar.

Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan i imate nekih dodatnih pitanja, posetite Nedin sajt Sinapsa ili FB stranicu i saznajte više o procesu selekcije kandidata, karijernom zaokretu i njenom programu podrška promenama. 

Moj brat Stanislav prošao je njen program gde je nakon odrađenih testova i razgovora sa Nedom dobio kompletnu analizu njegovih ličnih kapaciteta i dobio preporuke u čemu može da se usavrši. Ceo proces je trajao 2h i pored testa crta ličnosti i sposobnosti, dobio je pomoć da baš za taj posao kreira novi CV i motivaciono pismo i da se pripremi za intervju za tu poziciju, što mu omogućilo da pokida taj intervju i ima bolji uvid u svoje snage, slabosti i planirani karijerni razvoj.

PROČITAJTE VIŠE MOJIH TEKSTOVA O PRONALAŽENJA POSLA:

No tags 6
Prijava za radionicu