Kako da napišeš dobar email?

01. 08. 2017

Biznis

Mislim da je veoma važno sa kojeg email-a šalješ poruku. Važno je da tvoja email adresa bude tvoje ime i prezime, a ne pseudonim. Naslov mejla jednostavno mora biti dobar, jer on signalizira da li je mejl bitan ili hitan. Primalac treba iz naslova mejla da vidi o čemu je reč, a ne da nagađa. Ne koristi emotikone u nazivu mejla, koristi gde treba velika slova i slova sa kukicama (dijakritici).

Baš kao i sastav iz osnovne škole, tako i e-mail treba da ima uvod, razradu i zaključak. U uvodu se obavezno predstavi ili podseti osobu odakle se poznajete. Ukoliko se još uvek ne poznajete, navedi zašto joj baš sada pišeš. Počni email sa Poštovani ili Draga, zavisno od odnosa koji imaš sa tom osobom. Nemoj odmah preći na razradu ako nisi stavila uvod. U razradi je bitno da staviš pitanja koja postavljaš u neki kontekst, da daš sve neophodne potrebne detalje, da bi onaj ko čita e-mail mogao da te razume i da ti odgovori. Ako želiš dobar odgovor, potrudi se da postaviš dobro pitanje. Budi koncizna, proveri da je sve što si napisala logički i gramatički tačno. U zaključku se zahvali ili ako zakazuješ nešto, predloži odmah vreme i mesto, nemoj gubiti tuđe ni svoje vreme. Ne zaboravi da na kraju mejla ostaviš svoj potpis, poziciju, logo i link ka svom biznisu ili ličnom sajtu.

Na šta da obratiš pažnju?

  • Izgled mejla je i te kako bitan, te obrati pažnju da se ne zaletiš sa boldovanjem, ludim formatima i fontovima i šarenim bojama. Vrlo je bitno da istakneš prave reči, ali niko ne želi da čita šareni haotični e-mail koji više ometa, nego što skreće pažnju na bitne stvari.
  • Proveri da osoba nije već negde odgovorila na to što je pitaš. Nemoj da zbog svoje lenjosti ispadneš šarlatan, posebno kada je posao u pitanju, takve ispade niko ne toleriše. Barem ne dugoročno.
  • Attachment koji kačiš uvek treba spomenuti u telu mejla. Prosto naglasi šta u dodatku šalješ i okači ga u odgovarajućem formatu.
  • Izbegavaj emotikone, nisi više u srednjoj školi.
  • Možda zvuči glupavo, ali obrati pažnju da si dobro napisala ime osobe kojoj šalješ email.

Nadam se da vam je ovaj brzinski vodič kroz e-mail bio koristan. Moja preporuka za alat koje koristim za slanje i praćenje mejlova klijentima je Streak u okviru Gmaila.

Pogledajte moj YouTube kanal