Kako da napišeš dobar email?

Nedeljno dobijam puno emailova od čitalaca u vezi sa mojim tekstovima,  radionicama, itd. Neki od tih mejlova su me motivisali da napišem ovaj tekst, pošto mislim da može biti veoma koristan.

Mislim da je veoma važno sa kojeg mejla šalješ poruku. Ako koristiš mejl zečica84, a pišeš potencijalnom klijentu ili poslodavcu, rekla bih da to nije dobra ideja. Važno je da tvoja email adresa bude tvoje ime i prezime, a ne pseudonim. Naslov mejla jednostavno mora biti dobar, jer on signalizira da li je mejl bitan ili hitan. Primalac treba iz naslova mejla da vidi o čemu je reč, a ne da nagađa. Ne koristi emotikone u nazivu mejla, koristi gde treba velika slova i slova sa kukicama (dijakritici).

Baš kao i sastav iz osnovne škole, tako i email treba da ima uvod, razradu i zaključak. U uvodu se obavezno predstavi ili podseti osobu odakle se poznajete. Ukoliko se još uvek ne poznajte, navedi zašto joj baš ti baš sada pišeš. Počni email sa Poštovani ili Draga, zavisno od odnosa koji imaš sa tom osobom. Nemoj odmah preći na razradu ako nisi stavila uvod. U razradi je bitno da staviš pitanja koja postavljaš u neki kontekst, da daš sve neophodne detalje potrebne da bi onaj ko čita email mogao da te razume i da ti odgovori. Ako želiš dobar odgovor, potrudi se da postaviš dobro pitanje. Budi koncizna, proveri da je sve što si napisala logički i gramatički tačno. U zaključku se zahvali ili ako zakazuješ nešto predloži odmah vreme i mesto, nemoj gubiti tuđe ni svoje vreme. Ne zaboravi da na kraju mejla ostaviš svoj potpis, poziciju, logo i link ka svom biznisu ili ličnom sajtu.

Na šta da obratiš pažnju?

  • Izgled mejla je i te kako bitan, te obrati pažnju da se ne zaletiš sa boldovanjem, ludim formatima i fontovima i šarenim bojama. Vrlo je bitno da istakneš prave reči, ali niko ne želi da čita histeričan email koji više ometa, nego što skreće pažnju na bitne stvari.
  • Proveri da osoba nije već negde odgovorila na to što je pitaš. Nemoj da zbog svoje lenjosti ispadneš šarlatan, posebno kada je posao u pitanju, takve ispade niko ne toleriše. Barem ne dugoročno.
  • Skoro svaki veći bloger ima FAQ sekciju, pa baci pogled tamo pre nego što postaviš pitanje, velike su šanse da je neko već pitao istu stvar.
  • Attachment koji kačiš uvek treba spomenuti u telu mejla, prosto naglasi da je u dodatku to nešto što šalješ i okači ga u odgovarajućem formatu. Na primer CV u PDF formatu, itd.
  • Izbegavaj emotikone, nisi više u srednjoj školi.
  • Možda zvuči glupavo, ali obrati pažnju da si dobro napisala ime osobe kojoj šalješ email.

Nadam se da vam je ovaj brzinski vodič kroz email bio koristan. Moja preporuka za alat koje koristim za slanje mejlova klijentima je Streak.

Ako ti moj sadržaj doprinosi, podrži me!

Novać ću utrošiti na knjige, edukacije i dodatan rad na sebi kako bih ti pružila bolji i kvalitetniji sadržaj.

Let's Connect
Check Out My YouTube Channel