Kako da napišeš dobar email?

01. 08. 2017

Biznis

Mislim da je veoma važno sa kojeg mejla šalješ poruku. Važno je da tvoja e-mail adresa bude tvoje ime i prezime, a ne pseudonim. Naslov mejla jednostavno mora biti dobar, jer on signalizira da li je mejl bitan ili hitan. Primalac treba iz naslova mejla da vidi o čemu je reč, a ne da nagađa. Ne koristi emotikone u nazivu mejla, koristi gde treba velika slova i slova sa kukicama (dijakritici).

Baš kao i sastav iz osnovne škole, tako i e-mail treba da ima uvod, razradu i zaključak. U uvodu se obavezno predstavi ili podseti osobu odakle se poznajete. Ukoliko se još uvek ne poznajete, navedi zašto joj baš sada pišeš. Počni e-mail sa Poštovani ili Draga, zavisno od odnosa koji imaš sa tom osobom. Nemoj odmah preći na razradu ako nisi stavila uvod. U razradi je bitno da staviš pitanja koja postavljaš u neki kontekst, da daš sve neophodne potrebne detalje, da bi onaj ko čita e-mail mogao da te razume i da ti odgovori. Ako želiš dobar odgovor, potrudi se da postaviš dobro pitanje. Budi koncizna, proveri da je sve što si napisala logički i gramatički tačno. U zaključku se zahvali ili ako zakazuješ nešto, predloži odmah vreme i mesto, nemoj gubiti tuđe ni svoje vreme. Ne zaboravi da na kraju mejla ostaviš svoj potpis, poziciju, logo i link ka svom biznisu ili ličnom sajtu.

Na šta da obratiš pažnju?

  • Izgled mejla je i te kako bitan, te obrati pažnju da se ne zaletiš sa boldovanjem, ludim formatima i fontovima i šarenim bojama. Vrlo je bitno da istakneš prave reči, ali niko ne želi da čita šareni haotični e-mail koji više ometa, nego što skreće pažnju na bitne stvari.
  • Proveri da osoba nije već negde odgovorila na to što je pitaš. Nemoj da zbog svoje lenjosti ispadneš šarlatan, posebno kada je posao u pitanju, takve ispade niko ne toleriše. Barem ne dugoročno.
  • Attachment koji kačiš uvek treba spomenuti u telu mejla. Prosto naglasi šta u dodatku šalješ i okači ga u odgovarajućem formatu.
  • Izbegavaj emotikone, nisi više u srednjoj školi.
  • Možda zvuči glupavo, ali obrati pažnju da si dobro napisala ime osobe kojoj šalješ e-mail.

Nadam se da vam je ovaj brzinski vodič kroz e-mail bio koristan. Moja preporuka za alat koje koristim za slanje i praćenje mejlova klijentima je Streak u okviru Gmaila.

Let's Connect
Check Out My YouTube Channel