Moje 3 omiljene zdrave užine

by

Kao što sam najavila, na blogu će piti više priča o hrani, treninzima i prirodi 🙂 Danas vam predstavljam moje tri omiljene zdravih užine u kojima uživam ovih dana. Sve užine su prikladne za vegane, vegeterijance, kao i one alergične na laktozu ili gluten. Nadam se da ćete uživati.

Organski čips od jabuka

Kada sam u gužvi sa poslom i nemam vremena da spremam dezerte, a jede mi se nešto zdravo i hrskavo, moj izbor obično padne na čips od javuka bez aditiva. On se pravi u posebnoj sušari, kako bi se očuvale najbolje nutritivne vrednosti samog voća bez ikakvih veštačkih bespotrebnih dodataka.

Čips od jabuka u Njujorku mi je otkrila moja drugarica Sofija Knežević i kada sam otkrila da je ova užina dostupna i u Srbiji, baš sam se obradovala. Možete ga naći u DM prodavnicama u sekciji sa zdravom hranom.

Volim da ga jedem uz čaj od jasmina, a kada mi se baš jede nešto mnogo slatko, onda ga umačem u puter od badema. Nemojte pojesti više od kašike putera od badema dnevno, jer je jako težak za stomak, ali odlično ide uz ukus jabuka!

Smrznute urme sa lešnik buterom

Omiljeni recept iz knjige moje omiljene food blogerke Deliciously Elle, koji neverovatno podseća na moje omiljene čokoladice iz detinjstva Toffifee, koje su unutar korpice od karamela sadržale pečeni hrkskavi lešnik, obmotan nugat kremom, preliven crnom čokoladom. Za razliku od Toffifee, ova užina je zdrava i hranljiva. Za ovaj recept trebaće vam sveže urme iz zdrave hrane iz onih papirnih kutijica, nikako one kandirane zamotane u plastiku. Sveže urme prepolovite, izvadite im košticu i u sredinu sipajte kašičicu lešnik butera. Potom ih poređajte na tanjirić i stavite u zamrzivač na pola sata.

Humus na 100 načina

Za sve vas slanokusce, ovo je odličan recept i brzo i lako se pravi. Trebaće vam oko pola kia leblebije, tahini namaz, pola limuna, tucana crvena paprika, malo maslinovog ulja, par čenova belog luka i par kašika vode kako bi smesa mogla dobro da se izblendira. Humus treba da bude gust kao pašteta, a ne tečan kao potaž. Ako želite humus u određenoj boji za vašu žurku samo dodajte cveklu za roze humus, papriku za crveni humus i šitake pečurke za žućkasti humus. Takođe, odlično ide i humus sa dodatim crvenim sočivom, pasuljem ili tunom. Menjate po vašoj želji i ukusu.

Poslužite ga uz šaragarepe, celer, falafel, tabuli ili fatuš salatu i dekorišite leblebijama ili narom. U frižideru traje do 5 dana i možete ga koristiti kao namaz za sendviče, tortilje, dresing za salatu ili burger, a odlično ide uz salatu od cvekle, turšiju, pečeni krompir i šargarepu, ili zapravo bilo koje povrće.

Good morning friends ☀️ Like many of you guessed yesterday I was making Beetroot Hummus! Even if you’re not a fan of beets you may love this recipe. It is a great way to add healthy beetroot nutrients into your diet. Ingredients: •2 large beets •1 can Chickpeas (15 oz) •Juice of 1 lemon •2 large garlic cloves (minced) •1 tsp ground cumin •½ teaspoon smoked paprika •2 tablespoons olive oil •¼ tsp salt •Pepper to taste Directions: 1. Peel and cut beets into small, about 1 inch, squares. (I use rubber gloves when handling beets not to stain my hands). Add water to double boiler and then beets, steam until fork tender, about 15 minutes. 2. While the beets are cooking add chickpeas, lemon juice, minced garlic, cumin, paprika, olive oil and salt into the food processor or blender. 4. Once beets have cooled off a little, add them to the food processor and purée all ingredients until the desired texture. NOTES: Garnish with cilantro or dill. Serve with crackers. #hummus #beetroot #beetroothummus

A post shared by Oksana ? Foodtographer (@a.healthy.plate) on

No tags 2
Prijava za radionicu