Blogerke za primer

Ostalo još 12 nedelja do nove godine, i štreberka kakva jesam, naravno da sam odradila summa sumarum šta se sve dogodilo u ovih skoro godinu dana od kada sam lansirala Blogersku radionicu, koju je od tada posetilo preko 350 polaznica u Beogradu, Novom Sadu, Zagrebu, Podgorici, Skoplju i Sarajevu. Naučila sam toliko toga od svih tih divnih žena sa kojima se verovatno nikada ne bih ni srela da nije bilo ove radionice. Neke od njih postale su mi bliske prijateljice i zaista sam zahvalna na tome. Nisam sa svima u kontaktu, mada se uvek obradujem kada mi stigne follow up email gde sa mnom podele svoje uspehe ili upite ako se zaglave negde u procesu.

Šta sam naučila držeći radionice po regionu?
Naučila sam koliko nas zapravo naše različitosti dopunjuju, a koliko smo sve zapravo slične i želimo iste stvari, ma odakle da smo. Žene koje su godinama radile u korporacijama, gde su zapostavljale sebe i svoju porodicu konačno su se odvažile da započnu blog o kuvanju, što je bila strast koju su godinama zapostavljale. One koje su se ceo život bavile porodicom, bile domaćice, odškolovale svoju decu, sada su konačno našle vremena za sebe i svoje strasti. Neke se bave vezom i tkanjem, neke kreiraju modne unikatne radove na svili, neke ručno prave mala umetnička dela od prirodne kozmetike, neke prave domaći džem, neke pišu na svojim blogovima o borbama koje su one prošle i lekcijama koje su iz toga izvukle…

Sve su ma koliko godina da imaju želele isto, a to je da budu u stanju da rade i naplate ono u čemu uživaju, da nađu u životu balans između rada i privatnog života, da nađu vreme za sebe i da ne čekaju samo vikende da se bave onime što najviše vole.

Ko su žene koje su dolazile na radionicu?

  • Jedan deo njih imale su svoj proizvod (kurs, nakit, garderobu, kozmetiku, hranu…) ili uslugu (couching, consulting, obuke) za koju su došle na obuku da nauče kako da koriste blog kao alat monetizacije, da steknu veću vidljivost i izgrade online brend.
  • Drugi deo žena koje su dolazile na radionicu su blogerke koje je iskoristile da nauče alate koji bi im pomogli da se bolje brendiraju, pozicioniraju i izgrade bolji odnos sa klijentima i počnu da bolje monetizuju svoj rad.

Želela sam da istakne neke od najuspešnijih polaznica da vam pokažem šta je sve moguće kada uložite vreme i rad u nešto što volite 🙂

Tatjana Popović (Osnivačica Totally Wellness koncepta ishrane i života)

Na radionici sam dobila konkretno znanje kako da bolje monetizujem svoj blog, kao i kako da “upakujem” e-proizvode koje planiram da plasiram na tržište u narednom periodu. Jovana raspolaže sjajnim alatima, materijalima, znanjem, veštinama i sposobnostima, uz pomoć kojih zaboravljam da živimo u zemlji Srbiji, jer poseduje mentalitet čija širina nadmašuje prosek u svakom smislu. Ona za svaki problem lako pronalazi rešenje, a od jedne ideje stvara novih deset. Ono što mi se takođe veoma dopada kod nje je strast prema poslu kojim se bavi, pritom nesebično deleći stečeno znanje, kontakte i predloge, utičući na ohrabrivanje ljudi da počnu da ulažu u sopstveno znanje, napreduju i dođu do zacrtanog cilja.

Nakon radionice sam se odvažila da napravim iskorak u poslu i svoj brend Totally Wellness pozicioniram na stepenicu više, kako bih mogla dalje da se razvijam i rastem sa njim. Jovana insistira na tome da cenimo sebe, sadržaj i/ili usluge koji pružamo, i bez obzira ako se u nekom trenutku nađemo sami na putu do cilja, da nastavimo dalje, jer samo najjači opstaju!

Karolina Herbut (Radionica: Kako do finansijske slobode)

Jovana svoje iskustvo deli bez mistifikacije, konkretno i direktno. Pored toga jasno kaže šta prolazi, a šta ne na našem tržištu. Otvoreno govori o finansijama i važnosti delegiranja određenih poslova. Daje konkretne savete, listu alata koja će ti olakšati rad i izvore gde dalje možeš da učiš i tražiš inspiraciju.

Otvorenost kojom Jovana priča o sebi i svom životu me je motivisala da sa istom otvorenošću pričam i ja svoju životnu priču, jer ta priča daje kredibilitet i autentičnost radionicama koje držim ženama sa ciljem ekonomskog osnaživanja. Krenula sam da gradim lični brend, što je rezultiralo  time da  radionicu “Upravljanje ličnim finansijama – Kako do finansijske slobode”, konsultantske usluge i blog pružam i vodim pod svojim imenom! Naročito mi, žene se često krijemo iza kreativnih naziva blogova i opštih pojmova, i kao autorke i kreatorke sadržaja, proizvoda i usluga se nigde ne vidimo, ne ističemo se. To nas donekle štiti, ali sa druge strane oduzimamo tako sebi moć i umanjujemo autentičnost onog što nudimo.

Posle njene radionice sam uradila Media Kit za svoj sajt valuta.rs posvećen kretanju kurseva i savetima vezano za menjačke poslove i isti poslala agencijama i ostalim potencijalnim oglašivačima.  Jovanina radionica je jako intenzivna i momentalno te lansira u “mogu ja to” i “krećem odmah” stanje. Toplo je preporučujem!

Nada Pilišikić (Osnivačica FITT Kluba,FISAF internacionalni sertifikovani trener)
Jovana je riznica ideja, devojka koja radi na sebi u svakom smislu i neko od koga možete naučiti mnogo toga vezano ne samo za blog kao takav, već za postavljanje i razvoj vašeg celokupnog biznis model. Njeni saveti su mi pomogli kada je u pitanju moj blog i monetizacija istog kroz FITT KLUB Isto tako naučila me je da definišem i osmislim jasan biznis cilj mog online nastupa. Zahvaljajući Jovani, blog je za mene danas glavni izvor prihoda, što i jeste bila moja želja prilikom kreiranja.

Andrijana Božić (osnivačica Instagram kursa, community managerka i fotografkinja)

Na radionici sam dobila konkretno znanje da prezentujem nešto što želim da prodam putem svog bloga i kreirala INSTAGRAM KURS , koji je kupilo preko 60 ljudi! Jovana zrači takvu pokretačku energiju da je nemoguće da na nju ostanete ravnodušni. Posle radionice i Jovanine priče o važnosti vizuelnog identiteta bloga poradila na domenu i dizajnu – što je veoma bitan deo priče. Kada sam završila svoj proizvod (kurs) primenila sam sve Jovanine savete za plasiranje proizvoda na tržište i to je dovelo do ozbiljne potražnje i prodaje mog kursa!

View this post on Instagram

Da od Instagrama može da se zaradi više nije tajna. Da to može svako – ni to nije tajna ☺ Bitno je samo koliko želiš i koliko si spreman da radiš! Napisala sam knjigu o svemu što znam vezano za Instagram poslovanje i spremna sam da to znanje prenesem drugima. Instagram je veliko tržište i potpuno novo kod nas. Brendovi polako dolaze a to znači mnogo posla za community menadžere i influensere. Sve je više publike a to znači mnogo potencijalnih kupaca! Ovaj kurs namenjen je svima koji žele da unovče svoje vreme koje provode na mreži☺ Možete se prijaviti do 5. septembra putem mejla [email protected] 🙂 Kurs je online, u vidu elektronske knjige i možete ga iščitavati i proučavati bilo kada ☺ Promo cena kursa je 40€ #instagramkurs #posao

A post shared by Andrijana (@vesnikproleca) on

Ivana Marinković Mandić (Jedanfrajeribidermajer )

Od Jovane sam na tete-a-tete razgovoru naučila mnogo toga. Kako da pametno i dostojanstveno radiš ono što voliš. Kako da zaštitiš svoju ideju. Kako da budeš zadovoljan i plaćen za ono što radiš. Kako da vrednuješ svoj rad i trud. Ono što me je najviše iznenadilo jeste jedna blagonaklonost i spremnost da se u biznis svetu gleda vizionarski i iskreno pomogne slušaocu. Pored mnogih koji prodaju “m… za bubrege” i prazne priče u ovom onlajn svetu, Jovana svojim praktičnim savetima i vizionarskim idejama, ostaviće na vas dubok utisak i želju da ste uvek okruženi takvim predanim i snažnim osobama koji vam i u ličnom i u profesionalnom razvoju mogu dati sjajne smernice.

Marija Krsmanović (Panel Sa početka priče, Priče iz garderobera)

Kao osoba koja je bila na početku svog biznisa i nastupa na internetu, odlučila sam se za rad sa Jovanom. Na samom startu mi je ulila poverenje, profesionalniju osobu nisam srela na našem tržištu. Na radionici sam dobila konkretno i konkurentno znanje kako da unapredim svoj blog i nastup na društvenim mrežama. Uz Jovanine sugestije i savete moj blog je počeo da napreduje i dobio profesionalni izgled. Jovana me je naučila da razmišljam o biznisu na biznis način. Za mene je to bilo nepoznato. Nakon radionice sam preduzela sve potrebne korake. Promenila sam ugao posmatranja. Počela da otvaram sebi prilike, ohrabrena da tražim šta mi je potrebno. Uz Jovaninu pomoć sam upoznala nove ljude i proširila polje svog delovanja. Blogerska radionica je mnogo više od onog što sama reč kaže. Nakon nje pokrenula sam panel Sa početka priče, YouTube emisiju Priče iz garderobera i moj lični blog je doživeo zaokret od 180 stepeni. Po zanimanju sam dizajnerka enterijera i projektant, ali trenutno sam fokusirana na uređenje i redizajn garderobera žena koje su spremne na lične promene i uživam u tome.

Minja Milošević (Tosamja blogerka, doktorantkinja ETF, Less Mills instruktorka)

Na radionici sam dobila konkretno znanje kako da napravim media kit, reklamiram svoj sadržaj preko FB – koji su sve kanali plasiranja sadržaja na društvenim mrežama i kako pristupiti svakom od njih, koliki je značaj vizualnog identiteta, koliki je značaj edukacije i vrednovanja sopstvenog znanja. Dobila sam konkretne predloge kako da izmenim vizuelni identitet sajta i preuredila sam sajt, napravila sam mejling listu, počela sam sa sponzorisanim postovima i duplirala broj lajkova na stranici TOSAMJA!

Jovana me je takođe ohrabrila da započnem svoju RADIONICU O UPRAVLJANJU VREMENOM i dala mi konkretne korake kako da to odradim kvalitetno i uspešno.

Jovana Budima (Vlasnica školice engleskog Brighties , blogerka)

Na radionici sam dobila konkretno znanje da mogu da počnem samopouzdanije i uspešnije da vodim svoj blog. To mi je bila odskočna daska i u velikoj meri olakšalo početak! Nakon radionice sam odmah počela sam da pišem blog i da ulažem u posao na drugačiji način, baš kao što nam je Jovana objasnila i to je donelo instant rezultate. Napunila sam grupicu polaznika za moju školicu engleskog za decu u rekordnom roku i zaista sam počela da gledam na svoj posao iz potpuno nove perspektive.

Anđelija Stojanović (Blogerka na adresi Cosmoholic  i studentkinja defektologije)
Blog imam četiri godine, ali slobodno mogu reći da sam na Jovaninoj radionici naučila više nego tokom svih prethodnih godina blogovanja. Pored svog konkretnog i primenljivog znanja koje je podelila sa nama, često kažem da mi je u potpunosti promenila način gledanja na blogovanje. Takvu energiju i entuzijazam malo ko ima, i za razliku od mnogih uspešnih ljudi pored kojih se možete osetiti „malim“ i neuspešnim, Jovana je od onih pored kojih se osećaš da i ti možeš sve. Na radionici sam naučila kako da brendiram sebe i dođem do pravih čitalaca, kako da promovišem blog na pravi način, ali i to kako da se postavim prema onima sa kojima sarađujem.  Od radionice do danas se moj blog promenio za 180 stepeni, od samog izgleda do tema o kojima pišem. Dobila sam ohrabrenje da pišem ono u čemu se pronalazim bez obzira na to šta je popularno što je rezultiralo velikim povećanjem broja čitalaca. Takođe sam nastavila da učim o marketingu, što i dalje svakodnevno radim, unapredila sam svoju fejsbuk stranicu i naučila da bolje komuniciram sa svojim čitaocima.  Rad na sebi, vrednovanje svog rada i upornost su možda i najvažnije lekcije koje sam dobila na radionici, a pomogle su mi ne samo na blogu, već i u životu.

Sonja Martić (PR ekspert i novinarka)
Svi znate metaforu o frizeru koji ima lošu frizuru, e pa to je i sa mnom bio slučaj – a bavim se pisanjem i digitalnim marketingom, za šta se podrazumeva da imate odličan online nastup. Rešila sam da se aktiviram oko svog bloga isključivo da bih prenela znanje mlađim kolegama i onima kojima je potreban savet. Nisam očekivala toliku potražnju za mojim uslugama – da više ne stižem ni da razmotrim novonastale ponude, već preusmeravam na kolege.
Odlučila sam se za Jovaninu radionicu jer je poznajem skoro 10 godina i privatno je kvalitetna osoba koliko je veliki profesionalac; jer je osoba koja stoji iza svega što kaže, obeća ili uradi. Jovana isto kao i ja ne voli rasipanje i gubljenje vremena, tako da nećete dobiti “naokola izokola” priče i samopromociju, već suštinu spakovanu u jednodevnu radionicu (obavezno zapisujte, zavrteće vam se od količine informacija).

Sve što piše u opisu radionice zaista ćete dobiti + dodatne ideje + materijal i alate + odlične konekcije. Ja čak nisam uspela da primenim sve iz razloga što mi je blog doneo neočekivane rezultate i efekte, što će se verovatno desiti svima koji primene krucijalne savete s ove radionice.

Anđelija Radović (Osnivačica Angel Workshops sa desetogodišnjim iskustvom u radu sa decom)

Skoro sam započela svoj biznis i njena radionica mi je bila od neprocenjive pomoći što se tiče: dizajna, marketinga i brendiranja, kao i ko mi je ciljna grupa, kako da od toga napravim lični brend itd
Jovana je pravi profesionalac u svom poslu. Od srca preporučujem njene radionice svima koji vode ili započinju svoj biznis. Jovana je uvek u toku sa “vrućim” informacijama i trendovima u svetu digitalnih medija tako da njene radionice nikada nisu iste i uvek su up-to-date tj. u korak sa najnovijim dešavanjima u toj sferi.

Aleksandra Birta (psihološkinja, blogerka, blogerka)

Iako sam u bloggingu već nekoliko godina Jovanina radionica mi je bila i više nego korisna. Ona je prepuna korisnih informacija kako za one koji tek žele da započnu svoj biznis, tako i za one koji su u tim vodama već neko vreme, a žele da porastu i ne izgube sebe. Najkorisnije informacije koje sam dobila od nje su kako da dođem do klijenata i kako da sa njima komuniciram. Takođe mi je digla samopouzdanje po pitanju vere u sebe i cene koju bi bilo dobro da tražim za svoj rad. Ono što mi se posebno sviđa u Jovaninoj radionici je to što je konkretna, puna korisnih primera i informacija koji su sama suština teme o kojoj priča. A dodatna čar je njena energija koja te tera da bukvalno istog trenutka kreneš da primenjuješ ono što si naučio, jer imaš osećaj da je ceo svet tvoj.

View this post on Instagram

Za vas koji me ne znate, ja sam Aleksandra. Psiholog sam po struci i zaposlenju, bloger i pisac po hobiju i opredeljenju. Pre i posle svega navedenog ja sam Majka jednog malog zvrka sa čijim dolaskom na ovaj svet sam se i ja ponovo rodila. Od tada sve moje druge uloge u velikoj meri postale su uslovljene baš tom roditeljskom. Uz njega svaki dan dobijam novi pogled na sebe, na ljude i posao koji me okružuju, kao i na život uopšte. Cenim proaktivan i kreativan pristup životu, ne volim pasivnost i kukanje bez pokrića. Vrlo često mislim da nešto može lepše i bolje, osim kada odlučim da uživam u trenutku baš onakvom kakav jeste. U potpunosti, bez izgovora. Radujem se daljem druženju sa vama kroz inspirativne fotografije i zanimljive priče iz vaših života. Photo by @spomaavramov_photography . . . . . #aleksandrabirta #radimnasebi #ovosamja #blogeri #bloger #blogerica #mamabloger #psiholog #blogerskizivot #mamaibeba #roditeljstvo #spomaavramov

A post shared by Aleksandra Birta Ilic (@aleksandrabirta) on

Ako i ti želiš da svoj proizvod, uslugu ili strast pretvoriš u biznis, pridruži nam se na sledećoj radionici!

Let's Connect
Check Out My YouTube Channel