Bitne stvari za odraditi u decembru

Trebalo mi je pet sati da napišem ovaj tekst, skupim i popišem sve linkove i lekcije koje sam naučila ove godine. Uzdravlje i iskoristite decembar pametno, još ima dovoljno vremena da se neke stvari promene i unaprede!

Kompletni zdravstveni pregled
Kada si poslednji put radila sistematski pregled svog organizma, u osnovnoj ili srednjoj školi pretpostavljam? Pod tim podrazumevam laboratorijske analize, celokupni ginekološki pregled uz ultrazvučn pregled dojki, ultrazvuk abdomena, štitne žlezde, domftamološki i dermatološki pregled? Možda zvuči preterano, ali neki od ovih pregleda, a ponsebno oni koje dugo izbegavaš mogu da ti spasu život. Razlika između toga da zakažeš pregled za sledeću nedelju i da čekaš još 3 meseca ili godinu dana je velika i može da izmeni tok celog tvog života. Nemoj da čekaš, suoči se sa strahom i zakaži taj pregled. Ako već dugo imaš problem sa kičmom poseti ortopeda, ne veruj svakom treneru i kiroprkatičaru, mnogo je neškolovanih samoproklamovanih iscelitelja i sličnih prodavaca magle, te je moj savet da se dobro raspitaš kome daješ svoje poverenje i još važnije, zdravlje u ruke.

Doprinesi nekome koga ne poznaješ na neki način
Decembar je odlično vreme da očistiš ceo stan, garderober i desktop i rešiš se stvari koje ti više ne služe. Pospremi police, pospremi knjige koje ne planiraš da čuvaš ni čitaš ponovo. Pospremi misli, pa napiši blog post, ili Instagram post ili Facebook objavu. Doniraj krv u Zavodu za transfuziju i potencijalno spasi život nekome koga ni ne poznaješ.

Posveti nekome svoje vreme i nepodeljenu pažnju…to je i onako nešto najdragocenije što imaš. Ne možemo biti toliko siromašni da ne možemo ama baš ništa drugoj osobi da ponudimo. Makar to bila lepa reč, zagrljaj i reči ohrabrenja.  Verica iz HugMore projekta to najbolje zna!

Probaj nešto novo
Decembar je isto tako odlično vreme da isprobamo nešto novo. Evo nekih mojih preporuka:

 • Crna čokolada sa ukusom karamela so
 • Jogu, kickbox ili ples
 • Novu neobičnu sportsku opremu
 • Novu pozorišnu predstavu ili bioskop u koji inače ne ideš
 • Stranu kuhinju ili recept
 • Novu frizuru ili boju kose
 • Nov način šminkanja

Izbalansiraj svoj krug života
Posao nije život, kao što ni pare na računu ne garantuju sreću. Dobar posao ne znači ništa, ako je to sve što imaš i sve što jesi.  Porodica, hobiji, putovanja, kultura, zdravlje, ishrana, fitnes, izlasci, druženje, rad na sebi, edukacije…koliko je tvoj krug života u balansu? Šta je ono na čemu treba da poradiš počev od danas?

Šta je ono gde imaš najviše prostora za napredak? Evo oblasti iz mog kruga života, možda vam bude korisno. Dakle, nacrtajte krug na papiru i podelite krug na 4 dela, a potom svaku četvrtinu na trećine. Ubacite oblasti: karijera, edukacija, hobiji, društveni život, veze, kuća, hrana, sport, zdravlje, kreativnost, spiritualnost i finansije. Onda svaku sekciju razbijte na delove, sa strane popišite šta to za vas znači. Meni na primer zdravlje znači boravak u prirodi, provođenje vremena offline, sistematski pregled jednom u šest meseci, suplementacija, šetnja, boravak u planini, treninzi, itd.

Potom iskreno napišite sebi pored svakog boksa koliko ste trenutno zadovoljni tim aspektom vašeg života od 1 do 10.  Nije nam cilj da uvek sve bude 10, niti je to realno, cilj je da imamo što bolji život u ovom trenutku i da poradimo na onome što je alarmantno nisko.

Sredi ili unapredi svoju ishranu
Prvo je važno da u glavi razdvojiš i dobro razumeš šta je primarna, a šta sekundarna hrana.
Drugo je važno da razlučiš šta ti jedeš, a šta jede tebe.

Još neka korisna pitanja koja vredi sebi postaviti:

 • Koju potrebu pokušavaš da pojedeš?
 • Koje emocije pokušavaš da progutaš?
 • Koliko razmišljaš i dopuštaš sebi da se odmoriš?
 • Koje su ti slabe tačke kada je hrana u pitanju?

Implementiraj novu naviku
Ne znam šta je od ovoga za tebe nova navika, ali neke navike koje su mene sprečile da ponovo doživim burnout su svakodnevna meditacija, vizuelizacija, šetnje po kraju, pentranje uz stepenice umesto korišćenja lifta, boravak u prirodi i na planini kada god mi se za to ukaže mogućnost i čašćavanje sebe odlaskom u SPA jednom mesečno, gde pustim misli na reset u sauni i  na bazenu. Još neke navike koje praktikujem su da osvestim kako i kojom dubinom dišem, kojom brzinom pričam i da li dovoljno žvaćem hranu ili je samo gutam kao kanta za smeće iz Kremenka. Možda vam je ovo smešno ili krajnje glupo, ali ovo je moj blog i ja ovde pišem samo stvari koje meni rade u nadi da će još nekome značiti. Na vama je da probate ili kompletno iskulirate. Nova navika mi je da se nedeljom našminkam, lepo obučem i odem u neki restoran u kojem nisam bila da probam jelo koje nisam nikada probala. Održala sam naviku da vežbam 6x nedeljno, da redovno pišem dnevnik, ustajem rano i ležem do 22h.

Uradi nešto čega se plašiš
Svaki dan i svake nedelje i svakog meseca i svake godine dok si živ. Ovo je nešto što mene lično radi i način na koji živim od malena. Uvek sam se primala na stvari koje su druge ljude plašile, uvek sam volela da izlazim iz svoje zone komfora i testiram lične granice. Ako ti to nije prirodno kao meni, pokušaj da igraš na malo u početku, možda samo da naručiš jelo koje inače ne bi u restoranu u kojem uvek uzimaš istu stvar, pa vidi kako se osećaš. Obavezno me prati na Instagramu, gde ću objaviti sledeći panel na kojem će pričati moja drugarica Dragana, prva žena sa Balkana koja se popela na Mont Everest, a od nje verujte mi ima šta da se čuje i nauči, kada je strah u pitanju.

Pronađi svoju strast
Ne znam kako ćeš ti pronaći svoju strast, ali možda ti ovaj moj video iz 2013. pomogne, u njemu pričam kako sam otkrila čime želim da se bavim. Ako ti to ne bude korisno pročitaj knjige Seth Godina, pogledaj You Tube kanale: Ted talks, Lewis Howes, Tim Ferris, Marie Forleo, Carrie Green…

Pošalji poruke onima do kojih ti je stalo ili ih pozovi
Pismo, sms, WhatsApp, Viber, čestitka… sve se računa. Nikada ne znaš kada će doći trenutak da to više ne možeš da uradiš. I ne, ne mislim da nećeš imati dometa ili kredita, već da ti ljudi neće biti ovde za uvek, baš kao i ti i ja.

Sredi svoj garderober
Tema kojom sam se aktivno bavila prethodnih meseci jeste redizajniranje mog garderobera u čemu mi je pomogla Marija Krsmanović, dizajnerka enterijera koja je svoju strast pronašla u oslobađanju žena od granica koje su same sebi nametnule kada je lični stil u pitanju. U radu sa njom sam shvatila koliko je moj boravak u tech svetu i rad sa muškarcima uticao na to da kompletno potisnem svoju ženstvenost, nosim samo crninu i trudim se da budem što manje primetna, a ne daj bože privlačna, da neko ne bi pomislio ili rekao da sam zahvaljući izgledu nešto uspela. Kako ovo sada nije tema, vratiću se na garderober i evo pitanja koja su mi najviše pomogla, a koja mi je Marija lično postavila kada je prvi put došla kod mene u stan još letos.

Zapitaj se:

 • Da li stvari nose tebe ili ti njih?
 • Šta je ono što gledaš u radnjama ili na ulici?
 • Za koga zapravo kupuješ?
 • Šta je ono što zapravo imaš u ormaru?
 • Za koga se oblačiš?
 • Koje su tvoje realne potrebe?
 • Koji je tvoj idealni stil?
 • Koju poruku šaljes svojom odećom, a koju poruku želiš da šalješ svojom odećom?

Sredi svoje finansije
Pored sređivanja garderobera, oblast koju sam dugo zanemarivala je sređivanje mojih ličnih finansija. Umem da zaradim i više novca nego što mi treba, nikada nisam pozajmljivala novac, uzimala kredit ili nešto slično, ali ono što mi je problem jeste što ne vodim nikakav dnevnik finansijsa, nemam pojma gde pare odlaze, a naravno da nemam nikakav plan štednje, nego to radim spontano i u hodu. Moram da se uozbiljim, te sam se u novembru uputila kod Karoline Herbut na celodnevnu radionicu o upravljanju ličnim finansijama i prenosim vam neke od glavnih pitanja koja su mene dotakla:

 • Da li znaš tačno mesečno koliko su ti prihodi, a koliki rashodi? (Ovo sam okvirno znala)
 • Da li imaš veliki finansijski cilj kojem težiš? (Novi stan, auto, godinu dana putovanja svetom…)
 • Koje ego trip troškove imaš svakog mesec? (Moji ego trip troškovi: restorani, zdrava hrana, fitnes)
 • Kako vodis dnevnik finansija, da li imas plan štednje, osiguranje, da li si dizala kredit…

Poradi na svojoj organizaciji vremena
Kao što znate svi vi koji godinama pratite moj blog, važim za ozbiljnog psihića kada je u pitanju disciplina, fokus, motivacija i ispunjavanje zacrtanih ciljeva.

Moja prijateljica Milana Minja Milošević, doktorantiknja ETF, softverska inženjerka i LesMills instruktorka, kao i blogerka na ToSamJa blogu kreirala je radionicu na kojoj u sitna crevca prelazi svaku oblast vezanu za organizaciju vremena. Neke od najbitnijih uvida prenosim ovde:

 • Da li znaš koji su tvoji kradljivci vremena?
 • Kako ti je organizovan dan, a kako vikend?
 • Koliko košta tvoje vreme po satu?
 • Koliko zapravo znaš tačno na šta trošiš vreme i koliko je to zapravo vremena?
 • Da li si automatizovao bitne stvari ili ih radiš iznova i iznova?

Nadam se da vam je ovaj tekst bio koristan, pisan je iz srca sa jakom željom da sa vama podelim stvari koje su obeležile ovu godinu kada je moj život u pitanju. Potrudiću se da decembar provedem radeći na novim izazovima, jer volim da verujem da ako stvari postavimo kako treba u decembru, čeka nas fenomenalna nova godina!

 

Let's Connect
Check Out My YouTube Channel