Đavo je odneo šalu

Ne znam kako vama, ali meni je potpuno ludo da uskoro ulazimo u septembar i da je leto pri kraju. Pošto nikada ne idem na more u sezoni, nemam ni osećaj da je bilo leto i sezona odmora, jer mi je većina okruženja u preduzetničkim vodama pa umesto od 9 do 5 rade od 0 do 24 🙂 Šalu na stranu, zaista je istina ono što stari kažu, da kako rastemo sve brže prolazi vreme. Evo kako sam ja odlučila da zadam finiš ovom letu koje sam provela kreirajući svoj novi vebsajt, držeći svoje radionice i baveći se treningom, ishranom i čitanjem knjiga.

SPISAK PISAMA
Napravila sam listu svih ljudima koji dugujem izvinjenje ili zahvalnicu. Kupila sam gomilu lepih šarenih čestitki i papira i napisala iskrena pisma ljudima do kojih mi je stalo. Poslala sam ih u Njujork, Vegas, Rumuniju, Kanadu, Britaniju i radujem se da čujem kako će primaoci reagovati. Poslala sam i dva pisma osobama sa kojima sam ostala u lošim odnosima nakon nekih nesporazuma i rekla da mi je žao i da je skroz nebitno na kraju dana ko je bio u pravu, jer smo oboje izgubili. Osećam ogromno olakšanje, pa vam zato ovo predlažem da isprobate i sami. Ako nećete da pišete pisma, onda makar dajte iskrene komplemente ljudima u vašem okruženju ili na ulici, u prodavnici ili autobusu. Ovo će vam pomoći da skrenete pažnju na nešto lepo, dobro, pozitivno, umesto da se stalno fokusirate na ono što ne valja.

BEZOBRAZNI SPISAK (KLASIČAN TO DO)
Spisak svih stvari koje kao mali bezobraznici još nismo uradili, a planirali smo. U mom slučaju na njemu su stavke da do septembra snimim online radionicu, novi prodajni video za nju i besplatni webinar. Da pročitam sve knjige koje sam planirala do kraja leta. Da obnovim francuski jezik i da konačno sebi priuštim vreme da isplaniram odmor u septembru ili oktobru. Možda je vama na ovom spisku nova frizura ili poseta lekaru, ali šta god da je, za ime Boga nemojte više to odlagati.

NEPRIJATNA LISTA PREGLEDA KOJI VAM MOGU PROMENITI ŽIVOT
Vreme je da odradite kompletan ginekološki pregled, hormone, papa test, ultrazvuk dojki. Uz to ne zaboravite zubara i ako ste pušač ultrazvuk pluća. Genetika je vrlo bitna i znanje o tome koje su boljke vaši preci imali može biti dobar uvid u ono što vas čeka. Međutim, zdravim životom i odgovarajućom ishranom možemo preokrenuti tok stvari u svoju korist. Popričajte s bakom, dekom, roditeljima i raspitajte se na šta treba da obratite pažnju. Povremeno uradite kompletnu krvnu sliku sa vitaminom D, CRP i izmerite nivo kortizola. Uz to možete proveriti urin, a boja urina, tamnoća i neprijatan miris signal su da ne unosite dovoljno vode. Kada proveravate stolicu, ako imate problema s varenjem, možete uraditi i test svarljivosti i otići na ultrazvuk pankreasa. Ukoliko vas muče fisure ili hemoroidi, idite kod gastro lekara i nemojte se lečiti na svoju ruku.

Obratite pažnju i na puls, jer onaj preko 70 u minuti može značiti da ste uneli višak kofeina, ali i pojačanu aktivnost tiroidne žlezde, anemiju ili bolest srca. Ukoliko vam iskaču afte, ili imate ranice u ustima koje ne zarastaju, možda je u pitanju pad imuniteta ili alergija na određenu hranu, pa obratite dodatnu pažnju.

Uz ovo, molim vas obratite pažnju da perete ruke naročito leti posle korišćenja laptopa, telefona, volana, kolica u supermarketu ili odlaska u teretanu. Iz kolica po marketima vreba ešerihija koli, a volan ima 9x više bakterija nego klozetska šolju u javnom toaletu. Da, odvratno. Najopasnije je što se među njima krije Bacilus cereus koja može izazvati trovanje hranom. Devojke, ne šminkajte se u kolima, nije bezbedno ni higijenski. Četke za šminku perite jednom nedeljno i auto nije šminkernica ni kantina, baš kao ni autobus.  Teretane su pune znoja i prljavštine, a bakterije se množe u toplini. Pazite se stafilokoka i gljivica, ne idite bosi po joga strunjačama koje svi koriste i nosite svoju strunjaču, peškir i flašicu za vodu.

IZAZOV VEKA (SAMO ZA AMBICIOZNE)
Prestani da na mesec dana bilo koga uzimaš u usta, sem ako imaš nešto lepo da kažeš. Prestani da širiš laži, stvaraš pretpostavke i deliš lošu energiju sa okruženjem. Ovo je najteže, ali baš zato i ima najveću nagradu. Nemoj da se žališ na vreme, ljude, prevoz…znam da je teško, ali zaista vredi. Videćeš promenu energije i koliko će ti se više lepih stvari dešavati kada prestaneš da kukaš, žališ se i tračaš. Pročitaj knjigu Osuđivački Detox čuvene Gabi Bernštajn, ako ti treba dodatne inspiracije o ovome. Uz to, nemoj ogovarati, jer šta god da misliš o nekome na osnovu onoga što vidiš, nisi u pravu. Toksične reči su toksične po tebe, a ne po osobu kojoj ih upučuješ. Dakle, u se i u svoje kljuse, i drži se one stare da ako nemaš nešto lepo da kažeš, radije ćuti.

AKTIVNO SLUŠAJ
Prestani da uskačeš drugima u reč i da im zavšravaš rečenice. Radi na strpljenju i aktivnom slušanju. Prestani da smišljaš svoju sledeću rečenicu ili odgovor. Prestani da deliš savete, sem ako ih neko od tebe eksplicitno traži. Nije ni malo lako, ali videćeš da aktivno slušanje bez prekidanja čini da se zbližiš s ljudima mnogo više i autentičnije, i da ih zaista razumeš, a ne samo čuješ. Uz ovo aktivno slušanje, pripazite da čak i kada vas neko pita za mišljenje obratite pažnju da ne odgovarate u afektu, jer reči režu kao nož kroz puter, a često ih ni ne mislite zaista.

DONIRAJ NOVAC ILI VREME
Izdvoji makar 5 minuta da ovog avgusta uradiš nešto lepo za nekog drugog. Možda je to davanje krvi, pretplata na magazin LiceUlice, odlazak u kafić 23 ili pomoć u prikupljanju garderobe za dom za nezbrinutu decu. Pomozi onome kome možeš, jer često nećeš moći onome kome hoćeš.

AKCIJA LISTA
Sve ove liste možeš da baciš u smeće bez akcije. Znanje o tome da ovo treba da odradiš nije isto što i odrađivanje svega ovoga, deo po deo. Tako da, hajde danas ispuni jednu stavku sa tvojih spiskova i započni promenu! Nemoj da čekaš septembar, bre! Ma koliko da su dobro isplanirani, poslovi se neće sami odraditi. Tako da, put pod noge, vetar u leđa i s reči na dela!

Let's Connect
Check Out My YouTube Channel