Meditacija kao jeftina zanimacija

Meditacija je odavno postala trendi animacija. Ukucajte meditacija na Google i dobićete više od 269,000,000 rezultata. Na stotine šarenih aplikacija koje obećavaju da će od vas napraviti gurue, selebritija koji se kunu u transcedentalnu meditaciju i glumaca koji lansiraju svoje kurseve, deluje kao da nikada nismo više meditirali. Ako je sudeći i po Insta trenerima i koučevima, nikada nismo bili srećniji i zategnutiji. Međutim, realnost govori drugačije. Gojaznost u Srbiji stiče razmere poput onih u Americi, dovoljno je da prođete oko škole za vreme velikog odmora i vidite tinejdžere koji u jednoj ruci drže cigaru, a u drugoj kiflice sa eurokremom ili picu. Veštačke kose, plastični nokti i sanjarenje o tome da pred leto plate maderoterapiju da ih neko bez vežbanja oklagijama dovede do savršenog tela, postale su obeležje naše zemlje. Nakon popularnih bananica obrva, prvo što stranci primete u jutarnjim satima kroz Knez Mihajlovu jesu doterane žene koje na visokim potpeticama jure gutajući vreli žu žu na putu do posla i zadimljene kafiće, jer je pušenje kao i drugim siromašnim zemljama i dalje jebeno cool. Deluje da što više radimo na sebi eksterno, to manje vremena imamo za negu duha i sve smo dalje od slušanja onoga što nam sopstvena duša poručuje, a intuiciju skoro da ne čujemo. To je jedna od stvari koje meditacija može da reši, ili makar pomogne u tome da bolje čujete sebe.

Stotina samoproklamovanih gurua koji posete Indiju na mesec dana, a onda se preporođeni vrate kući i izdaju za eksperte, jer su se nekoliko meseci zabavljali jogom umesto drogom. Većina njih i jeste otišla tamo u potrazi za nečim što će im pažnju sa jedne zavisnosti prebaciti na drugu. Previše me sve to podseća na vreme kada sam kao mlada studentkinja izlazila po Njujorku i slušala o tome kako će posle lude noći partijanja ili prežderavanja od sutra isprobati veganstvo, post ili otići na kolonoterapiju.

Da se vratim na meditaciju. Kao svako ko se bori sa povremenom anksioznošću, depresijom ili promenama raspoloženja, meditacija je nešto što sam i sama isprobala. Isprobala sam MNDFL u NYC studiju, Headspace, Calm, Ziva meditacije, Osho meditacije i reiki meditacije, a napravila sam i kompletnu YouTube listu sa meditacijama koje su mi u nekom trenutku života značile. link

Za različite faze života, značile su mi različite metodologije, ali ono što sam spoznala s godinama je da to što radi jednom, ne mora da radi drugom, a čak možda neće ni vama nikada više, sem u toj konkretnoj životnoj situaciji. Poenta ovog teksta je da se zapitate, baš kao što sam i ja, da li vam je potrebno da plaćate članarinu u nekom luksuznom studiju kao što je MNDFL ili možete da meditirate u svom domu, kafiću ili na ulici.

Pričala sam skoro sa mojom prijateljicom Sandrom kako njoj meditacija ne prija i ona nije jedina. Zapravo, vremenom shvatam da postoje ljudi koji zaista ne uživaju u ovoj aktivnosti. To me je dovelo do zaključka da je meditacija nekom kuvanje, nekom dizanje tegova, a nekom igranje sa decom! I to je kompletno OK! Sve što učini da se tvoj um smiri i opusti, da siđeš iz uma u telo, da se uzemljiš i da se osećaš stabilnije to je dovoljno dobro. Nemoj da zbog toga što nisi u zen modu izbegavaš bilo kakav dodir s meditacijom. Ako si religiozan, onda je i molitva odličan vid meditacije. To je kao da pošto nisi u formi da odmah kreneš da se baviš bodi bildingom odbijaš da šetaš, kreneš u teretanu i ispraviš kifozu, jer si u fazonu ako ne mogu da se odmah bavim bodi bildingom, onda neću ništa. To je zbilja glupo rezonovanje i jedino sigurno je da ti neće doneti zadovoljavajuće rezultate. Za kraj ovog teksta želim da vam predložim da pogledate ovaj video u kojem sam stvarno uživala.

A ako ste baš baš anti meditacija, onda makar pogledajte ovaj video i napravite pauzu, dok vas život ne ošamari kao što je mene prošle godine.

 

 

Let's Connect
Check Out My YouTube Channel