Kako da uhakuješ spavanje

Volim da spavam i to me čini jako srećnom i veselom. Kada ne spavam budem gladna, razdražljiva i tužna. Ležem oko 9 uveče, a tri sata pred spavanje ugasim telefon, odmorim, čitam knjigu i pišem dnevnik. Ustajem oko 6 ujutru bez alarma i kada ustanem dobro raspoložena znam da je san bio kvalitetan. Merim san po tome kako se osećam kada ustanem i onda analiziram šta sam radila dan pre da znam kako da ga unapredim 🙂 Zvuči ludo, ali evo šta sam naučila o tome.

POSEBNA ISHRANA ZA NEISPAVANE LENJIVCE
Dodatni problem kada ne spavamo dovoljno jeste da ćemo iskusiti povećanu glad, nervozu, pospanost, manjak fokusa, kraće živce i posegnućemo za kafom, šećerom i hidratima kao dopingom, što je otprilike najveća glupost koju možemo da uradimo u datom trenutnku, jer će nas poslati na put insulinskog rolerkostera. Umesto toga, kada sam umorna, ne opterećujem svoj sistem za varenje glupostima, već jedem više masti i proteina, litre vode i popijem čistu kvalitetnu kafu i nakon takve ishrane uspem da podignem sebi energije i izguram dan. Tako da gledajte da dodatno obratite pažnju kako se hranite kada ne uspete da se naspavate dovoljno. Ruku uz ruku s tim ide i da posvetite vreme fizičkoj aktivnosti, jogi, šetnji, treningu, čime god da se vi inače bavite. To će vam podići nivo kiseonika u telu i postaćete ponovo funkcionalna mašinerija, a ne lenjivac.

TIM FERIS SAVETUJE…
Čuveni autor knjige Četvoročasovna radna nedelja, Tim Ferris, posvetio je život sprovođenju eksperimenata koji imaju za cilj da prosečnom čoveku sa malo slobodnog vremena omoguće da živi, jede, izgleda i oseća se bolje. Celo jedno poglavlje posvetio je spavanju i otkrio sledeće zanimljivosti. Visokomasni obrok pred spavanje će uravnotežiti vaš nivo šećera u krvi, time vam olakšavajući da utonete u dubok san. Međutim, gledajte da to bude tri sata pre spavanje, kako ne biste varili hranu i opterećivali stomak tokom noći. S tim kombinujte tuširanje ledenom vodom, koje podstiče cirkulaciju, raspoloženje, metabolizam i poboljšava disanje. Odlične rezultate pokazale su i jednočasovne šetnje pred spavanje. Tim savetuje da sve uređaje prebacite na avionski mod, kako biste smanjili dejstvo elektromagnetnog polja koje može remetiti san.

ARIJANA HAFINGTON SAVETUJE…
Arijana Hafington se slaže i tvrdi da svojim gedžetima ne prilazi par sati pre spavanja. Ona je pravi evanđelista spavanja i to je postala kada je od hroničnog premora i stresa kolabirala, udarila glavom u sto pri padu i završila na podu svoje kancelarije u lokvi sopstvene krvi. Za nju je to bio znak da mora pod hitno da promeni način na koji živi, radi i spava. Ona takođe zna da ljudi najbolje spavaju u zamračenim i hladnim prostorijama, pa pred spavanje izluftira svoju spavaću sobu i zaguši sva sveta. Uz to, ne pije kafu posle 14h, jer je osetljiva na kofein i ne pušta ljubimca u svoju spavaću sobu ni pod razno. Kaže da krevet koristi isključivo za spavanje ili seks. Uveče popije svoj omiljeni čaj, zapiše dnevnik zahvalnosti i legne u svilenu posteljinu u svojoj omiljenoj spavaćici, jer tvrdi da je nedopustivo da žena koja drži do sebe spava u krpama koje nosi u teretanu ili po kući. Slažem se s njom apsolutno i preporučujem da pogledate brend Loonya kao i Slip Silk pillowcases jastučnice.

Muškarci su obični ti koji vole da se hvale kako su malo spavali, jer time vole da demonstriraju svoju posvećenost poslu. Arijanu to jako nervira, pa je na jednom na dejtu frajeru koji se hvalio da je sinoć spavao samo četiri sat: “Da si više spavao, ovaj dejt bi sigurno bio mnogo zabavniji!” 🙂

SLEEP DOPPING
U Americi, zemlji koja se pokreće na adrenalin, kortizol i suplemente, vrlo su popularni različiti čajevi, praškovi magnezijuma i pečuraka za laku noć. Dok bankari sa Wall Streeta nakon izlazaka i kokaina uspavljuju svoj napeti um travom, normalan svet naručuje Calm prašak sa raznoraznim ukusima sa Amazona. Neke studije su pokazale da tih 200mg pred spavanje može da napravi razliku, ali ja zaista ne preporučujem gutanje nikakvih tableta, već kombinaciju regulisane ishrane, treninga i implementiranje neke vrste meditacije. Uz to provetrena soba sa dovoljno vazduha, difuzer koji pomaže kod velike vlažnosti i ledeno tuširanje i spavaćete kao beba.

MALI RITUALI
Ono što takođe pomaže jesu mali rituali koje ćete kreirati da podsetite svoje telo da je vreme za spavanje, a to su može biti mazanje vaše omiljene kreme za telo, gašenje svetla, čitanje knjige ili slično. Ukoliko želite da isprobate aplikaciju Sleep Cycle koja budno motri na vaš san, posadite je ispod jastuka i pustite da vas probudi ujutru kada vam je san najtanji, recimo između 6 i 7 ujutru i ona će izabrati za vas optimalno vreme buđenja. Digitalni zalazak sunca možete besplatno da kreirate korišćenjem Just Get Flux aplikacije koja prilagođava vaš ekran prirodnom svetlu u kome se nalazite, kako ono ne bi narušavalo vaš nivo melatonina pred spavanje.

 

 

Let's Connect
Check Out My YouTube Channel