Kako se nosim sa opadanjem kose

Kao mala imala sam dugu gustu braon kosu, a prvi put sam se ofarbala pre osamnaestog rođendana. Inspiracija mi je bila boja Meri Kejt Olsen i bez obzira što me je frizerka upozoravala da takva šatirana plava kosa neće biti laka za održavanje, jer je moja tamno braon kosa brzo kreirala novi izrastak i morala sam da idem na sređivanje na nekoliko nedelja, odluka je već bila doneta. Kasnije sam godinama furala tu nijansu pa prešla u skroz plavu, pa se vraćala u smeđu, pa išla u crvenu, crnu, ljubičastu, roze…Nije bilo boje koju nisam probala na sebi. Pred kraj druge godine faksa dobijam punu stipendiju da studije nastavim u Americi i selim se prvi put od kuće na godinu dana. Tada sam promenila ishranu, klimu, vodu, treninge, okruženje, spavanje mi se skroz ispretumbalo i za tih godinu dana od avgusta kada sam otišla tamo do septembra kada sam se nakratko vratila ostala sam bez dobrog dela kose. Makar je tokom borovka u Americi nisam farbala, pa je to malo pomoglo, ali svakako je ispadalo puno kose pri svakom pranju. Po povratku u Srbiji nastavila sam da živim iz kofera i preselila se u Abu Dabi, pa Limasol, Dubai, London i nivoi stresa su bili visoki. Stalne promene mesta življenja, dugi radni sati, sedenje pred laptopom, lošiji kvalitet česmuše tj. vode kojom perem kosu uzeli su danak. Paralelno sa tim od 18 do 28 godine bila sam na strogoj veganskoj ishrani iz pogrešnih uverenja koje sam imala i to je strašno oštetilo moje zdravlje, stanje kose i reproduktivnih organa, kao i creva. Imala sam gastritis, sindrom nervoznih creva, a paralelno anksioznost i depresiju, kao i insomniju zbog stalnih menjanja vremenskih zona i previše vremena provedenog u avionu.

Tokom 2017.godine prošla sam napade kandide, helikobakterije, slomila sam sakralnu kost na treningu kada sam pala i naprsla su mi tri pršljena, a potom mi je mesec dana kasnije izvađen desni jajnik i tumor od 6cm, pa se i to sve odrazilo na kosi. Kulmininacija je bila kada sam na leto 2018.prvi put odsekla šiške i shvatila da imam bele rupe po sred glave, a ne samo sa strane, gde sam imala zaliske još od 2013. kada sam zbog posla stjuardese svaki dan godinu dana morala da krvnički vezujem kosu u visoku punđu i stavljam lak na glavu da ne bih imala bebeće dlačice koje štrče. Tada mi je puno kose otpalo takođe tokom tog posla i tokom života u pustinji, tačnije Abu Dabiju, ali sam čula da je to bio slučaj i sa ostalim curama zbog loše vode tamo.

Godinama sam na svoju ruku isprobala suplemente dostupne u apotekama, šampone i nisam videla veliku razliku. Prvu promenu sam doživela tek kada sam promenila ishranu i krenula na mezoterapiju i PRP tretmane kose. Išla sam u kliniku Eterna na mezo i PRP, a potom u kliniku Invita na tretman Mezo Genosis. Rezultati koje sam primetila su da je kosa tokom tretmana manje opadala i postojeća kosa je bila malo gušća i jača. Na Instagramu sam dobijala puno podrške i saveta od devojaka koje prolaze kroz isto, što je izgleda više od pola Srbije, sudeći po broju upita i poruka koje sam dobijala u vezi sa kosom. Evo nekih proizvoda koje su mi one preporučivale: Pantogar, Mertz, Revlon ampule, Recapin, Recept šampon, Vrnjačka Banja melem prirodni, Furterer Paris RF 80 ampule, Vichy Dercos, Orahovo ulje, Afrodita šampon s belim lukom, Rogaine, Biokap šampon, Ricinusovo ulje, pantenol, kapi koprive, AD kapi, b6 i b1, Rigenforte, Brahmi, Amla ulje, Nerilex sampon, Farmasi beli luk šampon, Plantur 21, Watermans, Minoksidil, Alopecin, Subtil šampon, Supra vitamini, Ducray šampon i ampule, 21st Century Vitamins for Hair Nail Skin, Beauty Complex Terranova, Bedoxin i Polivit, voda od vinove loze i ricinus ulje, Insight linija loss control, Solgar In Sights proizvodi iz Aleksandra…

Ovo su samo proizvodi koje pomažu nekim ženama da saniraju problem, ali saniraju posledicu, a ne uzrok i to je bitno razumeti. Meni nisu pomogli znatno ni šamponi ni suplementi, kao što sam rekla iznad. Moj uzrok je bila kombinacija bolesti, stresa, lošeg imuniteta i katastrofalne ishrane. Kada sam krenula da napadam problem sa više strana i da rešavam uzrok, a ne posledicu, tada sam počela da vidim trajna rešenja. Ishranu sam promenila na leto 2018 i celu priču oko toga možete videti ovde.

Sada je februar i ciklus mezo i prp terapija planiram da ponovim od juna ove godine. To je nešto što u cugu odradiš koliko ti kažu da ti je potrebno, meni je rečeno 6 PRP tretmana i 8 mezo tretmana u Eterna klinici. Zavisno od problema, kada odeš na konsultaciju dobićeš prognozu koliko ti treba, a onda svake godine ideš ponovo, jer ako imaš genetski problem, neće ti ništa za uvek rešiti problem, sem transplantacije, koju su neki moji prijatelji prošli, pa ću ih zamoliti da podele svoju priču i ubaciću je u ovaj post naknadno. Tokom tretmana kosu nisam farbala, samo sam koristila posebne šampone i losion, a onda sam nakon šest meseci ofarbala kosu u svoju boju koju sada puštam, iako redovno idem na šišanje krajeva i održavanje.

Pošto kod kuće koristim samo fen, ne peglam kosu nikada, oduševila sam se kada sam pronašla na netu recenzije za BabyLiss četku sa jonima, koja za nas žene sa tankom kosom izgleda kao feniranje kod frizera, a odradi se kod kuće za 5 minuta, nakon što fenom osušiš kosu. Eto i neka prednost za nas sa tankom kosom, što sa dobrim alatom možemo da se kod kuće poigramo frizerskim zanatom. Koristan opis performansi četke napisala je beauty blogerka Dijana Golubović, pa možete to pročitati ovde, jer verujem da svima znači da čuje više iskustva kada ulaže novac u nešto. Proizvod ima da se nađe u Tehnomaniji, Emezzeti i na njihovom sajtu. Četka je prevazišla moja očekivanja, jer je ovih dana vreme u Beogradu kišno i vlažno, a kada prođem četkom i odem na trening busom, kosa je i dalje ravna posle treninga i fino sija. Ako neko ima gustu kosu, kapiram da neće imati tako moćan efekat kao mi sa tankom, ili će imati, ali će mu biti potrebno mnogo više od pet minuta kao meni. Da li je ovo tema sa kojom ste se i vi mučile i naučile nešto novo? Ako je vaš odgovor da, pišite mi na email sa savetima i ja ću ih ubaciti u ovaj post.

 

Let's Connect
Check Out My YouTube Channel