Hoćeš da živiš od pisanja?

10. 07. 2019

Biznis

Donesi odluku da želiš da usavršiš veštinu pisanja. Donesi odluku kome se obraćaš, zašto i na koji način. Izaberi mrežu ili platformu putem koje želiš da se obraćaš svojim ljudima. Obaveži se sebi da napišeš makar sto tekstova i tako ćeš kroz vreme izgraditi svoj jedinstveni stil. Ako pričaš da voliš da pišeš i želiš da se baviš pisanjem, a ne možeš da napišeš sto tekstova, onda razmisli još jednom da li stvarno želiš da pišeš.

Ne gubi vreme na generičke tekstove i prepričavanje onoga što je već rečeno hiljadu puta. Pričaj samo svoju priču, na svojoj platformi i piši o onome što si sama proživela i naučila. Ili ćeš biti uporna i kreirati godinama i doći do ciljne grupe ili ako odustaneš, onda to i nije za tebe i to je sasvim u redu, jer nešto drugo sigurno jeste.

Super video o tome koliko je važno da budemo uporni i istrajni pogledaj ovde.

Primer osobe koja koristi premium subscription model da monetizuje svoje pisanje je bloger Mark Menson, koji naplaćuje $48 godišnje pristup svojoj arhivi i svim svojim tekstovima. Primer žena koje su od svog hobija i pisanja pesama izgradile biznis zahvaljujući Instagramu su Cleo Wade, Rupi Kaur… Primer jedne super žene, Amande Palmer, koja ima 22.000 ljudi koji joj doniraju novac mesečno da kreira svoju muziku preko Patreona je odličan primer i preporučujem vam da pogledate njen TED talk i pročitate njenu knjigu.

Pisanje nije romantika gde ti sedneš i dođe ti muza. Više je veština, gde zalepiš zadnjicu za stolicu i pišeš, nevezano od toga kako se osećaš. Ili radiš to disciplinovano i profesionalno ili nećeš videti rezultate. Kao i u svemu, ne možeš da živiš od nečega, a da to nešto radiš samo kada ti se radi.

Znači, nema izgovora, ako želiš da pišeš, piši. 

Knjige o pisanju koje preporučujem:

  • On Writing: A Memoir of the Craft On Writing: A Memoir of the Craft by Stephen King
  • On Writing Well, 30th Anniversary Edition: An Informal Guide to Writing Nonfiction Anniversary
  • The War of Art Kindle Edition by Steven Pressfield
  • Bird by Bird: Some Instructions on Writing and Life 1st Edition by Anne Lamott
  • Ernest Hemingway on Writing Kindle Edition

Pogledajte moj YouTube kanal