Kako da izgradiš čeličnu volju?

09. 07. 2019

Lifestyle

Danas želim da prvi put u newsletteru pišem o nečemu što za mene predstavlja ključ uspešnog i ispunjenog života, a to je kretanje i fizička aktivnost. Fizička aktivnost je za mene uvek bila katalizator pozitivnih promena i nešto od čega krenem kada želim da unapredim svoj život.

Kada treba da istovremeno sređuješ fizičko zdravlje, karijeru i odnose sa ljudima, često se pitaš odakle da kreneš. Ja uvek izaberem da početak bude fizički trening, jer je u zdravom telu zdrav duh i ako počneš da radiš na sebi kroz aspekt fizičkog tela, kvalitetnog sna, dobrog treninga, aktivnog odmora i pravilne ishrane, to će povući lanac promena na svim drugim životnim aspektima kao što su karijera, partnerski odnosi i tako dalje. Trening gradi volju kao ništa drugo i to je razlog zbog kojeg biram da uvek odatle krenem.

Kroz trening možeš izgraditi čeličnu volju koja će te odvesti gde god poželiš u životu. Kada dokažeš sebi da si sposobna da preuzmeš stvar u svoje ruke na tom polju, samopouzdanje će te katapultirati da izdominiraš i u ostalim životnim aspektima.

Trening ne mora da bude teretana, već bilo koja fizička aktivnost u trajanju od sat vremena dnevno koja tebi prija: šetnja, ples, fitnes, pilates, zumba, šta god da tebe inspiriše. Mene inspirišu tegovi, tako da je to ono što ja radim od decembra 2018. kada je počela moja telesna tranformacija. Imala sam pauzu od mesec dana u maju, kada zbog zdravstvenih razloga nisam smela da treniram, ali sam se vratila sada punom parom i radosnija nego ikada što mogu da budem opet na tom putu. 

Moj fokus je progres, a ne perfekcija, tako da se ne opterećujem brojanjem kalorija i iscrpljivanjem od vežbanja. Vežbam onoliko koliko mi prija, a ishranu menjam u skladu sa potrebama svog tela. 

Ako se odlučiš da i ti unaprediš svoje zdravlje ovog juna, bez plana treninga i ishrane ćeš sigurno fejlovati. Zato nam je sada cilj da izdvojiš pola sata vremena i napraviš plan za sledeće oblasti.

 • Koji je tvoj plan ishrane i kako možeš da ga unaprediš?
 • Koliko često ćeš kupovati namirnice ili odakle ćeš naručivati gotova jela?
 • Kada ćeš i kako pripremati namirnice?
 • Da li znaš tačno u koje vreme jedeš i šta jedeš?
 • Da li znaš tačno u koje vreme ležeš i ustaješ?
 • Da li imaš kupljenu suplementaciju ukoliko ti je potrebna?
 • Da li imaš opremu za trening koja će te motivisati da postigneš željene rezultate?
 • Da li imaš uvek spremnu torbu za trening sa flašicom za vodu, čarapama i patikama i gumicom za kosu?

Najbitnije pitanje je da li imaš jasnu nameru koja će ti omogućiti da ostvariš svoje zacrtane rezultate ili si i dalje u fazi željenja? Kada imaš jasnu nameru, biće ti lakše da sebe disciplinuješ, da se redovno pojavljuješ na treninzima, ležeš u krevet u isto vreme, budiš se u isto vreme i brineš o ishrani. Kada stekneš kondiciju za treninge, to će se reflektovati i na sve druge aspekte tvog života i počećeš da stičeš sve jače i snažnije samopouzdanje sa svakim danom kada ispuniš sebi obećanje koje si postavila. 

Ako još nisi postavila sebi obećanje, vreme je da to uradiš sada. Obaveži se sebi i saopšti to prijateljima ili partneru kako bi te podržali ili makar što manje šikanirali na tvom putu.

JA _________ (ime) obećavam sebi da ću se od danas _________ (datum) pridržavati novog režima spavanja, treninga i ishrane i da ću kroz unapređivanje svog zdravlja služiti kao dobar primer dragim ljudima iz mog okruženja da se pokrenu.

Gde ćeš veću motivaciju nego kada izlečiš sebe i pokreneš ostale na akciju?

PITANJA ZA TEBE

 • Ako bi ponavljala mesec dana unazad što se tiče ishrane, spavanja i šablona kretanja tokom cele ove godine, kako bi tvoja realnost izgledala u ponoć za doček 2020?
 • Da li i dalje imaš samo želju ili si kreirala čvrstu nameru da unaprediš svoje zdravlje i postigneš najviši nivo fizičke spremnosti u svom životu do sada?
 • Koje su tvoje nesigurnosti, snovi i ciljevi i kako se trening tela i uma uklapa u tu jednačinu? 
 • Kako ćeš kroz trening tela dovesti um na bolje mesto?
 • Zbog koga si u ovome sem zbog sebe? Da li porodica, partner ili tvoja deca mogu da iskuse pozitivne promene ako ti iz korena promeniš svoj trening i ishranu i postaneš najbolja verzija sebe?

Znam da je teško da se nateraš kada si na početku, jer ti deluje da je svima lakše nego tebi. Znam da je teško posle povrede i kada nisi dugo trenirala, jer sam posle slomljene sakralne kosti i operacije tumora jajnika bila duže vezana za krevet. Znam da ćeš se osećati odvratno i pod upalama prvih par nedelja, ali obećavam ti da je osećaj posle toga magičan. Samo moraš da nađeš trenera, prostor i trening koji ti odgovara. 

Nadam se da ti je ovaj newsletter koristio da te motiviše da se pokreneš ka zdravijoj verziji sebe, koja čeka iza ćoška. Ukoliko bi volela da više pišem o ovoj temi i svom putu fizičke transformacije, odgovori mi na ovaj mejl.

[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]
Pogledajte moj YouTube kanal