Klub nedovoljno dobrih žena

09. 07. 2019

Lifestyle

Da li se i ti često osećaš nedovoljno ________ ? Dobro došla u klub! Većina devojaka iz mog okruženja oseća se često nedovoljno ________ . 

Previsoka, preniska, preširoka, predebela, premršava… etiketa je mnogo, ali zajednički im je manjak ljubavi, razumevanja i prihvatanja sebe.

Jeste teže prihvatiti i voleti sebe u vreme društvenih mreža, ali to ne sme da nam bude izgovor. Ako ne zbog nas, onda zbog mladih devojaka koje prosto ne smeju da nastave ovim putem. Svetu ne treba još jedna devojka koja ne voli sebe. 

Od toga koliko lajkova na slici imamo, bolja metrika je kako se osećamo u svojoj koži i kakvog smo zdravlja, a ne kome se naš fizički oblik čini prijemčivim, a kome ne. 

Pogrešno je što se danas prihvatanje svog tela takvog kakvo je izjednačava sa lenjošću. To što prihvatamo sebe, ne znači da tu staje svaki napredak. 

Odličan primer toga je Kata Ivakić, preduzetnica, plus size model, Body Positivity aktivistkinja i osnivačica brenda Kataliza.

Svaka od devojaka sa kojom sam razgovarala na ovu temu jasno se seća prvog puta kada joj je neko rekao da je debela, da bi mogla da smrša koju kilu ili da izgleda kao slon. Ako je na drugoj strani spektra, onda je krase epiteti da je suva, da izgleda bolesno i kao motka. Da, baš tim rečima. 

Kristal Ren je manekenka koji je od anoreksije išla do gojaznosti i nazad. Ono što je fascinantno na ovom njenom putu je armija fanova i hejtera koji prate svaki njen kilogram i napadaju bez obzira na ishod.

Kada Kristal smrša, sačeka je horda komentara: Izdala si nas gojazne devojke! Zašto izgledaš kao osušena mačka?

Kada se Kristal ugoji, kreću komentari: Ta haljina bi ti bolje stajala da izgubiš koju kilu. Umrećeš od srčanog udara, pogledaj se kolika si.

Epilog priče je da kako god vi izgledali, uvek će se naći neko da vam nešto prebaci. Zato prihvatite same sebe umesto da čekate da vas prihvati ceo svet.

Ti živiš u svom telu i ti imaš pravo da izabereš kakvo te telo nosi kroz život.

Ne ulazim u to koje su zdravstvene implikacije gojaznosti ili neuhranjenosti, ali želim da skrenem pažnju da svaka od nas ima pravo da izabere telo koje je nosi kroz život. Ako neko uživa u pet, deset, dvadeset kilograma više ili manje, ko smo mi da mu kažemo da to nije lepo ili zdravo? Mislite da taj neko ne zna svoje zdravstveno stanje bolje od nas? Ako vidite da neko zaista svesno bira da kroz život ide sa kilogramima viška ili manjka, po vašem merilu, podržite ga u njegovom izboru, ipak je telo odgovornost vlasnika koji u njemu živi.

Nisam protiv toga da skinete koju kilu, ako vam smeta ili ćete se osećati bolje bez iste, ali jesam protiv toga da to radite iz tuđih ideala, kompleksa i razloga. Vi ste se rodile u tom telu, vama su date osobine, metabolizam, kosti kakve imate i zaista je pogrešno mrzeti sebe zbog nečega na šta nismo imale ama baš nikakav uticaj. Ono na šta imamo uticaj je da osvestimo tu lošu naviku da se non-stop kritikujemo i da nastojimo da više podržavamo žene oko nas. Onda ćemo bolje podržati i sebe na svom putu. Ovo odlično na svom Instagram profilu radi draga Anđelija Stojanović, koja piše o svom putovanju ka zdravijoj, jačoj i snažnijoj verziji sebe.

Nije realno očekivati da naš svaki dan čine idealna ishrana i trening, jer život nije konstanta. Nekim danima nizak nam je pritisak, gužva je u saobraćaju, šef viče bez razloga i ako tada čokoladni mafin i frape sa cimetom mogu da pomognu, uzmite ih sa zadovoljstvom, uživajte u njima i nemojte se posle preslišavati i kinjiti što ste ih pojeli. Svesno ste donele tu odluku, što ne znaći da odustajete od brige o sebi, treninga, zdrave ishrane, već samo znači da dovoljno volite sebe da možete da “zgrešite” i da prihvatate svoju ličnost baš zbog tih nesavršenosti, a ne uprkos njima.

JEZIVA STATISTIKA

  • Jedna od tri žene je na dijeti svakodnevno.
  • Dve od pet žena bi dale od tri do pet godina života ako bi postigle željenu težinu.
  • Dijete i dijetski proizvodi obrnu preko 66 milijardi dolara godišnje samo u Americi.
  • Više od polovine devojčica koje su sada četvrti razred osnovne škole su na dijeti.
  • Preko 81% desetogodišnjakinja ima paničan strah od gojenja.
  • Četiri od pet žena u Americi je nezadovoljno svojim izgledom.
  • Jedno istraživanje je pokazalo da se devojke u pubertetu više boje gojenja nego raka, rata ili gubitka roditelja.
  • Pre dvadeset godina prosečan model je bio oko 8% ispod prosečne težine za žene u to vreme, a danas je to čak 23% manje.

DIJETA ILI POREMEĆAJ U ISHRANI?

Kako da razlikujemo dijetu od poremećaja u ishrani? Tako što ćemo obratiti malo više pažnje na naše prijateljice koji su trenutno na raznim dijetama. Evo neke razlike između dijete i poremećaja u ishrani (eating disorder, u daljem tekstu ED).

Dijeta je gubljenje kilograma postepeno i na zdrav način. ED je pokušaj da poboljšate vaš život tako što uskraćujete sebi hranu ili se prejedate.

Dijeta je tu sa ciljem da uradite nešto dobro za sebe i svoj organizam. ED je tu kako biste pronašli odobrenje i/ili bili prihvaćeni od strane okoline.

Dijeta je tu sa ciljem da izgubite suvišne kilograme postepeno i jednom zauvek. ED su o tome kako život neće biti dobar dok ne izgubite kilograme i ne dostignete željenu, ali ne nužno i zdravu težinu.

Dijeta je tu kako bismo bili zadovoljni spoljašnjim izgledom, pošto je on deo celine koju čini naša unutrašnjost. ED govori da naša celokupna vrednost kao ljudske osobe zavisi od toga kako izgledamo i koliko smo teški.

Dijeta je tu kako biste kontrolisali vašu kilažu. ED je tu kako biste kontrolisali vaš celokupni život i emocije putem hrane.

Da li se neko od vas ili neko koga poznajete nosi(o) sa poremećajem u ishrani?

Let's Connect
Check Out My YouTube Channel