Zašto ne radim sa povoljnim ljudima?

10. 07. 2019

Biznis

Često mi neko piše da ga posavetujem gde da uloži novac kada je doneo odluku da svoj hobi pretvori u biznis. Moj odgovor je sledeći: Ako želiš da stvari rade kako treba i dugoročno planiraš da praviš pare na taj način, od temelja ih izgradi kako treba.

Ja imam uverenje da kada dam nekome veliku kintu, obavežem se sebi da primenim to što sam platila i napravim veliki rezultat. Verujem i da kada ne ulažeš u sebe i svoj biznis nećeš napraviti veliki rezultat.

Da se razumemo dobar sajt ili prodajna strana ne prodaju, tvoja harizma, znanje i sadržaj prodaju. Ali većina sudi knjigu po koricama, pa zašto onda ne bismo imali najbolje korice koje možemo da napravimo.

Ako si tek na početku, pre nego što uložiš u sve ovo ispod, potvrdi svoj biznis model. To ćeš odraditi tako što ćeš, ako krećeš od nule, slediti sledeću formulu koja je donela rezultate ženama sa moje radionice, od kojih su neke već nakon tri meseca imale full time prihod od svog hobija. Na žalost, formula ne radi ako ti ne radiš, a samo 10% njih se baci u vatru i doslovce posluša ovaj savet. Dakle, otvori naloge na mrežama i baci se u vatru. Kako? Koliko? Kada? Sve su to pitanja nekoga ko nije otvorio Instagram u životu i nije počeo. Kreni, pa ćeš već nakon 7 dana sama sebi dati odgovore na ovo.

Instagram
Prvo odluči kome se obraćaš. Ko je jedna osoba sa jednim problemom za koji nudiš jedno rešenje? Ako ne znaš odgovor na ovo pitanje, investiraj vreme, energiju i 30eur u moj kurs o ciljnoj grupi i primeni ga na svoju ideju.

Kada znaš kome se obraćaš onda kači makar jednu objavu dnevno, nekoliko storija dnevno, IGTV i Insta LIVE kada god stigneš. Radi istraživanje tržišta preko Instagrama, Q&A sesije itd. Ne moraš da izmišljaš toplu vodu, ciljna grupa će ti sama reći šta ih zanima. Organizuj besplatne Zoom mini sesije od 20 minuta da ispitaš ciljnu grupu bolje.

Facebook 

Sadržaj sa Instagrama možeš koristiti i ovde.

Prodajna stranica 

Ako nemaš kinte za prodajnu stranciu napravi je u Google sites za džabe. Pogledaj ceo prodajni levak mog muža Borisa Pohuleka koji je napravio sam i iskopiraj ga od A do Š. Na svakih 10 poziva on zatvori 8 klijenata preko ovog linka koji mu stoji na Insta profilu bez dinara uloženog u reklame https://sendfox.com/lp/m5578m

Blog 

Na blogu kreiraj sadržaj redovno, minimum jednom nedeljno, poželjno i više. Uvek se drži onoga što si rekla. Ako si rekla da ćeš kačiti svaki dan, kači svaki dan. Ako si rekla jednom nedeljno, onda kači jednom nedeljno.

Neka blog bude lepo dizajniran, a font čitljiv. Ne zaboravi da blog optimizuješ za mobilne uređaje, jer većina ljudi čita sa telefona na poslu i u prevozu.

Instaliraj Google analitiku i prati šta je najčitanije od tekstova, to će ti dati uvid u to šta tržište najviše želi. Tako sam ja nakon blogovanja od 2011. do 2016. došla do zaključka da su najčitanije teme vezane za pretvaranje hobija u posao, rad od kuće, zarade od bloga itd, pa sam kreirala proizvode i usluge da odgovorim na tražnju moje ciljne grupe.

Ako si sve ovo odradila i imaš potvrdu da postoji tržište za to čime želiš da se baviš, da to ljudima treba i da hoće da plate, tada je vreme da uložiš u stavke navedene ispod, za one oblasti koje ne umeš sam da odradiš kako treba.

MOJE INVESTICIJE

Povremeno koristim usluge navedene ispod:

  • White City Soft za vebsajt dizajn, development i quality assurance (Uložila sam 5000e u vebsajt www.jovanamiljanovic.com)
  • Prodajne stranice
  • Grafički i web dizajn (Prodajnih stranica, Blogova, Sajta, Logotipa, Vizuelnog identiteta, Promo materijala, Media Kita, Ebooka, Dnevnika…)
  • SEO analiza i upgrade sa vremena na vreme
  • Fotografije za Instagram kreira mi Tijana Žišić i Jakov Simović
  • Lektura i redaktura ako napišem novu knjigu ili kreiram dnevnik

Moji mesečni troškovi vezani za biznis:

 • Porez (250eur)
 • MailChimp (150eur)
 • Cloudflare (90eur)
 • Troškovi su za opremu su mi bili jednokratni i uključili su MacBook Air, Samsung Note 10 telefon, Blue Yeti mikrofon, tripod, ring svetlo i stalak za svetlo.

Razumem da su ovi troškovi za nekoga previsoki, ali onda prosto morate da se snalazite kako znate i umete, kao što sam i ja kada nisam imala pare da uložim u ovo 2011. Tada sam trampila svoje znanje iz drugih oblasti za ove usluge. Pomagala sam ljudima da napišu CV, motivaciono pismo, apliciraju za posao u inostranstvu, a ja sam tako dobijala logo, dizajn sajta itd.

Ko hoće, nađe način. Ko neće, nađe izgovor.

Pogledajte moj YouTube kanal