Zašto ne radim sa povoljnim ljudima?

10. 07. 2019

Biznis

Zašto ne radim sa povoljnim, nego sa profesionalnim ljudima? Povoljni me dugoročno previše koštaju.

Često mi neko piše da ga posavetujem gde da uloži novac kada je doneo odluku da svoj hobi pretvori u biznis. Moj odgovor je sledeći: Ako želiš da stvari rade kako treba i dugoročno planiraš da praviš pare na taj način, od temelja ih izgradi kako treba. Kada daš nekome veliku kintu, obavezaćeš se da napraviš veliki rezultat. Kada ne ulažeš u sebe i svoj biznis nećeš ni napraviti veliki rezultat.

Da se razumemo dobar sajt ili prodajna strana ne prodaju, tvoja harizma, znanje i sadržaj prodaju. Ali većina sudi knjigu po koricama, pa zašto onda ne bismo imali prokleto najbolje korice koje možemo da napravimo.

Ako si tek na početku, pre nego što uložiš u sve ovo ispod, potvrdi svoj biznis model. To ćeš odraditi tako što ćeš, ako krećeš od nule, slediti sledeću formulu koja je donela rezultate ženama sa moje radionice, od kojih su neke već nakon tri meseca imale full time prihod od svog hobija. Na žalost, formula ne radi ako ti ne radiš, a samo 10% njih se baci u vatru i doslovce posluša ovaj savet. Dakle, otvori naloge na mrežama i baci se u vatru. Kako? Koliko? Kada? Sve su to pitanja nekoga ko nije otvorio Instagram u životu i nije počeo. Kreni, pa ćeš već nakon 7 dana sam sebi dati odgovore na ovo.

Instagram
Odluči kome se obraćaš. Znači jedna osoba sa jednim problemom za koji nudiš jedno rešenje.

Kači minimum jednu objavu dnevno, nekoliko storija dnevno, IGTV i LIVE što više stigneš, minimum tri puta nedeljno. Radi istraživanje tržišta preko Instagrama, Q&A sesije itd. Ne moraš da izmišljaš toplu vodu, ciljna grupa će ti sama reći šta ih zanima. Organizuj besplatne Zoom mini sesije od 10 minuta da ispitaš ciljnu grupu bolje. 

Facebook 

Sadržaj sa Instagrama možeš koristiti i ovde. 

Prodajna stranica 

Ako nemaš kinte da uložiš u sajt, uloži u prodajnu stranicu, instaliraj FB pixel, Crazy egg, meri posetu i prati konverzije, pa optimizuj, dok ne dobiješ savršenu prodajnu stranicu. Ako nemaš kinte za prodajnu stranciu napravi je u Google sites za džabe.

Blog 

Na blogu kreiraj sadržaj redovno, minimum jednom nedeljno, poželjno i više. Uvek se drži onoga što si rekao. Ako si rekao da ćeš kačiti svaki dan, kači svaki dan. Ako si rekao jednom nedeljno, onda kači jednom nedeljno.

Neka blog bude lepo dizajniran, a font čitljiv. Ne zaboravi da blog optimizuješ za mobilne uređaje, jer većina ljudi čita sa telefona na poslu i u prevozu. 

Instaliraj Google analitiku i prati šta je najčitanije od tekstova, to će ti dati uvid u to šta tržište najviše želi. Tako sam ja nakon blogovanja od 2011. do 2016. došla do zaključka da su najčitanije teme vezane za pretvaranje hobija u posao, rad od kuće, frilens, korišćenje bloga i zarade od pisanja itd, pa sam kreirala proizvode i usluge da odgovorim na tražnju moje ciljne grupe.

Ako si sve ovo odradio i imaš potvrdu da postoji tržište za to čime želiš da se baviš, da to ljudima treba i da hoće da plate, tada je vreme da uložiš u stavke navedene ispod, za one oblasti koje ne umeš sam da odradiš kako treba. 

Ako nisi ovo odradio već mi šalješ na mejl tvoju sega mega posebnu, jedinstvenu ideju, znaj da je statistika protiv tebe i propašćeš pre nego što i počneš. Ako nisi već počeo, nisi kačio o tome makar tri meseca redovno, a već tražiš validaciju i želiš garanciju da ćeš uspeti, zaboravi. Em nema garancije, em čim nisi već kreirao o tome, tvoja duša to ni ne želi, samo tražiš brzu kintu i fantaziraš, a onda se bolje zaposli u Meku, to je sigurnija kinta od ove fiktivne kinte od tvoje super sonične ideje koja će promeniti svet i doneti ti milione. 

MOJE INVESTICIJE

Redovno na mesečnoj bazi koristim usluge navede ispod.

 • White City Soft za vebsajt dizajn, development i quality assurance (5000e za ovaj sajt na kojem ste trenutno) 
 • Prodajne stranice (800e po stranici poput Online kurs stranice na ovom sajtu)
 • Grafički i web dizajn (Prodajnih stranica, Blogova, Sajta, Logotipa, Vizuelnog identiteta, Promo materijala, Media Kita…)
 • FB, Instagram, Google reklame (250e po kampanji) 
 • SEO analiza i upgrade sa vremena na vreme
 • Web shop (Oko 10.000e za web shop poput mog www.najpovoljnijialati.rs)

Fotografije za Instagram kreira mi Tijana Žišić i Jovana Rakezić, sa kojima sarađujem godinama.

Moji mesečni troškovi vezani za biznis:

 • Porez (250eur) 
 • MailChimp (150eur)
 • Cloudfare (90eur)
 • Facebook/Instagram kampanje za prodaju radionice, seminara, online kursa, ebook priručnika…
  Od 250eur po kampanji za uslugu vođenja plus oko 500eur u sam budžet za oglašavanje.
 • Prodajne stranice nove (od 700eur po prodajnoj stranici)
 • Lektura i redaktura (oko 3eur po strani)
 • SEO za nove postove
 • Fotografisanje za mreže (od 100eur do 300eur zavisno od potreba)

Troškovi su za opremu su mi bili jednokratni i uključili su MacBook Air, Samsung Note 10 telefon, Blue Yeti mikrofon, tripod, ring svetlo i stalak za svetlo. 

Razumem da su ovi troškovi za nekoga previsoki, ali onda prosto morate da se snalazite kako znate i umete, kao što sam i ja kada nisam imala pare da uložim u ovo 2011. Tada sam trampila svoje znanje iz drugih oblasti za ove usluge. Pomagala sam ljudima da napišu CV, motivaciono pismo, apliciraju za posao u inostranstvu, a ja sam tako dobijala logo, dizajn sajta itd.

Ko hoće, nađe način. Ko neće, nađe izgovor.

Pogledajte moj YouTube kanal