Minimalizam i veliko raspremanje

11. 01. 2021

Lifestyle

Ne postoji pogrešan trenutak da se rešimo stvari koje nam više ne služe, bilo da su to navike, ubeđenja, uverenja koja nas usporavaju, ili fizičke stvari koje nam više nisu potrebne. Bitno je da dobro porazmislimo šta je za nas uspeh i krupnim koracima krenemo u smeru njegovog ostvarenja, a skidanje viška masti sa tela i garderobera je odličan početak.

Jedna od stvari kojima se ja pozabavim svakih mesec danaje pospremanje stana i ormara. U tome mi je pomogla knjiga Mari Kondo, koja daje sjajne savete o temeljnoj organizaciji. Ako njenu filozofiju sumiram u jednu rečenicu ona bi glasila: Baci, pokloni ili prodaj sve što u tebi ne budi radost, što ne nosiš, ne voliš ili ne koristiš.

U praksi to izgleda tako što ili izbaciš sve iz ormara na krevet, pa jedno po jednu uzmeš u ruku, pogledaš, razmisliš kada si to nosila poslednji put, a onda ukoliko te taj komad odeće i dalje usrećuje zadržiš ga. Ukoliko ne, spakuješ ga da ga prodaš, pokloniš ili baciš, zavisno u kom je stanju. Meni ovakve odluke dolaze spontano, jer sam već godinama u minimalističkom fazonu. Za put od godinu dana spakujem se u jedan kofer, a na kratka putovanja nosim samo carry on prtljag. Zvuči nemoguće, ali verujte mi da tu imam sve što mi je potrebno.

Možda je vaš izgovor da ste jako vezani za tu staru garderobu kada ste bili mali ili šta već, ali znajte da od te emocije leba nema, a nekome ko se smrzava na ulici ta jakna dobro dođe. Kapirate poentu? Ako tek počinjete sa ovim načinom života, možda će vam prijati da pročitate ovaj tekst.

Pitanje na koje početnici još žele da čuju odgovor je gde sada sa svim tim stvarima.

Gde baciti te stvari?
Uvek pored kontejnera, oprane i čiste u kesi, jer ma koliko vama to delovalo kao smeće, možda nekome bude korisno ili nosivo.

Gde prodati stvari?
Ja se šalim često da sam ceo mamin stari ormar prodala na Limundu, Kupindu i sajtu MojeKrpice. MojeKrpice su odlične, jer ne uzimaju nikakvu proviziju za kačenje stvari. Možete prodati stvari u second hadn šopovima, ali ne mogu pisati o tome detaljnije, jer nisam probala. Ja sve što mogu odradim online.

Gde pokloniti stvari?
Oprane i ispeglane stvari možete odneti u Crveni krst ili prihvatalište. Drugarica i ja smo ih nosile u dom Moše Pijada.

Postoje razni benefiti koje ćeš osetiti kada se otarasiš svih nepotrebnih gluposti koje si godinama akumulirao svuda po kući, pa i u ormaru. Neki od tih benefita su sledeći:

  • Znaš tačno šta imaš za koju priliku.
  • Znaš tačno šta ti fali da dokupiš ukoliko ti išta zaista i fali.
  • Znaš tačno šta pozajmljuješ po potrebi. Zašto bi morala sve da poseduješ? Nešto što ti ne treba za svaki dan možeš i da pozajmiš. Ja za sve javne događaje, svadbe i prijeme uvek pozajmljujem haljine od drugarica, mame ili domaćih dizajnera. Ovako svaki put imam odličnu kombinaciju i nemam problem da razmišljam gde sada sa tom haljinom koju sam samo jednom obukla.

Nadam se da vas je ovaj tekst nadahnuo da sredite taj ormar i prionete u akciju sa tim što pre, kako biste osetili benefite minimalističkog života i učinili dobro delo pokloniviši stvari koje ne koristite onima kojima i te kako znače. Poslušajte i ovaj audio o tome na mom Instagram kanalu.

Pogledajte moj YouTube kanal


Ako želiš da ti pošaljem moj priručnik koji će ti pomoći da napraviš brend po svojoj meri, ostavi email.