Efikasnost i Efektivnost?

14. 03. 2021

Biznis

Efikasnost i efektivnost – Da li znate razliku?

Wikipedia: Efikasnost znači raditi stvari na pravi način, brzo i kvalitetno, a efektivnost znači raditi prave stvari. Ukoliko ste zbunjeni, nastavite da čitate.

Pošto svi mi imamo ograničene resurse: nedovoljno vremena, energije, novca, a pri tome zavisimo od promenljivog okruženja, mi moramo pažljivo da organizujemo svoje misli, kako bismo svesno uticali na svoja dela i sprečili prokrastinaciju. 

Većina ljudi u današnje vreme stavlja fokus na efikasnost. Koristimo Bloglovin kako bismo sve što pratimo imali na jednom mestu, integrišemo sve online naloge kako bismo istovremeno pratili sve promene, koristimo brojne plugine kojima sređujemo mejl listu, ali da li nam to stvarno pomaže da budemo efektivni? Odgovor je ne.

Zapitajte se da li radite stvari koje su vam zaista bitne ili radite nešto čisto da biste ga odradili. Efektivnost je nešto što morate postići kako biste ostvarili svoje zamisli i ispunili svoje dugoročne ciljeve. Velike stvari u životu nećete postići ni sređivanjem inboxa, ni brisanjem prašine, a ponajmanje trčanjem sa jedne strane na drugu, kako biste što pre završili svakodnevne obaveze.

Na koji način postižemo EFEKTIVNOST?

Tako što napravimo lisu svih obaveza u našem životu. Kućne, poslovne, privatne obaveze, treninge, zabavu itd. Nakon toga, odradimo još jednu listu u kojoj te iste obaveze poređamo po prioritetu, šta je bitno, a šta je hitno. Mnogo je važno da znate šta su vaši lični prioriteti, a šta su prioriteti na poslu ili kod kuće i da skladno tome napravite dobar plan.

  • Šta je meni bitno? Dovoljno sna, zdrava ishrana, treninzi, čitanje i pisanje, provođenje vremena u samoći, provođenje vremena sa prijateljima itd.
  • Šta je meni manje bitno? Izlasci u klub, prazne priče na kafama itd.

Naučite da poštujete tuđe životne izbore. Ne kažem da morate da ih nužno razumete, ali trebalo bi da ih poštujete. To što je vama izlazak petkom uveče sastavni deo života, ne znači da treba da se naljutite na prijateljicu koja leže u devet u krevet. To što neće izaći sa vama ne znači da vas manje voli, već samo da je sama sebi prioritet, što i jeste zdrav život. Ona nije tu da vama ispunjava zahteve, već da srećno i ispunjeno živi svoj život, a ukoliko se u tome ispunite i nađete na pola puta, onda super. Ako ne, onda možda treba da promislite još jednom kakvim ste ljudima okruženi. Ne zahtevajte i ne očekujte od drugih da budu kao vi.

Na koji način postižemo EFIKASNOST?

Tako što radimo stvari u kojima smo dobri, učimo od onih koji su uspešniji od nas i ne pokušavamo da radimo pet stvari u isto vreme! Prestanite da multitaskujete, da se ponašate kao da sve možete da uradite sami, jer ćete onda sve i raditi sami. Hrabro je tražiti pomoć kada nam je potrebna.

Pročitajte ovaj tekst da vidite kako da bolje organizujete vreme i energiju kako biste postigli željene ciljeve.

IZJAVA AUTORA: Svi tekstovi na sajtu – blogu predstavljaju autorsko delo Jovane Miljanović i zaštićeni su Zakonom o autorskim i srodnim pravima Republike Srbije. Strogo je zabranjeno svako preuzimanje dela teksta ili kompletnog teksa bez pismene saglasnosti autora. Zabranjeno je svako drugo raspolaganje predmetnim tekstovima bez pismene saglasnosti autora. U slučaju povrede prava autora, obavestiće se nadležni organi i protiv prekršioca pokrenuti sudski parnični i krivični postupak. Za sve informacije možete se obratiti autoru na mail: [email protected]