Kako da napraviš karijerni zaokret?

25. 11. 2016

Biznis

Kada osećaš da posao koji radiš nije za tebe, treba da nastaviš dalje dok ne nađeš nešto što voliš da radiš, za šta si plaćena koliko smatraš da zaslužuješ da budeš plaćena i od čega ti se ne beži kući svaki dan. Ukoliko misliš da malo ko može u Srbiji da te plati koliko bi ti želela, onda započni svoj posao i sama sebi priušti život kakav želiš.

Mrzeti posao koji radiš i ne pronalaziti zadovoljstvo u njemu je gubljenje vremena i životne energije. Posao je verovatno mesto na kojem provodiš najviše vremena i nedopustivo je da budeš nezadovoljna njime. Bez obzira što nekim ljudima ceo život prođe u nezadovoljstvu, ne dozvoli da se to desi i tebi. Ne postoji pravo vreme za karijernu promenu, ne možeš ni da poraniš ni da zakasniš, jer ćeš ti znati kada je trenutak došao.

Možda je savršen posao onaj koji ćeš kreirati sama

Možda se osećaš da si samo mala nebitna karika u nečijem master planu za zgrtanje novca, a želiš da se osećaš korisno i da nečemu doprineseš, možda čak i da pokreneš svoj posao. Ako želiš da pokreneš svoj posao obavezno pročitaj knjigu Preduzetnički mit, čuvenog Majkla Gerbera. Ako se već duže osećaš tako, popričala si sa bitnim ljudima u svom životu o tome, onda je vreme da trenutnom poslu kažeš zbogom. Možda imaš neki svoj proizvod koji praviš ili uslugu koju daješ i onda je odlična ideja da započneš svoj biznis i predstaviš svetu svoje umetničko delo.

Možda je samo vreme da nađeš novu firmu ili promeniš okruženje

Budi fleksibilna i pomiri se sa tim da ni jedan posao neće biti savršen, čak ni onaj koji ti stvoriš. Dakle, negde ćeš imati više novca, ali će ti firma biti dalje od kuće. Negde ćeš imati odlične kolege, ali manje para i tako dalje. Najbitnije je da znaš svoje prioritete i da u skladu sa njima doneseš odluku. Jednom kada daš otkaz, nema nazad. Odradi networking među prijateljima, na LinkedInu i Facebooku, pa pogledaj šta rade ljudi sličnog profila poput tebe, gde rade, kako su zadovoljni. Možda ti neko preporuči nešto o čemu nisi ni razmišljala pre! Dobro se preispitaj, stavi sve na papir pre nego što doneseš odluku da promeniš posao i obavezno sredi svoj CV i motivaciono pismo, za šta imaš kompletna uputstva na mom blogu.

Zapitaj se sledeća pitanja pre nego što daš otkaz:

  • Da li radim ovo samo zbog para ili i iz ljubavi?
  • Da li imam trenutno na raspologanju drugi lakši način zarade?
  • Da li mi ova plata omogućava relativno lagodan život?
  • Da li sam spremna da se odreknem nekih od tih lagodnosti zarad višeg cilja?
  • Čime sam spremna da platim cenu uspeha ako započnem sopstveni biznis? (komfor, vreme, sloboda…)

Nadam se da ti je ovaj tekst dao korisne informacije na šta da obratiš pažnju ako se spremaš za novo poglavlje svog života! Želim ti puno sreće!

IZJAVA AUTORA: Svi tekstovi na sajtu – blogu predstavljaju autorsko delo Jovane Miljanović i zaštićeni su Zakonom o autorskim i srodnim pravima Republike Srbije. Strogo je zabranjeno svako preuzimanje dela teksta ili kompletnog teksa bez pismene saglasnosti autora. Zabranjeno je svako drugo raspolaganje predmetnim tekstovima bez pismene saglasnosti autora. U slučaju povrede prava autora, obavestiće se nadležni organi i protiv prekršioca pokrenuti sudski parnični i krivični postupak. Za sve informacije možete se obratiti autoru na mail: [email protected]