Godišnji presek stanja

20. 03. 2021

Biznis

Koliko smo zapravo istinski radili na svemu onom što smo zacrtali da ostvarimo u ovoj godini, a koliko smo nalazili opravdanja u okolnostima spolja? Koliko smo prEživljavali, a koliko prOživljavali svoj život? Koliko smo toga odradili, a koliko odlagali? Hajde da napravimo presek stanja!

Ulazimo uskoro u novi mesec i vreme je da uradimo presek stanja, kako bismo mogli da efikasnije i efektivnije postignemo željene ciljeve. Kada želim nešto što nikada nisam imala, zapitam se ko moram da postanem da bih to nešto postigla, kreirala ili posedovala. Koje nove navike, rituale ili okruženje treba da kreiram, na čemu da radim, a šta da ostavim po strani da bih mogla da pređem na sledeći nivo moje životne igrice.

Kada radim presek stanja, obratim pažnju na četiri nivoa zdravlja: fizički, emocionalni, mentalni i duhovni nivo. 

Odgovaranjem na ova pitanja doći ćemo do svih rupa u našem sistemu i organizaciji vremena i moći ćemo da ih zakrpimo.

NEMAŠ VREMENA ILI TI SAMO NIJE PRIORITET?
Da li ti biraš svoje prioritete ili oni biraju tebe? Tvoje akcije pokazuju tvoje prioritete, a ne tvoje reči! Sedi sada sama sa sobom i popričaj iskreno, kao što bi sa najboljom prijateljicom. Zapiši gde ulažeš i na šta trošiš svoj dan, a gde ulažeš i na šta trošiš svoj novac. To će ti puno pomoći da sagledaš realnu sliku i vidiš zašto nisi tu gde si želela da budeš kada si pisala svoju novogodišnju listu odluka.

DA LI KREIRAŠ ILI KONZUMIRAŠ?
Za sve nas koji se bavimo kreativnim radom, posebno pisanjem i blogovanjem, važno je da s vremena na vreme postavimo sebi pitanje: Da li kreiraš nove sadržaje ili konzumiraš tuđe? Konzumirajući konstantno tuđe sadržaje, ti konzumiraš tuđe živote, umesto da radiš punom parom na kreiranju svog. Naravno da treba prikupljati inspiraciju, biti u toku, pratiti i čitati kolege blogere, domaće i strane, ali nikako ne treba dozvoliti da čitanje tuđeg sadržaja preuzme primat nad kreiranjem sopstvenog, jer onda gubiš svoj lični glas i autentičnost, i spontano i nesvesno preuzimaš tuđe boje kojima bojiš svoj tekst tako da on ispada neautentičan.

ŠTA TI JEDEŠ, A ŠTA JEDE TEBE?
Koji izazov želiš da postaviš sebi za sledeći mesec? Da li da se zdravije hraniš, više treniraš, probaš jogu ili odeš na trčanje? Džabe ti savršen plan ishrane ako nastaviš da dozvoljavaš nekim ljudima i situacijama (to jest svojoj interpretaciji istih) da toksično deluju na tebe. Mislim da je mnogo bitnije od toga šta jedeš, da znaš šta jede tebe. Stvari koje nas jedu svaki dan stvaraju veliku količinu stresa, nagomilane negativne energije i uzrokuju brojne fizičke i mentalne tegobe. Jako je bitno da osvestimo koje nas to stvari i koji nas to ljudi jedu na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou. Postoje mentalni, fizički i emotivni zlostavljači, a na vama je da identifikujete svog i ne dozvolite da vam, narodski rečeno, drma kavez . Sačuvajte svoj unutrašnji mir i stabilnost, bez obzira na spoljašnje faktore, jer nam je ova godina itekako pokazala da je jedino na šta imamo uticaja naš um.

Još neka korisna pitanja za razmišljanje:

* Da li smo fizički zdravi i aktivni i da li uživamo u tim aktivnostima

* Da li nam se dopada naše telo i osećaj u njemu

* Da li nam se dopada naše finansijsko stanje 

* Da li mi vodimo svoje finansije ili one vode nas

* Da li smo u dodiru sa svojim osećanjima

* Da li dopuštamo sebi da kažemo drugima kako se osećamo

* Da li dopuštamo sebi da osetimo sve emocije – i lepe i manje lepe

* Da li smo sposobni da postavimo jasne emocionalne granice

* Da li smo sposobni da kažemo ne

* Da li smo sposobni da budemo svoji i autentični bez straha od osude

* Da li smo sposobni da jasno i glasno kažemo šta želimo

* Da li pravilno formulišemo svoje želje i potrebe

* Da li smo otvorenog uma za nove uvide i shvatanja

* Da li nam naša uverenja koja su nas dovela dovde služe i dalje

* Šta novo moramo da usvojimo ili naučimo kako bismo prešli na sledeći nivo životne igrice

* Da li smo sposobni da provodimo vreme sami u tišini

* Da li smo u dodiru sa našom intuicijom

* Da li smo zadovoljni svojim poslom

* Šta bismo još voleli da radimo pored toga

* Da li nam se dopada smer u kojem se krećemo ove godine

* Da li radimo sve što je u našoj mogućnosti da stignemo gde smo pošli

* Da li verujemo da zaslužujemo veliki uspeh kakvom težimo

Nadam se da će vam odgovori na ova pitanja biti vetar u leđa da promenite kurs kretanja na onaj pravi, ako već niste na njemu. Slobodno ga menjajte i pratite svoj instinkt, jer ne postoji pogrešan put, već samo vaš put.  I zapamtite da ne dugujete nikome objašnjenje za svoj život.

IZJAVA AUTORA: Svi tekstovi na sajtu – blogu predstavljaju autorsko delo Jovane Miljanović i zaštićeni su Zakonom o autorskim i srodnim pravima Republike Srbije. Strogo je zabranjeno svako preuzimanje dela teksta ili kompletnog teksa bez pismene saglasnosti autora. Zabranjeno je svako drugo raspolaganje predmetnim tekstovima bez pismene saglasnosti autora. U slučaju povrede prava autora, obavestiće se nadležni organi i protiv prekršioca pokrenuti sudski parnični i krivični postupak. Za sve informacije možete se obratiti autoru na mail: [email protected]