Formula za ostvarenje tvojih ciljeva

18. 03. 2021

Lifestyle

Danas želim sa vama da podelim jednu korisnu vežbicu koja vas može zabaviti i naterati da se jasnije fokusirate na ostvarenje ciljeva. Kako ne biste mislile da ste nesposobne da nešto postignete, već kako biste uvidele da smo svi isti i da kada nemamo jasan cilj, jasno zašto, lelujamo naokolo kao muve bez glave, dok ne klepimo u zid i shvatimo da nismo ništa uradili. A toliko snova, planova i želja tada ugine u nama i ostavi nas neraspoloženim. Zato hajmo na napad na ostvarenje ciljeva, kroz ovu vežbicu.

Najpre uzmite A4 papir i povucite liniju po sredini. Sa leve strane napišite šta radite sada trenutno u životu što želite i dalje da radite, jer vas ispunjava. Ne mora da bude finansijski profitabilno. Meni tu stoji: online program, zoom webinari, sadržaj za mreže, newsletter, meetup druženja. Sa desne strane napišite šta želite da uradite ili šta treba da završite. Maksimum 10 taskova ili želja ili ciljeva. 

Sada, kada ste to popisali, pored svake želje napišite vama lično na kom je ona mestu na skali od 1 do 10, a pored toga napišite da li možete to sami ili vam treba nečija pomoć i ako da, onda čija. Ili ako vam fali znanje ili veština, napišite i to. Talenat je precenjen, ja nemam talenat za većinu stvari, ali bitno je da za ono što mene interesuje učim svaki dan, stičem dodatno znanje i usavršavam svoju veštinu.

Dok smo u ovoj fazi, bitno je da napravimo razliku između sanjarenja koje je pasivno i planiranja koje je aktivno, tako da pored svake od tih želja kada napišemo prioritizaciju, stičemo neki uvid šta je za nas trenutno samo sanjarenje i zeza, a šta stvarno nameravamo da uradimo. Kada imaš jasnu nameru i uradiš sve što je neophodno, ništa te ne može zaustaviti. Ali zbilja ništa. Nebitno je da li si talentovana, pitanje je samo da li si voljna da uradiš sve što je neophodno da od tačke A dođeš na tačku B, ma koliko trajalo i ma koliko ljudi pitala za pomoć tokom putovanja. Ako uradiš samo sve što je do tebe, nema ‘leba od toga, jer da sam ja radila sve što je do mene, nikada ne bih imala ovako moćan sajt ili lepo dizajnirani ebook, jer ja to ne znam da kreiram sama.

Sledeći korak je da identifikuješ žene iz okruženja koje te inspirišu i koje su realizovale neki od tih tvojih ciljeva. Ako ih nemaš u okruženju, onda žene iz sveta uspešne na tom polju. Možeš da im pošalješ mejl ili pismo. Da zamoliš za par minuta njihovog vremena kako bi ti dale savet ili sugestiju. Da probaš da čitajući o njima ili slušajući šta pričaju vidiš šta one rade drugačije i zašto su tu gde jesu. Najbitnije je da vidiš kako one razmišljaju drugačije od tebe. Kako gledaju samo svoja posla, kako imaju jasnu viziju, kako znaju šta hoće i kako se ne bore protiv stvarnosti, već veruju da se stvari dešavaju za njihovo najveće dobro, čak i kada im ne odgovaraju. Meni su trenutno najinspirativnije žene sa kojima sam u kontaktu Brooke Castillo i Stacey Boheman. Od njih svakog dana učim o poslu, pogledu na svet i rešavanju velikih poslovnih i privatnih izazova sa osmehom na licu.

Sada kada si poređala tih svojih deset želja i maštala o razradi svake od njih, vreme je da vidiš koje su trenutno u skladu sa tvojom životnom svrhom. Ovo je važno, jer ma koju želju da izabereš, biće sigurno prepreka na putu, neprijatnosti, straha i stresa i to je lakše prevazići kada imaš jasno zašto. U tome ti može pomoći knjiga Shakti Gawain: Živeti u svetlosti, Viktora Frankla: Zašto se niste ubili i Simona Sineka: Tvoje zašto.

Ako se mnogo tripuješ oko toga da si izabrala pogrešan cilj za prvi cilj, opusti se, prvi cilj je samo katalizator promena i kada njega sprovedeš, steći ćeš samopouzdanje, jer si ispunila sopstveno obećanje sebi. Potom ćeš krenuti da štikliraš ostale ciljeve sa manje muke i sve će ti ići lakše i od ruke.

Sada na drugom papiru nacrtaj tačku A sa koje krećeš i tačku B na koju planiraš da stigneš. Na tom putu iscrtaj moguće prepreke na putu u smislu manjak znanja, iskustva, keša ili vremena za određenu stvar. Potom postavi jasne metrike uspeha, da bi znala da se ne krećeš brzo u pogrešnom smeru. 

Lista želja koju si napisala na papiru je zapravo lista potencijalnih mogućnosti. Razlog zašto ne istrajemo kada imamo previše ciljeva ili želja odjednom jeste taj što lista mogućnosti ili lista opcija nije obavezujuća i onda se mi igramo sa idejom, sanjarimo, pričamo, a niti imamo plan, niti nameru, niti metrike uspeha, niti jasne akcije i korake, koji su neophodni kako bismo tu želju pretvorili iz ideje u stvarnost. Drugim rečima, ako se ne obavežeš za taj jedan tebi trenutno najbitniji cilj, nema ‘leba od toga.

Izaberi tvoj prvi cilj, napravi mapu puta i popiši gde su tu za tebe izazovi na toj mapi. Onda prioni na rad! Kreni korak po korak za ostvarenje ciljeva, i uspeh je neminovan.

Ako želiš moj audio kurs na temu postavljanje i ostvarenje ciljeva sa 4h materijala, vežbi i domaćih pošalji mi email.

IZJAVA AUTORA: Svi tekstovi na sajtu – blogu predstavljaju autorsko delo Jovane Miljanović i zaštićeni su Zakonom o autorskim i srodnim pravima Republike Srbije. Strogo je zabranjeno svako preuzimanje dela teksta ili kompletnog teksa bez pismene saglasnosti autora. Zabranjeno je svako drugo raspolaganje predmetnim tekstovima bez pismene saglasnosti autora. U slučaju povrede prava autora, obavestiće se nadležni organi i protiv prekršioca pokrenuti sudski parnični i krivični postupak. Za sve informacije možete se obratiti autoru na mail: [email protected]