Kako da prestaneš da se upoređuješ sa drugima

16. 03. 2021

Lifestyle

Kako da prestaneš da se upoređuješ sa drugima?

Prvo pitanje je zašto bi prestala i da li ti to i čemu služi.

Upoređivanje sa drugima nije samo po sebi ni dobro ni loše, sve zavisi šta napraviš od toga.

Možeš se upoređivati sa drugima i zavideti im, a možeš se i inspirisati i motivisati nečijim radom i postignućima.

Poređenje sa onima za koje znamo da se bave sličnim stvarima kao i mi može biti odličan vetar u leđa, alat i gorivo.

Ako vidiš da je neko u tvom polju napravio orgroman uspeh, ima posao, karijeru ili život o kakvom ti maštaš, pre nego što počneš da bacaš hejt na sebe ili njega, možda je vreme da se zaustaviš na trenutak i razmisliš šta je dobro u tome.

Baš tako, šta je dobro u tome da neko ima nešto što ti želiš, a ti ne?

Dobro je da uvidiš da ako on to može da ima, velike su šanse da možeš i ti.

Možda ti fali znanje, trud, rad, upornost, volja, snaga, energija, istrajnost ili nešto deseto, ali sama činjenica da je neko nešto uspeo da uradi treba da ti bude potvrda da je to nešto moguće i za tebe.

  • Kako da saznaš zašto stvarno želiš to što želiš?

Ponekad se povinujemo za tuđim ciljevima ili pojavnim oblicima uspeha. Ali da li je to relevantno i za tebe? Razmisli sada o nekom svom cilju, na primer želiš da smršaš. Zašto želiš da smršaš? Zato što “tako treba” i žena treba da izgleda na određeni način ili neko od tebe to očekuje.  Možda je bolji motiv da bi se osećala bolje ili zdravije, da bi imala više snage da se igraš sa svojom decom, da bi mogla da ideš na planinarenje… Izmišljam sada neke različite razloge, ali poenta je u tome da stvarno treba da iskreno porazgovaraš sa sobom i vidiš šta se krije iza tvoje želje. Kada to utvrdiš, moći ćeš mnogo brže da stigneš do cilja, bićeš motivisanija i lakše ćeš napraviti konkretne akcije.

  • Šta za tebe znači neka materijalna stvar?

Ako želiš da imaš veliku kuću od tri stotine kvadrata zapitaj se ponovo zašto to želiš. Da li misliš da je nekome ko ima takvu kuću život lakši, lepši, srećniji od tvog? Da li ti želiš da imaš život koji je lakši, lepši, srećniji ili osećaj da imaš dom ili želiš baš tu fizičku kuću. U redu da želiš samo kuću, ali u ovom primeru samo preispitujemo nečiju hipotetičku želju kako bismo demonstrirali koliko zapravo često zamaskiramo od sebe pravi razlog zašto želimo to što želimo.

  • Koji su tvoji jedinstveni kvaliteti?

Sva sreća te nismo svi isti, inače bi ovaj svet bio jako dosadno mesto. Umesto da se upoređuješ sa drugima i gledaš koje sve osobine neko ime a ti ih nemaš, možda bi mogao da skreneš pogled ka sebi i postaviš sebi sledeća pitanja:

  • Šta je ono u čemu si ti najbolja verzija sebe?
  • Šta je ono zbog čega prijatelji od tebe traže pomoć?
  • Koji su tvoji kvaliteti i talenti na kojima ti drugi daju komplimente?
  • Da li su dovoljno razvijeni ili treba da poradiš na njima?

Kada prepoznaš svoje kvalitete i talente i rešiš da budeš ti ti a ne neko drugi, biće ti mnogo lakše da odrediš put kojim ćeš da ideš.

Eventualna ljubomora će se pretvoriti, ako to dopustiš, u radoznalost i spremnost da dostigneš nečiji nivo – ali pod tvojim uslovima i u obliku koji je tebi bitan.

O prepoznavanju svojih kvaliteta, vrednovanju sebe i zdravom samopouzdanju sam već ranije pisala.

Nadam se da će ovaj tekst pomoći onima koji su se zaglavili u lošim emocijama u odnosu na sebe i na druge da promene tačku gledišta i pozabave se sobom i svojim uspesima.

IZJAVA AUTORA: Svi tekstovi na sajtu – blogu predstavljaju autorsko delo Jovane Miljanović i zaštićeni su Zakonom o autorskim i srodnim pravima Republike Srbije. Strogo je zabranjeno svako preuzimanje dela teksta ili kompletnog teksa bez pismene saglasnosti autora. Zabranjeno je svako drugo raspolaganje predmetnim tekstovima bez pismene saglasnosti autora. U slučaju povrede prava autora, obavestiće se nadležni organi i protiv prekršioca pokrenuti sudski parnični i krivični postupak. Za sve informacije možete se obratiti autoru na mail: jovana.miljanovic@gmail.com