Recept za sreću u 5 koraka

24. 05. 2016

Lifestyle

Pročitala sam knjigu koju je napisao Neil Pasricha “The Hapiness equation“  i evo 5 saveta koji su njegov lični recept za sreću 🙂

Nedeljno:

  • Prošetaj 3x nedeljno kako bi znatno povećao svoj nivo seratonina,  energiju i postigao veći fokus. Šetaj sa prijateljem ili sama, ali nemoj biti na mobilnom telefonu svo to vreme. Primeti stvari koje te okružuju u sadašnjem trenutku, a ne na razmišljanje o obavezama i planovima. Toliko se fokusiramo na budućnost da smo potpuni zaboravili šta znači živeti u sadašnjosti.
  • Učini 5 lepih gestova nedeljno. Ja na primer uvek u torbi imam neke bombone ili čokoladice koje dajem deci koja prose na ulici. Verujem da ih to nekada oraspoloži više nego novac, jer to svakako nisu očekivali.

Takođe, trudim se da svaki mesec investiram 20% moje zarade u humaniterne akcije koje mi u tom trenutku znače. Tajna srećnog i bogatog života za mene je davanje i deljenje. Ako čekate da budete bogati da biste počeli davati u velikoj ste zabludi. Uvek postoji nešto što možeš da podeliš sa drugim, ma koliko malo misliš da imaš, neko ima još manje.

Kada sam bila bez dinara i nisam mogla da dajem novac, davala sam svoje vreme i pomagala ljudima sa mojim znanjem iz oblasti marketinga, blogovanja, startupa, besplatnih putovanja itd.

  • Zapiši 5 stvari za koje si zahvalan ove nedelje.  To može biti ukusan obrok, poruka od prijatelja, uspešan dan na poslu, udoban krevet, struja i voda…stvari za koje misliš da ne utiču na tvoju sreću. A onda zamisli da živiš u skloništu za ljude bez doma i vidite koliko biste onda bili srećni da imate to što sada uzimate zdravo za gotovo.

Pomaganje nekome u nevolji i osmeh na licu deteta kome ste posvetili pažnje igrajući se s njim u domu su trenuci koji vas spuštaju na zemlju i podsećaju šta je zaista bitno. Trenuci koje sam izdvojila na volontiranje i pomoć drugima su trenuci osmeha, suza, saosećanja i iznad svega zahvalnosti za sve ono što imam dato od detinjstva, a i za sve ono što sam svojim trudom i radom stekla.

Dnevno

  • Vodi dnevnik 20minuta dnevno o stvarima koje su se desile tog dana ili o kojima si razmišljao. Videćeš tako  šta možeš da uradiš da poboljšaš ono sa čime nisi zadovoljan. Ja zapišem svoje planove, ciljeve i želje za naredni dan. Ako se osećam tužno, zapišem liste stvari, ljudi, jela, destinacije koje volim. Nekada pišem Bucket Listu stvari koje želim da uradim za vreme života, nekada pišem o hrani koju želim da probam, životinjama koje želim da vidim i zagrlim i mestima na koje želim da odem.
  • Samo 5 minuta meditacije dnevno je potrebno  da vaš dan i život dobiju potpuno drugi smisao. Ja koristim Calm i HeadSpace  aplikacije.

 

IZJAVA AUTORA: Svi tekstovi na sajtu – blogu predstavljaju autorsko delo Jovane Miljanović i zaštićeni su Zakonom o autorskim i srodnim pravima Republike Srbije. Strogo je zabranjeno svako preuzimanje dela teksta ili kompletnog teksa bez pismene saglasnosti autora. Zabranjeno je svako drugo raspolaganje predmetnim tekstovima bez pismene saglasnosti autora. U slučaju povrede prava autora, obavestiće se nadležni organi i protiv prekršioca pokrenuti sudski parnični i krivični postupak. Za sve informacije možete se obratiti autoru na mail: jov[email protected]