Jadranka Bokan Berger

16. 07. 2020

Diplomirala sam nemački jezik i književnost u Novom Sadu, a već nešto više 10 godina radim u jednoj IT-firmi. U toj firmi radim isključivo na engleskom jeziku tako da sam vrlo brzo shvatila da ću nemački jezik i metodiku nastave potpuno zapostaviti ako ne preduzmem nešto. Zato sam počela da držim časove nemačkog jezika što je u međuvremenu postalo moj drugi, paralelan posao. Ima toliko toga u mojoj profesionalnoj karijeri da bih sigurno i potpuno nepravedno nešto izostavila kad bih počela da nabrajam sve.

2016. godine kreirala sam svoju internet stranicu “German Language Workshop” koja je trebalo da posluži meni i mojim kolegama kao “alat” za rad, kao onlajn udžbenik i priručno sredstvo kome se lako pristupa preko interneta. Stranica je inicijalno nastala od materijala za nastavu koji sam sama smišljala pokušavajući da zainteresujem maturante u jednoj privatnoj gimnaziji u Novom Sadu za učenje nemačkog. Danas na sajtu ima preko 150 strana.

Posebno sam ponosna na rec “workshop” u nazivu moje “priče” jer asocira na moje radničko poreklo i automehaničarsku radionicu. Osim toga, rad sa učenicima često izgleda kao “pravljenje” i “budženje” nemačkog u nekakvoj “radionici nemačkog jezika”, pa se otuda reč “workshop” (radionica) sama nametnula.

Jovanu sam dugo pratila preko Instagrama pre nego što sam se pre dve godine odlučila da odem na njenu radionicu. Tada sam već imala vebsajt i išla sam svuda gde mi se činilo da ću čuti i saznati nešto korisno što bi mi pomoglo da se profesionalno potpuno osamostalim. Dešavalo mi se i pre toga u zivotu da ne znam šta tačno želim, ali tražim, i onda mi se desi baš ono što sam tražila, a nisam tačno znala šta je. I uvek je to neka životna promena i prekretnica. Upravo to se desilo posle Jovanine radionice.

Promenio se način na koji razmišljam o biznisu, što mi je donelo mnoge benefite, a najvažnije od svega je to što sam upoznala svoje “pleme”. To su žene slične meni koje teže da postignu svoj uspeh i koje se nesebično raduju tuđem uspehu; koje stalno uče i razvijaju se i dele svoje znanje sa drugima. One kojima pripadam, a koje mi stalno “zadaju” nove zadatke, kojima se divim i koje u meni pale onu “lampicu” da poželim da budem kao one. Koje su uspešne u poslu, uspešne supruge i majke. Žene-kraljice. Takva je i Jovana.

Jovana, od srca ti hvala za sve što činiš za nas i što uspevaš da pronađeš vremena za svakog od nas pojedinačno!

Moja radionica: Tips & Tricks for learning new words

U planu su:

  • e-book (priručnik sa cakama) za A2 nivo
  • radionica o mnemoničkim tehnikama za učenje nemačkog
  • e-kurs kompletnog B1 nivoa
Pogledajte moj YouTube kanal


Ako želiš da ti pošaljem moj priručnik koji će ti pomoći da napraviš brend po svojoj meri, ostavi email.