Nataša Vukmirović

13. 02. 2020

Na Jovaninoj radionici sam konačno ostavila iza sebe pravila iz 20. veka. Kad sam odlučila da promenim posao, počela sam da učim, s velikom radošću, različite stvari iz struke. S druge strane, marketing mi nije bio baš omiljena oblast i bilo mi je potrebno ohrabrenje. Sasvim slučajno, saznala sam za Jovanu Miljanović. Pročitala sam sve tekstove na njenom sajtu (za pola stvari mi nije bilo jasno kako je to uspela), ali postojala je jedna stvar koja mi je ulivala poverenje – njeno lice.

Na radionici sam shvatila da Jovanin osmeh otkriva samopouzdanje koje proizlazi iz znanja koje poseduje i neprestano unapređuje. Brza je, pomislila sam. U prvih sat vremena već sam saznala toliko toga za šta nisam znala ni da postoji, a kamoli kako funkcioniše. Ako bi trebalo da opišem radionicu u jednoj rečenici, to bi zvučalo ovako: Znaš, Nataša, postoji jedan paralelan svet, a ja ću te obučiti da budeš spremna da u njega uđeš. Ulaz u taj svet biće tvoj blog. Kao učesnica radionica i treninga, ne volim puno da pričam o sebi. Više volim da razmenjujemo ideje i znanje, nego da se hvalimo uspesima. Zbog toga nisam rekla da sam dotad vodila već 5 blogova, za različite namene. Fokusirala sam se na ono zbog čega sam došla, da naučim nove stvari koje bi mi pomogle da se portal, koji sam planirala da pokrenem, izdvoji iz mora online medija. Ipak, što je Jovana više pričala, moja ideja bila je sve udaljenija od mene. Osećala sam se kao da sam svoju ideju ostavila u 20. veku, a s Jovanom krenula u 21. vek. U jednom trenutku, nasmejala sam se jer sam počela da računam koliko je Jovana mlađa od mene. Pa dobro, nije baš da mogu da joj budem mama, ali tu smo negde. Nije ni čudo što priča o stvarima o kojima ja ništa ne znam. Moja sledeća misao bila je: Ova devojka zna o čemu priča. Jeste, totalno je oduvala ideje s kojima sam došla na radionicu, ali otvorila je prostor za nove. Kvalitetnije, i u skladu sa mogućnostima koje danas postoje. Pomalo ošamućena od količine informacija koje sam dobila, posle Jovanine radionice morala sam da prošetam i pustim utiske da se slegnu.

Kad sam stigla kući, zapisala sam sledeće odluke, odnosno ciljeve:

  • Pokrećem novi blog, a ne portal
  • Intenziviram učenje jer još mnogo toga moram da naučim o marketingu
  • Moj zadatak je da pronađem balans između usporavanja koje moj program propoveda i brzine koje danas niko od nas ne može da se odrekne
  • Vreme je da prestanem da ignorišem Instagram, jer to nije slikovnica, nego moćan alat za posao.

Nakon 20 meseci od radionice, imam uspešan sajt čiji domen nosi moje ime, sa novim blogom. Pohađala sam različite obuke u oblasti marketinga. Objavila sam brojne e-knjige, email kurs, održala sam autorske radionice, govorila na konferencijama. Najveći korak za mene, zbog mojih predrasuda, sa Jovanom sam imala Instagram live, nakon čega sam se ohrabrila da počnem više da koristim tu mrežu. Sve ovo vreme, imala sam Jovaninu podršku i nešto što koristim i u svom radu. Kao što ja više verujem u svoje klijente od njih samih, tako Jovana više veruje u mene i moj uspeh, od mene same. A upravo takav stav i podrška, bez procenjivanja i osude, potreban je svima nama, da bismo ostvarili uspeh u ovoj složenoj priči koja se zove preduzetništvo u Srbiji. I da, materijale koje sam dobila na radionici i dalje koristim jer ih Jovana stalno dopunjava novim informacijama. A ja mnogo toga još nisam stigla ni da primenim.

Pogledajte moj YouTube kanal


Ako želiš da ti pošaljem moj priručnik koji će ti pomoći da napraviš brend po svojoj meri, ostavi email.