Šta je za mene uspeh?

02. 06. 2016

Lifestyle

Pitanje koje najčešće dobijam je šta ja smatram uspehom i da li sebe smatram uspešnom. Odgovor na drugo pitanje je da, a odgovor na prvo pitanje dobijate kroz tekst ispod.

  • Deo mesečnih prihoda odvajam u humanitarne svrhe

Koliko god malo da imaš, postoji neko ko ima još manje od tebe. Koliko god misliš da malo znaš, postoji neko koga možeš da podučiš. Svaka živa osoba može nešto da te nauči i zna makar nešto više nego ti o nečemu. Mislim da je jako bitno da imamo svest o tome i da se trudimo da pomognemo koliko možemo svaki mesec nekome, a da ne očekujemo baš ništa za uzvrat. Možemo da pomognemo novcem, uloženim vremenom, osmehom nepoznatom prolazniku, ustajanjem nekom starijem u autobusu, čokoladicom kupljenom za uličnog svirača koga volite itd.

  • Bezobrazno se držim svojih prioriteta

Ljudi se jako uvrede kada im kažem da nemam vremena za kafu sledeće dve nedelje, da ne mogu da izađem uveče, jer moram da radim ceo vikend ili da ću preskočiti večeru zbog teretane. Meni zaista nije problem da se odreknem nekih stvari koje mi nisu bitne da bih dobila neke druge koje više želim. Imati svoju listu prioriteta i s vremena na vreme je ažurirati je ključ uspeha. Za mene je prioritet zdravlje, kvalitetan san, zdrava ishrana, vežbanje, pisanje i provođenje vremena u samoći razmišljajući, pišući dnevnik, meditirajući ili vežbajući jogu. Ako neko drugi to ne može da razume, meni je to skroz ok. Čak mi je ok i da me osuđuju, nazivaju frikom, workoholicom ili kako god, jer ja znam zašto to radim i ne postoji broj ružnih komentara koji mogu da me zaustave.

  • U svoje projekte ulažem vreme, energiju, kreativnost i novac

Kada se dohvatim nečega, ne stajem dok ga ne završim tako da budem ponosna i zadovoljna. Sve svoje vreme, energiju, kreativnost, novac i resurse uložim u projekat u kojem sam trenutno, jer smatram da je to jedini način da zaista u njemu budem dovoljno uspešna. Klijenti jako cene moju posvećenost i nagrađuju me novčano, ali još bitnije preporukama, te tako nikada ne moram da brinem za nove klijente i više posla, jer radeći dobro on dolazi sam.

  • Svesno se okružujem ženama koje me inspirišu

Imam tri bliska prijatelja i partnera i oni me bezuslovno podrzavaju, razumeju i tu su za mene bez obzira na sve. Pored njih u mojoj zajednici žena koje su prošle radionicu Od hobija do posla i online kurs Biznis po tvojoj meri stekla sam životne saputnice, podršku i vetar u leđa kakav nikada nisam mogla da zamislim da postoji. Volim da budem okružena ljudima koji me mentalno izazivaju i čine da napredujem svaki dan, a moje žene su baš to! Biram da ulažem novac, vreme i energiju u podršku drugih žena preduzetnica i svaki ulog vraća mi se višestruko.

  • Donosim brze, ali ne i nepromišljene odluke!

Strpljenje mi nije jača strana. Zato se trudim da neprestano učim, radim na sebi, saznajem nove stvari kako bih minimizirala štetu od te velike brzopletosti svojim znanjem i pređašnjim iskustvom. Daleko od toga da mi to uvek polazi za rukom, ali više radi nego što ne radi. Mislim da je vremenom donošenje brzih odluka postala moja prednost, jer vidim da drugi imaju problem sa donošenjem odluka iz straha da će pogrešiti, a ja negde verujem da šta god da odlučiš, uvek ćeš pogrešiti, zavisi iz kog ugla gledaš na stvar, pa me to čini dosta sigurnijom u svoje odluke.

  • Neprestano radim na sebi

Kada sam bila mala trenirala sam tenis, išla na časove francuskog i engleskog, pisala sastave i pesme da bih dobila stipendije za letnje škole u inostranstvu, učila da bih održala uspeh u školi, pobeđivala na republičkim takmičenjima i upisala željenu gimnaziju, posle fakultet itd.

Jednostavno ne možeš da imaš sve u isto vreme i što se pre odlučiš šta ti je bitnije, biće ti lakše, jer ćeš znati da neke stvari jednostavno propuštaš svojom odlukom i ok ćeš biti sa tim. Ali bitno je da se odlučiš za ono što je tebi bitnije, ne tvojoj mami, tati, dečku itd.

  • Uvek tražim feedback

Jako cenim iskreni feedback, konstruktivne kritike i kada neko izdvoji vreme da mi kaže šta ne radim kako treba, u čemu sam loša, a u čemu mogu biti dosta bolja. Nekada ne primenim sve što mi neko kaže, ali uvek uzmem u obzir pri donošenju odluke. Jako mi znači to što je neko uzeo u obzir da promisli o tome šta ja radim i neizmerno sam zahvalna na tome. Povratna informacija je znak da je ljudima stalo i da im znači to što radiš, bez obzira da li te vole ili ne vole.

Pogledajte moj YouTube kanal