Kako da putuješ besplatno?

by

Pitanje koje me najviše ljudi pita kada pogleda moj Instagram nalog je ubedljivo: Kako ti toliko putuješ? Odakle ti novac? U ovom teksut po ko zna koji put otkrivam misteriju, koja zapravo i nije misterija, već kombinacija snalazljivosti, kreativnosti i svakako malo ludosti, a verujem da to svako od nas poseduje u manjoj ili većoj količini 🙂

?

A photo posted by Jovana Miljanovic (@joxynyc) on

Burj Al Arab.

A photo posted by Jovana Miljanovic (@joxynyc) on

Loving life ????⛅?

A photo posted by Jovana Miljanovic (@joxynyc) on

Volontiranje u zamenu za smeštaj i hranu

Popularna opcija u inostranstvu za mlade ljude koji žele da obiđu svet je da se prijave na neki od sajtova za volontiranje, preko kojih nalaze projekte kojima bi mogli da doprinesu okruženju ili društvu. Postoje opcije da radite u organskim farmama, letnjim školama, kampovima za decu… Više informacija OVDE i OVDE.

Učenje stranih jezika u inostranstvu

Dobro pričate engleski jezik, volite da radite sa ljudima? Postoji puno škola za decu u Africi kojima bi značilo da dođete da predajete njihovim učenicima na par meseci. Po svetskim metropolama, jako su popularne letnje škole jezika, te možete vrlo lako i da zavšite u stranoj zemlji učeći nekoga srpski jezik. Za ovakve prilike najbolje je da kontaktirate ambasade, kulturne centre država u koje biste voleli da odete kod nas ili da jednostavno pretražujete Google dok ne nađete savršenu priliku za vas.

Time to do some work #AbuDhabi crazy weather

A photo posted by Jovana Miljanovic (@joxynyc) on

Volite životinje i odgovara vam da čuvate nečiju kuću dok on putuje?

Zašto ne biste napravili nalog na nekom od ovih sajtova i prijavili se da brinete o nečijoj kući dok je on odsutan. Možete izabrati opciju od dve nedelje ili čak šest meseci. Neke kuće dolaze sa ljubimcima, neke bez. Za pojedine sajtove morate da platite malu članarinu, ali mislim da se daleko više to isplati nego odsedanje u tim gradovima na druge načine.

Jedan zaljubljeni par je tako putovao godinama, a svoje avanture delili sun a svom blogu, da bi na kraju izdali i knjigu o ovom načinu života i putovanja. Vipe o njima imate ovde.

Meet Charlie my love 🙂

A photo posted by Jovana Miljanovic (@joxynyc) on

Evo sajtova preko kojih možete da isprobate ovaj način putovanja:
http://www.trustedhousesitters.com/gb/
http://www.housesittersamerica.com/
http://www.mindmyhouse.com/

Želite da otputujete na egzotična ostrva?

Način da obiđete egzotična ostrva, da imate plaćen smeštaj, hranu i usput zaradite lepu sumu novca je da se prijavite u neku od agencija koje organizuju rad na kruzerima. Možete da izaberete šta biste radili, od prodavačice, konobara, kuvara do animatora, sigurno ćete pronaći nešto u čemu ste dobri i što vam ne bi bio problem da radite pola godine ili više u zamenu za novac i egzotičnu avanturu.

Više informacija OVDE , OVDE i OVDE.

London calling!

A photo posted by Jovana Miljanovic (@joxynyc) on

Volite decu? Aupair je prava stvar za vas

Brojne moje drugarice su na ovaj način obišle Ameriku, Francusku, Holandiju i druge zemlje. Uz to su dobijale novac, radile šest sati dnevno, paralelno imale plaćeni kurs jezika u zemlji u kojoj su. Jedna je odlično naučila holandski, druga je učila dete koje je čuvala engleski, pa je za to dobijala dodatni novac, tako da je imala džeparac za putovanja. Porodica u kojoj je bila joj je izašla u susret da za nju sprema glutenfree hranu, jer ima celijakliju i vodili su je sa njima na vikend putovanja. pa je uz to lepo obišla zemlju.

Za ove programe bi najbolje bilo da kontaktirate ambasadu zemlje u koju želite da idete, jer će vam oni dati najrelevantnije informacije.

Više informacija OVDE.

U putu sa Ivanovih korita put Njeguša preko Lovćena. Na planinarenje ka Pestigradu koje je vredelo svake muke 🙂

A photo posted by Jovana Miljanovic (@joxynyc) on

Volite avanture?

Ako ste ljubitel zimskih sportova, ili ste strastveni za ronjenje, skijanje na vodi ili slično, možda je idealna opcija za vas da odete da radite u nekom restortu ili lokaciji na kojoj ćete imati smeštaj i hranu u zamenu za vaše iskustvo u konkretnom sportu i želju da druge obučavate u istom.

Više informacija OVDE

Montenegromania

A photo posted by Jovana Miljanovic (@joxynyc) on

Couchsurfing

Ako želite da odsedate besplatno kod nekoga u stanu, najbolji sajt da nađete ljude otvorene za tako nešto je Couchsurfing. Kada odsedate kod lokalaca imate najbolji uvid u lokalne običaje, saznaćete sve o događajima u gradu, gde je najbolji provod, hrana i kako da uštedite novac na turističkim aktivnostima. Ako ste skeptični za prvi put pođite sa prijateljem pa odsednite zajedno kod nekoga.  Više informacija OVDE

Good night #Dubai #sweetdreams

A photo posted by Jovana Miljanovic (@joxynyc) on

HEYSUCESS

Sajt koji je najzgodniji za korišćenje ako ste student i tražite šansu za usavršavanje putem takmičenja, praksi, stipendija, projekata, konferencija i tako dalje. Iako prvenstveno namenjen studentima, ovaj sajt je itekako koristan za nas koji smo davno diplomirali. Dosta ovih aktivnosti je otvoreno i za starije, a često su troškovi putovanja potpuno pokriveni. Preko njih sam osvojila put u NewYork, Dubai, Island…a trenutno čekam da mi jave da li sam osvojila i put u Australiju i na Maldive. Takmičenja na koja se ja najčešće prijavljujem su kreativnog tipa: pisanje, snimanje videa, fotografija itd.  Više informacija OVDE.

Times Square NYC

A photo posted by Jovana Miljanovic (@joxynyc) on

CROWDRISE

Ako umete lepo da pišete i imate određen, jasan i precizan cilj zašto želite negde da otputujete, ovaj sajt vam daje mogućnost da se kreativno izreazite, a potom će članovi kojima se svidi vaša priča donirati novac da se vaše putovanje ili projekat ostvari.  Samo se spremite da detaljno objasnite rutu, finansije koje će vam biti neophodne i  razlog zašto je baš ta destinacija vaš prvi izbor. Crowdrise posebnu paznju pridaje ljudima koji traze medicinsku pomoć, skupljaju novac za školarinu, imaju neobičan volontersi projekat ili rade nešto što ujedno pomaze i okruzenju o čemu svedoči njihova parola: Ako ne doprineseš nečemu, niko te neće voleti 🙂 Više informacija o ovom sajtu OVDE.

London calling!

A photo posted by Jovana Miljanovic (@joxynyc) on

TRAVEL BLOG
Ove godine na panelu o besplatnim putovanjima na Blogomaniji upoznala moju omiljenu travel blogerku sa naših regiona. U pitaju je fenomenalna, autentična, neponovljivala Ella Dvornik, koja se razlikuje po svom iskrenom, oreginalnom stilu i stavu, neverovatnoj harizmi i posvećenosti koju ima pre svojim pratiocima.

Ella, baš kao i ja sreću pronalazi u tome da podeli sa drugima sve hakove koje je uz svoj lud i neobičan ziovot naučila i pisala je o tome kako zapravo izgleda biti travel bloger, pa taj odlični post na temu kako blogeri prave pare pročitajte OVDE kako biste imali realna očekivanja pre nego što se upustite u ovaj posao. Ella takođe dominira kada je u pitanju engagement na Facebooku, gde seče mnogo veće mejnstrim selebritije od nje same. Ovo je dokaz da ako zaista volite to što radite i potpuno ste svoji, rezultati nemoninovno dođu! Go Ella!

FITNESS BLOG

Moja omiljena svetska fitness blogerka koristi svoju stast prema vezbanju, jogi i putovanjima da obilazi svetske resorte, isprobava različite vrste vezbanja i piše o tome. U pitanju je Lindsey Calla čiji fenomenalni Instagram nalog mozete pogledati ispod.

Domaće fitness blogerke koje najviše volim su Nada FITT, Jasmina Aleksandrov i Nina Lazić Joga i sigurna sam da bi ove cure mogle da ostvare sličan lifestyle kao Lindsey ukoliko bi odlučile da se više posvete putovanjima. Pogledajte njihove profile za inspiraciju.


Nadam se da vam je ovaj tekst pomogao. Ako imate neka dodatna pitanja, znate gde se krijem online, pa pišite 🙂

Ostali tekstovi iz serijala KAKO DA:

Kako da počneš iz Srbije od nule?

Kako da odeš u Ameriku na studije?

Kako pametno provesti leto u Beogradu

Kako da započneš blog od nule