Biznis granice

27. 11. 2023

Biznis

Kada granice nisu kristalno jasne od starta kroz tvoje klijent filtere i biznis protokole ( na primer: upitnik, Zoom info poziv i uslovi saradnje) rizikuješ da u program primiš klijente koji nisu idealni za ponudu koju nudiš i to će uvek uticati na celu grupu kao i na tebe.

​​Baš kao što mastilo od sipe oboji ceo rižoto i sve što se nađe u njemu tako će i jedan klijent koji je na pogrešnom mestu načiniti više zla za grupu nego što će deset klijenata koji su na pravom mestu moći da kompenzuju onim dobrim što donesu.


​Kada imaš jasne granice u poslu imaš protokol koji štiti grupu, program i tebe, jer ni jedan pojedinac nije vredniji od grupe.


​Čista i jasna komunikacija od starta radi veliku stvar: osigurava da tvoji idealni klijenti budu sigurni da su napravili dobar izbor kada su te izabrali za mentora i istovremeno čini da oni koji to nisu prevrnu očima i odu dalje svojim putem. 


​Kada naučiš da postaviš granice prestaćeš da budeš lepak za žrtve kojima treba spasilac.


​Iako se mnoge žene plaše da će postavljanjem jasnih granica izgubiti klijente, realnost je upravo suprotna.


​Imaćeš puno više idealnih klijenata, jer tvoja poruka i energija neće biti bljutave i razvodnjene nego jasne i fokusirane pa će tvoja ponuda brže dolaziti do onih kojima može da koristi.

 
Koje rezultate možeš da očekuješ nakon što postaviš jasne granice u svom biznisu?
 
Nema više osećaja krivice i zbunjenosti, jer učiš da granice prvo postaviš sebi, a potom i drugima.

​Kristalno je jasno i tebi i drugima šta nudiš za džabe, a šta za pare te se gubljenje vremena na objašnjavanje preko poruka i mejlova i nejasnu komunikaciju minimizira do trenutka kada ga više neće ni biti.

​​Moj biznis izgleda upravo tako.

​​Klijent mi se javlja kada je spreman da kupi i radi sa mnom, jer mu je jasno šta dobija i po kojoj ceni i u kom vremenskom roku.

​​Oni koji se ne jave ili im nije jasno šta prodajem i nisu moji idealni klijenti u tom trenutku tako da tu nema gubljenja vremena, ni njihovog ni mog.


​Što su granice jasnije to više možeš da kreiraš iz srca umesto sa agendom, jer kada daješ, daješ bez očekivanja, a kada prodaješ prodaješ onima koji kapiraju i imaju u ovom trenutku resurse da rade sa tobom. 

Šta su rezultati koje ćeš primetiti: ​
​​

 • ​Naučićeš da se bolje pobrineš za sebe te ćeš bolje moći da se pobrineš i za svoje idealne klijente.
 • Znaćeš da klijentu objasniš razliku između biznis mentora, psihoterapeuta i drugara ukoliko na putu dođe do zabune i klijent poželi da te smesti u ulogu koja ti objektivno ne pripada i zbog koje nisi tu.
 • Znaćeš za šta si dostupna na dalje i prestaćeš da pregorevaš i budeš bankrot bez obzira što radiš kao konj i znaš da to što radiš zaista vredi i pomaže onima kojima je namanjeno.
 • Znaćeš da pustiš svoje telo da ti kaže kada je granica pregažena.
 • Znaćeš kako da prepoznaš da je vreme za revidiranje granica.
 • Znaćeš koji vid komunikacije biraš da imaš sa svojim klijentima.
 • Znaćeš kako da unaprediš svoj besplatan sadržaj tako da gađa samo tvoje idealne klijente (fotke, jezik, copy, IG, podkast, newsletter itd.).
 • Znaćeš kako da unaprediš korisničko iskustvo od trenutka kada dođu do tebe pa do trenutka kada završe sa tobom (oprema, podrška, softveri).
 • Znaćeš kako da postaviš granice sa sobom pre nego što uopšte dođe do postavljanja istih sa klijentima. Posao nije i ne treba da bude prioritet. Ti si prioritet zaboga! Bez tebe nema tebe pa samim tim ni klijenata ni posla.
 • Znaćeš kako da čuješ šta je ono što tvom biznisu treba i da mu daš onoliko koliko je neophodno čak i kada nemaš snage za više zbog nepredviđenih životnih okolnosti.
 • Znaćeš kako da definišeš svoje i klijentove odgovornosti tako da se od starta i samog besplatnog sadržaja tačno zna ko je za šta odgovoran i da posle ne bude misterija ko je zaslužan za ovaj ili onaj rezultat ili izostanak istog.
 • Znaćeš kako da definišes šta je sve uspeh i rezultat koji klijent kreira, a šta su nuspojave i propratni rezultati koji su uzrokovani time što je klijent na tom putu i koje takođe treba naglasiti jer su važni znakovi na putu. Uspeh nije samo finansijski rezultat nego i ono što klijent postaje u procesu.


​Možda i najbitnije za dobrobit klijenta:

Znaćeš kako da prestaneš da gaziš klijentu granice tako što mu bacaš ribu umesto da ga učiš da peca što je ono za šta te je platio.

​Na leto 2021. godine sam srušila sam sve na čemu sam godinama radila, suzila ciljnu grupu, repozicionirala svoj brend, kreirala novu ponudu (Master Mind program) i podigla svoj biznis na novi nivo. 

Osećam se da sam za prethodne četiri godine stekla deset godina iskustva zbog brzine kojom sam se kretela, odluka koje sam donosila, granica koje sam postavljala i svega onoga čemu sam rekla ne.

​Što više pričam sa klijentkinjama o granicama to više vidim koliko su one svima potrebne i koliko rad na granicama nikada ne prestaje, jer sa svakim novim nivoom u biznisu moramo da imamo nove granice prilagođene onome ko smo mi tada, kome služimo i na koji način.


​Postoje tri stvari na kojima neprestano radimo u našem biznisu ako želimo da napredujemo:


 1. Sužavanje ciljne grupe.
 2. Unapređivanje ponude.
 3. Unapređivanje naših uslova saradnje, upitnika, trajanja i cene​ programa, tako da budu u skladu sa onim ko smo mi danas i gde je naš idealni klijent danas.


Uslovi saradnje, jer tvoj biznis nije cirkus i mora da postoji neki red.

​Upitnik, jer znaš i sama da ne možeš da pomogneš svima, a nadam se da znaš kome možeš.  


​Ako izabereš da na nekoj od ovih stavki ne radiš, rezultate ćeš videti u izboru ljudi sa kojima radiš, rezultatima tvojih klijenata, ceni po kojoj radiš i načinu na koji se osećaš kada je program završen.


​Da bi klijent dobio tačno ono po šta je došao i da bi ti dobila tačno onakvog klijenta sa kakvim možeš da radiš na obostrano zadovoljstvo neophodne su ti biznis granice.


​Da li ti se ovo nekada desilo?

 • Klijent ne dolazi na sastanak u zakazano vreme.
 • Klijent kasni ili otkazuje sastanak u poslednjem trenutku.
 • Klijent ne radi svoj deo posla, a očekuje da se rezultat magično desi samim tim što je dao novac.
 • Klijent pokušava da pregovara oko tvojih cena ili traži popust koji ne nudiš.
 • Klijent očekuje sve na jednom mestu iako je platio za jednu konkretnu uslugu od tebe.
 • Klijent ti piše kad mu dođe, na način na koji mu dođe (poruke, viberi, pozivi i ostale budalaštine koje ne pomažu klijentu da napravi rezultat nego da prokrastinira postavljajući na jedan tvoj odgovor tri nova pitanja)


​Kada se ovo desi verovatno se osećaš frustrirano.

Počinješ da se pitaš da li je ovo uopšte posao za tebe ili nemaš ono što je potrebno da uspeš u preduzetništvu.

​Sve je u redu sa tobom. 


​Samo treba da naučiš da postavljaš biznis granice. 


​Klijentu neće pasti na pamet da kasni ili da se ne pojavi kada si u uslovima saradnje jasno navela dinamiku rada koja je neophodna za njegove rezultate i koje su posledice kršenja tog dogovora. 


​Klijent neće pregovarati za cenu kada je tebi jasno zašto je cena tolika kolika ​​je.

Kada jednom nešto stvarno razumeš i objasniš sebi više se nikada nećeš naći u situaciji da objašnjavaš drugima, jer za tim neće biti potrebe.

​Postavi jasne biznis granice i podigni svoj posao na viši nivo.


​Postavljene granice će biti vidljive kako na računu tako i u stanju u tvom umu.


​Rezultati postavljenih granica merljivi su i u količini tvog slobodnog vremena i energije koju možeš da uložiš u stvari koje nemaju veze sa poslom.


​Postavljene granice će biti vidljive i kao kvalitet i kvantitet besplatnog sadržaja koji si sposobna da kreiraš i samim tim kao kreirana potražnja za tvoj program.


​Bez granica tvoj posao neće moći stabilno da raste, jer će za tebe rast značiti dupliranje svih muka sa kojima se nosiš sada.


​Ne mora tako da bude.


​Zašto bez granica nema Biznisa po tvojoj meri?


​Zato što bez granica nema ni života po tvojoj meri.


​Nastavićeš da budeš rob tuđih želja, mišljenja, izbora i odluka.


​Koja god da je sekundarna dobit koju dobijaš tim izborom, neće biti veća od osećaja da ne živiš i ne radiš u skladu sa sobom.


​Granice su jedna od tih stvari bez kojih tvrdim da nećeš moći da izgradiš stabilan online biznis koji raste bez da ti živiš u njemu 24/7 i bez da rast znači samo više komplikacija. 


​Biti rob svog biznisa nije zabavno.


​Ako želiš da štikliraš jednu stvar sa svoje to do biznis liste ovog proleća neka to bude ova.


​Zašto? Zato što 
ovo nije posao nego biznis po tvojoj meri. 

Ako želiš moju pomoću u građenju biznisa po tvojoj meri pozivam te da nam se pridružiš na Biznis bazi.

Ako imaš pitanje tipa:

 • Da li je ovo za mene u ovoj situaciji…
 • Brine me ovo…
 • Imam ovu misao koja me koči da se pridružim…
 • Da li program obuhvata x…
 • Da li ćeš pričati o ovome u programu…

Piši mi!

Vidimo se na sledećem pozivu u Biznis bazi! 🙂

IZJAVA AUTORA: Svi tekstovi na sajtu – blogu predstavljaju autorsko delo Jovane Miljanović i zaštićeni su Zakonom o autorskim i srodnim pravima Republike Srbije. Strogo je zabranjeno svako preuzimanje dela teksta ili kompletnog teksa bez pismene saglasnosti autora. Zabranjeno je svako drugo raspolaganje predmetnim tekstovima bez pismene saglasnosti autora. U slučaju povrede prava autora, obavestiće se nadležni organi i protiv prekršioca pokrenuti sudski parnični i krivični postupak. Za sve informacije možete se obratiti autoru na mail: jovana.miljanovic@gmail.com