Kako da putuješ besplatno?

04. 07. 2016

Lifestyle

Pitanje koje me najviše ljudi pita kada pogleda moj Instagram nalog je ubedljivo: Kako ti toliko putuješ?

Odakle ti novac?

U ovom tekstu po ko zna koji put otkrivam misteriju, koja zapravo i nije misterija, već kombinacija snalažljivosti, kreativnosti i svakako malo ludosti, a verujem da to svako od nas poseduje u manjoj ili većoj količini.

Hajde da počnemo redom!

  • Ako voliš da volontiraš

Popularna opcija u inostranstvu za mlade ljude koji žele da obiđu svet je da se prijave na neki od sajtova za volontiranje, preko kojih nalaze projekte kojima bi mogli da doprinesu okruženju ili društvu. Postoje opcije da radite u organskim farmama, letnjim školama, kampovima za decu… Više informacija na sajtovia Workaway i HelpxNet.

  • Ako znaš strani jezik

Dobro pričate engleski jezik, volite da radite sa ljudima? Postoji puno škola za decu u Africi kojima bi značilo da dođete da predajete njihovim učenicima na par meseci. Po svetskim metropolama, jako su popularne letnje škole jezika, te možete vrlo lako i da zavšite u stranoj zemlji učeći nekoga srpski jezik. Za ovakve prilike najbolje je da kontaktirate ambasade, kulturne centre država u koje biste voleli da odete kod nas ili da jednostavno pretražujete Google dok ne nađete savršenu priliku za vas.

  • Ako voliš životinje

Zašto ne biste napravili nalog na nekom od ovih sajtova i prijavili se da brinete o nečijoj kući dok je on odsutan? Možete izabrati opciju od dve nedelje ili čak šest meseci. Neke kuće dolaze sa ljubimcima, neke bez. Za pojedine sajtove morate da platite malu članarinu, ali mislim da se daleko više to isplati nego odsedanje u tim gradovima na druge načine. Jedan zaljubljeni par je tako putovao godinama, a svoje avanture delili sun a svom blogu, da bi na kraju izdali i knjigu o ovom načinu života i putovanja. Vipe o njima imate kada izguglate Hectic Travels House Sitting. Evo sajtova preko kojih možete da isprobate ovaj način putovanja: Trusted Housesitters, HousesittersAmerica, MindMyHouse…

  • Ako želiš egzotiku

Način da obiđete egzotična ostrva, da imate plaćen smeštaj, hranu i usput zaradite lepu sumu novca je da se prijavite u neku od agencija koje organizuju rad na kruzerima. Možete da izaberete šta biste radili, od prodavačice, konobara, kuvara do animatora, sigurno ćete pronaći nešto u čemu ste dobri i što vam ne bi bio problem da radite pola godine ili više u zamenu za novac i egzotičnu avanturu. Više informacija nađite na sajtovima Rad na Brodu, CruiseLine Jobs i Safe Cruise.

  • Ako voliš decu

Brojne moje drugarice su na ovaj način obišle Ameriku, Francusku, Holandiju i druge zemlje. Uz to su dobijale novac, radile šest sati dnevno, paralelno imale plaćeni kurs jezika u zemlji u kojoj su. Jedna je odlično naučila holandski, druga je učila dete koje je čuvala engleski, pa je za to dobijala dodatni novac, tako da je imala džeparac za putovanja. Porodica u kojoj je bila joj je izašla u susret da za nju sprema glutenfree hranu, jer ima celijakliju i vodili su je sa njima na vikend putovanja pa je uz to lepo obišla zemlju! Za ove programe bi najbolje bilo da kontaktirate ambasadu zemlje u koju želite da idete, jer će vam oni dati najrelevantnije informacije. Više informacija o Americi možete naći na sajtu ayusa.

  • Ako si ljubitelj avantura

Ako ste ljubitel zimskih sportova, ili ste strastveni za ronjenje, skijanje na vodi ili slično, možda je idealna opcija za vas da odete da radite u nekom restortu ili lokaciji na kojoj ćete imati smeštaj i hranu u zamenu za vaše iskustvo u konkretnom sportu i želju da druge obučavate u istom. Više informacij možeš naći na sajtu AdventureWork.

  • Couchsurfing

Ako želite da odsedate besplatno kod nekoga u stanu, najbolji sajt da nađete ljude otvorene za tako nešto je Couchsurfing. Kada odsedate kod lokalaca imate najbolji uvid u lokalne običaje, saznaćete sve o događajima u gradu, gde je najbolji provod, hrana i kako da uštedite novac na turističkim aktivnostima. Ako ste skeptični za prvi put pođite sa prijateljem pa odsednite zajedno kod nekoga.

  • Crowdrise

Ako umete lepo da pišete i imate određen, jasan i precizan cilj zašto želite negde da otputujete, ovaj sajt vam daje mogućnost da se kreativno izreazite, a potom će članovi kojima se svidi vaša priča donirati novac da se vaše putovanje ili projekat ostvari.  Samo se spremite da detaljno objasnite rutu, finansije koje će vam biti neophodne i  razlog zašto je baš ta destinacija vaš prvi izbor. Crowdrise posebnu paznju pridaje ljudima koji traze medicinsku pomoć, skupljaju novac za školarinu, imaju neobičan volontersi projekat ili rade nešto što ujedno pomaze i okruzenju o čemu svedoči njihova parola: Ako ne doprineseš nečemu, niko te neće voleti 🙂

Nadam se da vam je ovaj tekst dao neke ideje na koji način i vi možete doći do kreativnih ideja za besplatna putovanja 🙂

Pogledajte video u dodatku za još inspiracije.

IZJAVA AUTORA: Svi tekstovi na sajtu – blogu predstavljaju autorsko delo Jovane Miljanović i zaštićeni su Zakonom o autorskim i srodnim pravima Republike Srbije. Strogo je zabranjeno svako preuzimanje dela teksta ili kompletnog teksa bez pismene saglasnosti autora. Zabranjeno je svako drugo raspolaganje predmetnim tekstovima bez pismene saglasnosti autora. U slučaju povrede prava autora, obavestiće se nadležni organi i protiv prekršioca pokrenuti sudski parnični i krivični postupak. Za sve informacije možete se obratiti autoru na mail: jovana.miljanovic@gmail.com