Dobrovoljno davanje krvi

22. 09. 2016

Lifestyle

Nadam se da će ovaj reel nekoga da podstakne da učini lepu i humanu stvar ako je u mogućnosti za koju inače ne nađe vremena ili se ne seti.

Na žalost, dosta nas ne razmišlja o davanju krvi uopšte sve dok ne dođe u situaciju da nekome njemu bliskom zatreba određena krvna grupa i onda se potežu kontakti, prave kampanje na društvenim mrežama itd.

Ne krivim nikoga, znam da svakodnevni život može da postane vrlo naporan, iscrpljujuć i u moru svojih problema ne stigneš ni da razmišljaš o drugim stvarima.

Ali na kraju dana, svi smo mi ljudi, ne roboti.

Nekada moramo da sklonimo svoje probleme u stranu i pogledamo oko sebe, i shvatimo da su problemi na poslu smešni problemi kada se uporede sa borbom za život.

Svako ko je imao dragu osobu na operacionom stolu može da vam kaže isto.

Taj trenutak  kada život nekoga koga voliš zavisi od osobe koju ne poznaješ u sebi meša strah, veru, ljubav, nadu i magiju.

Da, magiju!

Jer kako drugačije objasniti to da je neko baš taj dan odlučio da dođe u Institu i donira krv baš te krvne grupe.

Neko ko vas ne poznaje, ne zna vašu životnu priču, ne duguje vam ništa, a opet ima tu moć da vam promeni, olakša ili spase život.

Da li ste znali da:

  • Samo 3 od 100 stanovnika Srbije su dobrovoljni davaoci krvi.
  • Da 1 jedinica krvi spasi 3 života!
  • Iz 1 jedinice krvi izdvajaju se ritrociti, trombociti i plazma.
  • 65% populacije od 18 do 65 mogu biti davaoci krvi, ali samo 5% od njih daje krv.
  • Žena može dati krv 3x godišnje, a muškarac 4 puta.
  • Tokom 1 godine u Srbiji potrebno je 240.000 jedinica krvi.

Pre nego što daš krv:

Doćićeš na šalter sa ličnom kartom, popunićeš formular, imati kratki pregled kod doktorke gde će ti izmeriti pritisak i puls, uzeće ti uorak krvi iz prsta, da vide nivo hemoglobina, kako bi utvrdili da davanjem krvi ne ugrožavaš svoj život ni život osobe koja će primiti tu krv. Ako sve to prođeš, prelaziš u sobu za davanje krvi, prilegneš dok ti izvade krv, oko 5minuta, onda ti vežu zavoj koji ne skidaš 2h i možeš da pređeš u sledeću sobu gde dobiješ sendvič i sok.

Pre davanja krvi pojedi lagani obrok i napij se dobro tečnosti.
Kada daš krv, ne skidaj zavoj 2h i ne bavi se fizičkim aktivnostima taj dan.

Pomozi onome kome možeš, jer često nećeš moći onome kome hoćeš.

 

 

IZJAVA AUTORA: Svi tekstovi na sajtu – blogu predstavljaju autorsko delo Jovane Miljanović i zaštićeni su Zakonom o autorskim i srodnim pravima Republike Srbije. Strogo je zabranjeno svako preuzimanje dela teksta ili kompletnog teksa bez pismene saglasnosti autora. Zabranjeno je svako drugo raspolaganje predmetnim tekstovima bez pismene saglasnosti autora. U slučaju povrede prava autora, obavestiće se nadležni organi i protiv prekršioca pokrenuti sudski parnični i krivični postupak. Za sve informacije možete se obratiti autoru na mail: jovana.miljanovic@gmail.com